ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αποχωρεί ο τουρκικός στρατός από το Αφγανιστάν

Έχει ήδη ξεκινήσει η αποχώρηση μετά από διάφορες επαφές

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν Ρα τουρκικά μέσα ενημέρωσης οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις αποχωρούν από το Αφγανιστάν.
 
Προηγουμένως η Τουρκία εμφανιζόταν πρόθυμη να αναλάβει την διαχειρίσιμη του διεθνούς Αερολιμένα της Καμπούλ. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι ύστερα από «διάφορες επαφές και την αξιολόγηση της τρέχουσα κατάστασης και των συνθηκών ξεκίνησε η εκκένωση τη παραγόντων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων».
 
Στη δήλωση του το τουρκικό Υπουργείο, σημειώνει ότι “οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις υπηρετούν στο Αφγανιστάν από το 2002 συμβάλλοντας στην ειρήνη, την ηρεμία και τη σταθερότητα του Αφγανικού λαού, με τον οποίο έχουν ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς στο πλαίσιο του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και των διμερών συμφωνιών”.

Συγκεκριμένα, στη δήλωση αναφέρεται ότι “έπειτα από την ανακοίνωση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ότι εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν, η Τουρκία όπως έχει δηλώσει πάντοτε τηρώντας την υπόσχεσή της ότι ‘θα είναι πάντοτε δίπλα στον Αφγανικό λαό όσο της το ζητάει’ ανέλαβε την ευθύνη για τη λειτουργία του Διεθνούς Αεροδρομίου Hamid Karzai με ασφάλεια και με διεθνή πρότυπα, όπως έκανε εδώ και 6 χρόνια, σε περίπτωση που υπάρχουν ορισμένες συνθήκες”.

“Σε αυτό το πλαίσιο, η σύγκρουση στο αεροδρόμιο Hamid Karzai προκάλεσε στρατιωτική παρέμβαση άλλων χωρών και πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες με την παροχή ασφάλειας στο αεροδρόμιο. Σε αυτή τη διαδικασία, 1.129 πολίτες εκκενώθηκαν με τα στρατιωτικά αεροσκάφη μας. Έγιναν διάφορες επαφές, αξιολογήθηκε η τρέχουσα κατάσταση και οι συνθήκες και ξεκίνησε η εκκένωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεών μας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επίσης εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε στον λογαριασμό του στο τουίτερ ότι “οι στρατιώτες μας επιστρέφουν στη χώρα μας μετά την ολοκλήρωση των καθηκόντων του στο Αφγανιστάν με μεγάλη επιτυχία. Η Τουρκία θα συνεχίσει να συνεισφέρει στην ειρήνη, την ηρεμία και την ευημερία του Αφγανικού λαού”.

 

 
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση