ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:24
 

Αποχωρούν οι φιλο-ιρανικές δυνάμεις από το Κιρκούκ

Κρίσιμες εξελίξεις στο Κιρκούκ, οι Κούρδοι βγήκαν στους δρόμους

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Με εντολή της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ και σε μια στιγμή που οι Κούρδοι του Κιρκούκ βγαίνουν στους δρόμους και διαδηλώνουν κατά της Βαγδάτης, οι σιιτικές ένοπλες δυνάμεις, που διατηρούν στενή συνεργασία με το Ιράν, αποχωρούν από το εσωτερικό του Κιρκούκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από διάφορες κουρδικές πηγές, η ένοπλη δύναμη Χάσντι Σαμπί πλέον έχει αποσυρθεί από το κέντρο του Κιρκούκ. Στο κέντρο της πόλης παραμένουν μονάχα οι δυνάμεις του ιρακινού στρατού και της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Η ομάδα Χάσντι Σαμπί έχει λάβει θέσεις στην περιοχή Καϊβάν, του αεροδρομίου και ενός στρατοπέδου, στα περίχωρα του Κιρκούκ. Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της οργάνωσης επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις τονίζοντας ότι στην πραγματικότητα οι φιλο-ιρανικές δυνάμεις δεν είχαν εισέλθει ποτέ στο κέντρο του Κιρκούκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αραβικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μεταδίδει την πληροφορία ότι η Βαγδάτη έχει ζητήσει και από τον ιρακινό στρατό να αποσυρθεί από το κέντρο του Κιρκούκ κατά τις επόμενες ώρες, μια πληροφορία που δεν επιβεβαιώνεται από τις κουρδικές πηγές μέχρι στιγμής.

Εν τω μεταξύ, η διοίκηση του αυτόνομου Κουρδιστάν λαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες. Η ηγεσία του Μασούτ Μπαρζανί, από τη μια αναβάλλει τις διεργασίες και τις προετοιμασίες για τις εκλογές του Νοεμβρίου και από την άλλη ανακοινώνει ότι ετοιμάζει νέες, εφεδρικές στρατιωτικές δυνάμεις για την ανακατάληψη του Κιρκούκ. Αυτή η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητες πηγές.

Οι Κούρδοι βγήκαν στους δρόμους

Λίγο πριν την αποχώρηση των σιιτικών δυνάμεων από το κέντρο του Κιρκούκ, Κούρδοι κάτοικοι της πόλης ξεχύθηκαν στους δρόμους και ύψωσαν την φωνή τους κατά της Βαγδάτης. Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας διήρκησαν κατά την διάρκεια της νύχτας. Σε μια περίπτωση, Κούρδος διαδηλωτής αφαίρεσε από ένα όχημα της αστυνομίας την σημαία του Ιράκ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ, αυτή την ώρα η κατάσταση στο Κιρκούκ είναι ήρεμη. Οι δυνάμεις ασφαλείας ελέγχουν τις εξελίξεις. Επίσης, Κούρδοι κάτοικοι που είχαν τραπεί σε φυγή εξαιτίας της εμφάνισης των σιιτικών δυνάμεων, από χθες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις εστίες τους.

Ένταση επικρατεί και στην περιοχή Χουρμάτου, όπου οι ντόπιοι κάτοικοι επιχειρούν να απωθήσουν την έφοδο των ιρακινών δυνάμεων και των συνεργατών τους.

Εν τω μεταξύ στο διαδίκτυο κυκλοφορεί η είδηση ότι νωρίτερα, Κούρδοι ακτιβιστές εισέβαλλαν σε διπλωματική αντιπροσωπεία του Ιράκ στην Βρετανία.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Παραλίες μόνο για λίγους σε Αγία Νάπα και Πρωταρά

«Πρωταράς: από τους χειρότερους προορισμούς.»
Καστέλλος  |  20:00

ΑΒΑΞ: Εξαγόρασε τρεις θυγατρικές της J&P

«NTROPI STON XRISTO IOANNOU KAI THN OIKOGENIA PARASKEVAIDE.  OI IPALLOILOI TOUS STIN TEN GROUP SERVICES ...»
Giorgos- APLIROTOS APERGOS  |  10:53

Επίθεση Κ.Κληρίδη κατά Δημητριάδη και Γαλανού

«Ο Δημητριαδης που κανει αυτες τις μονομερεις ενεργειες που σε πολλες περιπτωσεις μας ζημιωνουν σαν κρατος ...»
Ντόμπρος Kελαήδης  |  08:56

Επίθεση Κ.Κληρίδη κατά Δημητριάδη και Γαλανού

«Ο Δημητριαδης που κανει αυτες τις μονομερεις ενεργειες που σε πολλες περιπτωσεις μας ζημιωνουν σαν κρατος ...»
Ντόμπρος Kελαήδης  |  08:56

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X