ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άσαντ: Ο μυστικός οικονομικός πόλεμος του Σύρου προέδρου

Σε μια κλιμακούμενη εκστρατεία, ο Σύρος ηγέτης και το οικονομικά στρυμωγμένο καθεστώς του έχουν πραγματοποιήσει επιδρομές και έχουν καταλάβει δεκάδες επιχειρήσεις

ΠΗΓΗ: skai.gr

Οι πέντε Σύροι που συνελήφθησαν στα σπίτια τους από τη μυστική αστυνομία πέρυσι δεν ήταν αντάρτες, κατάσκοποι ή ύποπτοι για … απιστία στον πρόεδρο της χώρας, Μπασάρ αλ Άσαντ. Αντίθετα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post ήταν «στόχοι» σε μια απελπισμένη νέα φάση της μάχης του Άσαντ για επιβίωση: το κυνήγι μετρητών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα και  οι πέντε ήταν στελέχη της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της Συρίας, MTN Syria,. Οι συλλήψεις τους ήταν μέρος μιας εκστρατείας του προέδρου για την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της MTN, μαζί με σχεδόν κάθε άλλη σημαντική πηγή εσόδων στην κατεστραμμένη οικονομία της Συρίας.

Η MTN γονάτισε τελικά πριν από τέσσερις μήνες μετά από παρατεταμένες πιέσεις κατά τις οποίες αυτές οι συλλήψεις ακολουθήθηκαν από αιτήματα για πληρωμές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, απειλές για ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας και μια αμφίβολη δικαστική απόφαση.

Η εταιρεία με έδρα τη Νότια Αφρική ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι εγκαταλείπει τη συριακή αγορά υπό συνθήκες που ο διευθύνων σύμβουλός  χαρακτήρισε ως  «αφόρητες». Οι πύργοι κινητής τηλεφωνίας της ΜΤΝ εξακολουθούν να λειτουργούν, ενώ οι 6 εκατομμύρια συνδρομητές της εξακολουθούν να πληρώνουν τους μηνιαίους λογαριασμούς τους.

«Αλλά πού πάνε αυτά τα χρήματα, κανείς δεν ξέρει», είπε ένα στέλεχος της εταιρείας που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας φοβούμενος αντίποινα. «Ειλικρινά, κανείς δεν ξέρει».Παρόμοια γεγονότα έχουν διαδραματιστεί επανειλημμένα τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς ο Άσαντ και το οικονομικά αδύναμο καθεστώς του έκαναν επιδρομές ή κατέλαβαν οριστικά δεκάδες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων ξένων εταιρειών και οικογενειακών επιχειρήσεων που οδήγησαν τον δεκαετή πόλεμο της Συρίας σε εδάφη που ελέγχονται από την κυβέρνηση, σύμφωνα με Αμερικανούς και άλλους δυτικούς αξιωματούχοι,  Ούτε η συριακή κυβέρνηση ούτε η συριακή προεδρία απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό του συγκεκριμένου ρεπορτάζ.

Σε μια κλιμακούμενη εκστρατεία, ο Σύρος ηγέτης και το οικονομικά στριμωγμένο καθεστώς του έχουν πραγματοποιήσει επιδρομές και έχουν καταλάβει δεκάδες επιχειρήσεις. Εταιρείες που είχαν επιζήσει από τον πόλεμο βίωσαν τα τελευταία χρόνια αρκετές… επισκέψεις από ομάδες «ελεγκτών» και πρακτόρων του καθεστώτος Άσαντ. Παράλληλα, άλλοι επιχειρηματίες έχουν συλληφθεί και πιέζονται  για να μαζέψουν χρήματα σε υποτιθέμενες φιλανθρωπικές οργανώσεις που θεωρούνται φιλικές προς τον Σύρο πρόεδρο Άσαντ.Οι κινήσεις αυτές χαρακτηρίζονται πως «κινήσεις μαφίας» από πολλούς στη Συρία.

Ακόμη και μέλη της οικογένειας Άσαντ δεν έχουν γλιτώσει. Πέρυσι, ο Άσαντ απομάκρυνε τον ξάδερφό του Rami Makhlouf από εταιρείες και κατέσχεσε περιουσιακά στοιχεία που κάποτε αποτελούσαν μέρος ενός τεράστιου χαρτοφυλακίου που εκτιμάται από ειδικούς της Συρίας σε αξία έως και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.Αμερικανοί αξιωματούχοι και ειδικοί στη Συρία δήλωσαν ότι οι συγκεκριμένες κινήσεις οφείλονται στην έντονη οικονομική πίεση σε ένα καθεστώς που έχει χρεοκοπήσει από τον πόλεμο, τα τρομακτικά χρέη προς το Ιράν και τη Ρωσία, την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα του γειτονικού Λιβάνου και τις συνεχιζόμενες οικονομικές κυρώσεις από τη Δύση.

 «Ο Άσαντ χρειάζεται τα χρήματα», είπαν αξιωματούχοι και ειδικοί, «για να πληρώσει τη μισθοδοσία του στρατού και τις υπηρεσίες ασφαλείας του, να αγοράσει καύσιμα και τρόφιμα για την πρωτεύουσα και άλλες περιοχές που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του καθεστώτος και να ανταμείψει κάποιες ελίτ της Συρίας που παρέμειναν πιστές σε αυτόν κατά τη διάρκεια του πολέμου».

Αμερικανοί αξιωματούχοι και ειδικοί στη Συρία επισήμαναν ακόμη ότι ο Άσαντ έχει εδραιώσει τόσο αποτελεσματικά τον έλεγχό του στον μηχανισμό ασφαλείας και την οικονομία της χώρας που είναι έτοιμος να βγει από τον πόλεμο με πιο σταθερό έλεγχο της εξουσίας από ό,τι όταν ξεκίνησε. Όμως, μετά από μια δεκαετία συγκρούσεων, παραμένει επικεφαλής ενός διαμελισμένου και αποδεκατισμένου κράτους, όπου σχεδόν το ήμισυ της επικράτειας της Συρίας είναι πέρα από την εμβέλεια της κυβέρνησής του, ολόκληρες πόλεις είναι πραγματικά ερείπια και το νόμισμα έχει χάσει το 85% της αξίας του από την αρχή του πολέμου.

Πηγή: Washington Post

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Βαθαίνει η πολιτική ρήξη στο Ισραήλ με τους διαδηλωτές να συντρίβουν την αμφιλεγόμενη δικαστική αναθεώρηση του Νετανιάχου ...
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΚΟΣΜΟΣ