ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:07
 

Αθλητικά vegan, από ανακυκλωμένα πλαστικά και... καφέ

Για την κατασκευή ενός ζευγαριού χρησιμοποιείται επίσης ποσότητα πλαστικού από έξι πεταμένες πλαστικές φιάλες

Newsroom Κ, Αθήνα

Σίγουρα ο καφές είναι μία πολύ σημαντική υπόθεση. Λάτρεις του αρωματικού ροφήματος σε όλο τον κόσμο καταναλώνουν ημερησίως περίπου δύο δισεκατομμύρια φλιτζάνια. Βέβαια, η κατανάλωση καφέ αφήνει πίσω της σημαντική ποσότητα καταλοίπων. Oι κόκκοι καφέ καταλήγουν είτε στις χωματερές ή αποβάλλονται στους νεροχύτες, προσθέτοντας ένα ακόμη πρόβλημα στα τροφικά απορρίμματα.

Ωστόσο, τώρα φαίνεται ότι τα πράγματα αλλάζουν. Δύο νέοι επιχειρηματίες στο Ελσίνκι άρχισαν να κατασκευάζουν αθλητικά παπούτσια με πρώτη ύλη τους χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ. Ο Σον Τσου και ο Τζέσι Τραν, από το Βιετνάμ, αυτοπροσδιορίζονται ως λάτρεις των αθλητικών υποδημάτων. Είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι για τα περιβαλλοντολογικά θέματα και αναζητούσαν οικολογικά αθλητικά παπούτσια, χωρίς ωστόσο να εντοπίσουν κάποιο ζευγάρι που να είναι ταυτόχρονα φτηνό και όμορφο. Δεν στενοχωρήθηκαν όμως. Απλά αποφάσισαν να το κατασκευάσουν.

Η επιχείρησή τους, η Rens, συνδυάζει ύφασμα που είναι κατασκευασμένο από κόκκους καφέ και ανακυκλωμένα πλαστικά, προκειμένου να δημιουργήσει ένα υλικό ανθεκτικό και ελαφρύ, που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή αθλητικών παπουτσιών. Κάθε ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών ζυγίζει περίπου 460 γραμμάρια, εκ των οποίων τα 300 είναι από τους κόκκους του καφέ. Επίσης, για την κατασκευή ενός ζευγαριού χρησιμοποιείται ποσότητα πλαστικού από έξι πεταμένες πλαστικές φιάλες. Μία από τις βασικές ιδιότητες του καφέ είναι ότι απορροφά όλες τις οσμές, κάτι που θα εκτιμηθεί πολύ από όσους ταλαιπωρούν επί πολλά χρόνια τα αθλητικά τους. Η Rens εξάλλου προωθεί τα προϊόντα της ως vegan.

Είναι κατασκευασμένο από κόκκους καφέ και ανακυκλωμένα πλαστικά, προκειμένου να δημιουργήσει ένα υλικό ανθεκτικό και ελαφρύ

Η εταιρεία έχει πελάτες σε 57 χώρες και πρόκειται να ενισχύει τη δραστηριότητά της, καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει χρήματα χάρη σε μια επιτυχή εκστρατεία.

Επί του παρόντος, τόσο η συλλογή των κόκκων καφέ, όσο και η διαδικασία κατασκευής των υποδημάτων γίνεται στην Κίνα. Οι δύο νεαροί επιχειρηματίες της, ωστόσο, ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να τη μεταφέρουν στην πατρίδα τους, το Βιετνάμ.

«Απλά θέλαμε να κατασκευάσουμε τα καλύτερα αθλητικά παπούτσια, κάτι εξελιγμένο και βιώσιμο», εξηγεί ο Τραν. «Και οι δύο ήρθαμε στη Φινλανδία για να σπουδάσουμε. Είναι για εμάς πολύ σημαντικό να μεταφέρουμε τη μονάδα μας στην πατρίδα μας, το Βιετνάμ, όπου συντελείται σημαντική ανάπτυξη στη βιομηχανία και στις επενδύσεις. Θέλουμε να αποτελέσουμε μέρος αυτής της σημαντικής προόδου».

Βέβαια, η Rens δεν είναι η μοναδική εταιρεία που αγοράζει υποπροϊόντα τροφίμων για να δημιουργήσει είδη ρουχισμού. Η Hugo Boss κατασκευάζει υποδήματα από Pinatex, ένα παράγωγο των ινών του ανανά. Η σχεδιάστρια Στέλλα Μακάρτνεϊ χρησιμοποιεί Mylo, ένα υποκατάστατο του δέρματος από μανιτάρια, ενώ ο οίκος Salvatore Ferragamo κατασκευάζει ρούχα από ένα υλικό που προέρχεται από τη φλούδα πορτοκαλιού. Τέλος, τα καταστήματα ρούχων Η&Μ της Σουηδίας χρησιμοποιούν φύκια για τη δημιουργία της σόλας των παπουτσιών που πωλούν.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Μπήκαν σε κόντρα Χριστοδουλίδης – ΑΚΕΛ για την εξωτερική πολιτική

«Όταν όμως ο πεθερός πλήρωνε την προεκλογική Χριστόφια στη Λεμεσό το 2008 με την ελπίδα πως θα τον διόριζε ...»
Rikkos  |  17:01

Εξοφλήθηκαν τα ακριβά δάνεια της κρίσης

«ΛΗΨΕΤΕ ΚΑΡΤΑ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗΣ ΑΤΜ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΗΜΕΙΑ Μπορείτε να χαράξετε και να συνδεθείτε ...»
MARK DOROTHY  |  16:58

Εξοφλήθηκαν τα ακριβά δάνεια της κρίσης

«Get ATM Raw Card and Make it Complete You can hack and log on to ATMs without having to carry it Arms. ...»
MARK DOROTHY  |  16:53

Πέντε μνηστήρες για αγορά ΜΕΔ 4 δισ.

«ΛΗΨΕΤΕ ΚΑΡΤΑ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗΣ ΑΤΜ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΗΜΕΙΑ Μπορείτε να χαράξετε και να συνδεθείτε ...»
MARK DOROTHY  |  16:48

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X