ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

AUKUS: Αναβάλλει η ΕΕ τις συνομιλίες με την Αυστραλία για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Οι Αυστραλοί επιμένουν όμως ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται

Kathimerini.gr

Οι διαπραγματεύσεις που προγραμματιζόταν να διεξαχθούν εδώ και καιρό για την πιθανή σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αυστραλία αναβλήθηκαν, ανακοίνωσε την Παρασκευή Ευρωπαίος αξιωματούχος, καθώς δεν έχει ακόμα κοπάσει η οργή για την απόφαση της Καμπέρας να ακυρώσει σύμβαση με τη Γαλλία για την προμήθεια στόλου συμβατικών υποβρυχίων στο αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό.

Ο κύκλος διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου «αναβλήθηκε τουλάχιστον ως τον Νοέμβριο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Καμπέρα.

Η απόφαση της αυστραλιανής κυβέρνησης να ακυρώσει τη σύμβαση αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για 12 γαλλικά υποβρύχια προτιμώντας τα οκτώ πυρηνοκίνητα υποβρύχια από τις ΗΠΑ στα πλαίσια της νέας τριμερούς συμφωνίας AUKUS, εξόργισε το Παρίσι, με την ΕΕ να συντάσσεται αναφανδόν στο πλευρό της γαλλικής κυβέρνησης.

Η αναβολή των ευρωαυστραλιανών διαπραγματεύσεων θα συνιστά την πρώτη χειροπιαστή συνέπεια της κίνησης της Καμπέρας που εξόργισε το Παρίσι.

Η Γαλλία έχει δηλώσει δημοσίως ότι δεν εμπιστεύεται πλέον την αυστραλιανή κυβέρνηση, κατηγορώντας ανοικτά τους αξιωματούχους της ότι ψεύδονται, ενώ διερωτάται κατά πόσον μπορεί πλέον να προχωρήσει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου Νταν Τίχαν, που επρόκειτο να ταξιδέψει στην Ευρώπη ώστε να διαπραγματευτεί την εμπορική συμφωνία, επιχείρησε να υποβιβάσει την εξέλιξη, δηλώνοντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Κατανοούμε τη γαλλική αντίδραση στην απόφασή μας για τα υποβρύχια, αλλά τελικά κάθε κράτος οφείλει να αποφασίζει με βάση τα εθνικά συμφέροντά του, και αυτό είναι που έκανε και η Αυστραλία».

Επέμεινε μάλιστα ότι δεν έχει αλλάξει τον προγραμματισμό του για να συναντήσει τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις την προσεχή εβδομάδα για τον 12ο γύρο των διαπραγματεύσεων σχετικά με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση