ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το ύστατο χαίρε στη Βασίλισσα Ελισάβετ και η επόμενη μέρα της Βρετανίας

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παρατάχθηκαν στους δρόμους από τους οποίους πέρασε το φέρετρο της βασίλισσας

Kathimerini.gr

Υπό τους ήχους του θρήνου από μία γκάιντα και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, ολοκληρώθηκε στο παλάτι του Ουίνσδορ η λαμπρή τελετή, με την οποία η Μεγάλη Βρετανία είπε το ύστατο χαίρε στη βασίλισσα Ελισάβετ. Η πολύωρη τελετή ξεκίνησε από το Αββαείο του Γουέστμινστερ και ολοκληρώθηκε στο Κάστρο του Ουίνδσορ, όπου το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ τοποθετήθηκε στη βασιλική κρύπτη, προτού μεταφερθεί αργότερα για την ιδιωτική ταφή.

Προτού εισέλθει στην κρύπτη και ανακρουστεί ο εθνικός ύμνος, αφαιρέθηκαν από το φέρετρο τα σύμβολα της εξουσίας -το στέμμα, η σφαίρα και το σκήπτρο- και τοποθετήθηκαν στον βωμό. Ο βασιλιά Κάρολος Γ’ μετά βίας συγκρατούσε τα δάκρυά του κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

«Στη Βρετανία θρηνούμε για τη βασίλισσά μας. Η απώλειά της είναι μεγάλη. Νιώθουμε μειωμένοι. Το πένθος μας δεν είναι μόνο επίσημο, είναι βαθιά προσωπικό», εγραψε στην «Κ» ο Τζον Κίτμερ, πρόεδρος του Αγγλοελληνικού Συνδέσμου και πρέσβης της Αυτής Μεγαλειότητας στην Ελληνική Δημοκρατία από το 2013 έως το 2016.

Ο Τζον Κίτμερ σημειώνει πως «οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι πολλές, και για το Ηνωμένο Βασίλειο και για την οικογένεια δημοκρατικών κρατών», τονίζοντας ότι «ο βασιλιάς θα αποτελέσει, σίγουρα, βάση της εθνικής ενότητας και σύμβολο της αποφασιστικότητάς μας μπροστά στους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε μαζί».

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τη Βρετανία; Ο Τίμοθι Γκάρτον Ας, καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σημειώνει στην «Κ» πως η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίση ακρίβειας, μεγάλο κρατικό χρέος, πιθανή ύφεση, χρόνια υποπαραγωγικότητα, αλλά και γεωπολιτική αβεβαιότητα.

Σημειώνει ωστόσο πως «η εθνική ενότητα που εκδηλώθηκε, όμως, γύρω από το εθνικό σύστημα υγείας την περίοδο της πανδημίας, αλλά και τώρα την ώρα του πένθους για την Ελισάβετ», εμφανίζουν μια «ενθαρρυντική εικόνα».

Βασίλισσα Ελισάβετ: Λαμπρή τελετή για το ύστατο χαίρε-1

Βίντεο από την πολύωρη τελετή

Σε μια ιδιωτική τελετή της οικογένειας, το φέρετρο της Ελισάβετ και του συζύγου της, Φιλίππου, ο οποίος απεβίωσε πέρυσι σε ηλικία 99 ετών, θα ενταφιαστεί στο ίδιο παρεκκλήσι όπου αναπαύονται οι γονείς και η αδερφής της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα.

Εκατοντάδες παγκόσμιοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, παρευρέθηκαν νωρίτερα στην τελετή στο Αββαείο του Γουέστμινστερ, ενώ χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Λονδίνου.

Το τελετουργικό ήταν επιβλητικό και μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση στα περισσότερα ΜΜΕ του κόσμου, δημιουργώντας ένα ταυτόχρονο παγκόσμιο γεγονός.

Η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ στο Ουίνδσορ

Η νεκροφόρα που μεταφέρει τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ στην τελευταία κατοικία της έφτασε στο Κάστρο του Ουίνδσορ λίγο μετά τις 18.00.

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος του δρόμου και έραιναν με λουλούδια ή χειροκροτούσαν καθώς περνούσε από μπροστά τους η νεκροφόρα.

Ακολούθησε λειτουργία στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, παρουσία των μελών της βασιλικής οικογένειας. Στη συνέχεια, αφαιρέθηκαν από το φέρετρο και τοποθετήθηκαν στην Αγία Τράπεζα το σκήπτρο, το στέμμα και η σφαίρα, τα βασιλικά εμβλήματα. Ο Αυλάρχης, ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της βασιλικής αυλής, έσπασε τη ράβδο του αξιώματός του και την τοποθέτησε πάνω στο φέρετρο, συμβολίζοντας το τέλος της υπηρεσίας του στη μονάρχη.

Το φέρετρο θα τοποθετηθεί στη συνέχεια στη βασιλική κρύπτη, μαζί με εκείνο του συζύγου της Ελισάβετ, πρίγκιπα Φίλιππου. Στον βασιλικό τάφο αναπαύονται επίσης οι γονείς της και η αδελφή της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα.

«Είμαστε πολύ χαρούμενες που είσαι ξανά μαζί με τον παππού. Αντίο, αγαπημένη μας γιαγιά, ήταν τιμή μας που ήμασταν εγγονές σου και είμαστε πολύ υπερήφανε για σένα», είπαν οι εγγονές της, πριγκίπισσας Βεατρίκη και Ευγενία.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Λαμπρή τελετή για το ύστατο χαίρε-1

Βασίλισσα Ελισάβετ: Λαμπρή τελετή για το ύστατο χαίρε-2

Βασίλισσα Ελισάβετ: Λαμπρή τελετή για το ύστατο χαίρε-3Βασίλισσα Ελισάβετ: Λαμπρή τελετή για το ύστατο χαίρε-7

Βασίλισσα Ελισάβετ: Λαμπρή τελετή για το ύστατο χαίρε-8

Βίντεο με την καθηλωτική μεταφορά της σορού στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ

Καρέ καρέ η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ

Βασίλισσα Ελισάβετ: Λαμπρή τελετή για το ύστατο χαίρε-4

Βασίλισσα Ελισάβετ: Λαμπρή τελετή για το ύστατο χαίρε-5

Βασίλισσα Ελισάβετ: Λαμπρή τελετή για το ύστατο χαίρε-6

Βασίλισσα Ελισάβετ: Λαμπρή τελετή για το ύστατο χαίρε-7

Βασίλισσα Ελισάβετ: Λαμπρή τελετή για το ύστατο χαίρε-8

Βασίλισσα Ελισάβετ: Λαμπρή τελετή για το ύστατο χαίρε-9

Βασίλισσα Ελισάβετ: Λαμπρή τελετή για το ύστατο χαίρε-10

Βασίλισσα Ελισάβετ: Λαμπρή τελετή για το ύστατο χαίρε-11

Βασίλισσα Ελισάβετ: Λαμπρή τελετή για το ύστατο χαίρε-12

Βασίλισσα Ελισάβετ: Λαμπρή τελετή για το ύστατο χαίρε-13

Βασίλισσα Ελισάβετ: Λαμπρή τελετή για το ύστατο χαίρε-14

Βασίλισσα Ελισάβετ: Λαμπρή τελετή για το ύστατο χαίρε-15

Βασίλισσα Ελισάβετ: Λαμπρή τελετή για το ύστατο χαίρε-16

Βασίλισσα Ελισάβετ: Λαμπρή τελετή για το ύστατο χαίρε-17

Βασίλισσα Ελισάβετ: Λαμπρή τελετή για το ύστατο χαίρε-18

Βασίλισσα Ελισάβετ: Λαμπρή τελετή για το ύστατο χαίρε-19

Βασίλισσα Ελισάβετ: Λαμπρή τελετή για το ύστατο χαίρε-20

Βασίλισσα Ελισάβετ: Λαμπρή τελετή για το ύστατο χαίρε-21

Βασίλισσα Ελισάβετ: Λαμπρή τελετή για το ύστατο χαίρε-22

Βασίλισσα Ελισάβετ: Λαμπρή τελετή για το ύστατο χαίρε-23

Βασίλισσα Ελισάβετ: Λαμπρή τελετή για το ύστατο χαίρε-24

Βασίλισσα Ελισάβετ: Λαμπρή τελετή για το ύστατο χαίρε-25

Βασίλισσα Ελισάβετ: Λαμπρή τελετή για το ύστατο χαίρε-26

Βασίλισσα Ελισάβετ: Λαμπρή τελετή για το ύστατο χαίρε-27

Βασίλισσα Ελισάβετ: Λαμπρή τελετή για το ύστατο χαίρε-28

Βασίλισσα Ελισάβετ: Λαμπρή τελετή για το ύστατο χαίρε-29

Βασίλισσα Ελισάβετ: Λαμπρή τελετή για το ύστατο χαίρε-30

Το ύστατο χαίρε στη βασίλισσα Ελισάβετ

Ηγέτες και μέλη βασιλικών οικογενειών από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο για να αποτίσουν το ύστατο χαίρε στη βασίλισσα Ελισάβετ, τη μακροβιότερη μονάρχη της Βρετανίας που κέρδισε τον σεβασμό όλου του κόσμου κατά την 70χρονη βασιλεία της.

Ο βασιλιάς Κάρολος και άλλα σημαίνοντα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας ακολούθησαν το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ σήμερα στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ, το οποίο μετέφερε 8μελές άγημα. Επρόκειτο για την πρώτη επίσημη κηδεία με τέτοιου είδους τιμές που γίνεται στη χώρα από το 1965 και τον θάνατο του Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παρατάχθηκαν στους δρόμους από τους οποίους πέρασε το φέρετρο της βασίλισσας, διανύοντας τη σύντομη διαδρομή από το Ουέστμινστερ Χολ όπου εξετέθη επί τετραήμερο σε λαϊκό προσκύνημα.

Στο γειτονικό Χάιντ Πάρκ του Λονδίνου επικράτησε απόλυτη σιωπή, καθώς χιλιάδες άνθρωποι, που βρίσκονταν εκεί για ώρες, έμειναν αμίλητοι τη στιγμή που το φέρετρο της βασίλισσας εμφανίστηκε στις οθόνες που είχαν τοποθετηθεί εκεί προκειμένου οι Βρετανοί να μπορέσουν να παρακολουθήσουν την κηδεία.

Εντός του Αββαείου, απαγγέλθηκαν αποσπάσματα της Βίβλου υπό τους ήχους ύμνων που ακούγονται σε κάθε επίσημη νεκρώσιμη ακολουθία από τις αρχές του 18 αιώνα. Μεταξύ αυτών που περπάτησαν πίσω από το φέρετρο ήταν ο εγγονός της βασίλισσας και μελλοντικός βασιλιάς, ο εννιάχρονος πρίγκιπας Γεώργιος.

Στους 2.000 προσκεκλημένους περιλαμβάνονται περίπου 500 ηγέτες και μέλη βασιλικών οικογενειών από τον όλο τον κόσμο, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ηγέτες από τη Γαλλία, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Κίνα και το Πακιστάν.

Ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι, επικεφαλής της αγγλικανικής εκκλησίας, απέτισε φόρο τιμής στην εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας. «Σε γνωστή της ομιλία, την οποία εκφώνησε με την ευκαιρία των 21ων γενεθλίων της, η εκλιπούσα Αυτής Μεγαλειότητα είχε δηλώσει ότι όλη της η ζωή θα είναι αφιερωμένη στην υπηρεσία του έθνους και της Κοινοπολιτείας. Σπάνια έχει τηρηθεί σε τέτοιο βαθμό μια υπόσχεση», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος.

Πλήθη ανθρώπων είχαν συγκεντρωθεί στο Λονδίνο από όλη τη Βρετανία και το εξωτερικό για να αποτίσουν φόρο τιμής στη βασίλισσα, με ορισμένους να σκαρφαλώνουν σε κολώνες φωτισμού προκειμένου να δουν τη βασιλική πομπή – μια από τις μεγαλύτερες αυτού του είδους στη σύγχρονη Ιστορία στη βρετανική πρωτεύουσα.

Εκατομμύρια περισσότεροι παρακολουθούν την κηδεία της Ελισάβετ από την τηλεόραση στα σπίτια τους καθώς για σήμερα στη χώρα έχει κηρυχθεί επίσημη αργία. Είναι η πρώτη φορά που κηδεία Βρετανού μονάρχη μεταδίδεται τηλεοπτικά. Μετά το πέρας της νεκρώσιμης ακολουθίας, τηρήθηκε σιγή δύο λεπτών στη μνήμη της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, όπως και σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η σορός της βασίλισσας μεταφέρθηκε κατόπιν στην αψίδα του Ουέλινγκτον, διασχίζοντας το κεντρικό Λονδίνο και περνώντας από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας εμφανώς συγκινημένα στη διάρκεια της κηδείας της Ελισάβετ.

Οι κοντινότεροι συγγενείς της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ ακολούθησαν το φέρετρό της προς το Αβαείο του Ουέστμινστερ όπου πραγματοποιήθηκε η κηδεία της, με μια προσεκτικά χορογραφημένη πομπή.

Ο γιος της Ελισάβετ, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, και τα τρία μικρότερα αδέλφια του – Άννα, Άντριου και Έντουαρτ– στέκονταν πρώτοι στη σειρά πίσω από τον κιλλίβαντα πάνω στον οποίο είχε τοποθετηθεί το φέρετρο της εκλιπούσας βασίλισσας, τον οποίο έσυρε άγημα 142 ναυτών, για να μεταφερθεί από το Ουέστμινστερ Χολ στο Αβαείο. Πίσω τους βρίσκονταν τα παιδιά του Καρόλου, οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι, και άλλα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Ο Κάρολος και ο Ουίλιαμ έφτασαν με το ίδιο αυτοκίνητο στο Ουέστμινστερ Χολ, όπου έγιναν δεκτοί με επευφημίες και χειροκροτήματα από το συγκεντρωμένο πλήθος που είχε σπεύσει για να παρακολουθήσει την τελετή. Από τη στιγμή που εμφανίστηκε το φέρετρο της βασίλισσας, το οποίο κρατούσε οκταμελές άγημα, όλοι σιώπησαν και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας ακολούθησαν το φέρετρο υπό τον ήχο γκάιντας και πένθιμης καμπάνας.

Ο Κάρολος, η Άννα, ο Έντουαρντ και ο Ουίλιαμ, με στρατιωτικές στολές, χαιρέτισαν στρατιωτικά την ώρα που το φέρετρο σηκώθηκε από τον κιλλίβαντα μπροστά από το Αβαείο. Ο Άντριου και ο Χάρι, ως μη εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας, φορούσαν κοστούμι και δεν χαιρέτισαν στρατιωτικά, παρά το γεγονός ότι και οι δύο έχουν υπηρετήσει σε ζώνες πολέμου στο παρελθόν, στα νησιά Φόκλαντ και τον Αφγανιστάν αντίστοιχα.

Στο εσωτερικό του Αββαείου περίμενε η βασιλική σύζυγος, Καμίλα, καθώς και η σύζυγος του Ουίλιαμ, Κέιτ, μαζί με δύο από τα παιδιά τους, τον Τζορτζ, 9 ετών, και τη Σάρλοτ, 7 ετών, όπως και η σύζυγος του Χάρι, Μέγκαν. Τα μέλη της βασιλικής οικογένεια ακολούθησαν το φέρετρο ως το βάθρο όπου τοποθετήθηκε. Ο Ουίλιαμ και η Κέιτ είχαν τα παιδιά τους ανάμεσά τους καθώς περπατούσαν και τα κρατούσαν από τον ώμο.

Το τελευταίο ταξίδι

Αφού ολοκληρώθηκε το τελετουργικό της νεκρώσιμης ακολουθίας και της πομπής στο Λονδίνο, παρουσία εκατοντάδων επίσημων προσκεκλημένων, η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ ξεκίνησε το ταξίδι προς την τελευταία κατοικία της στο Γουίνδσορ, όπου θα ενταφιαστεί αργά απόψε, δίπλα στον αγαπημένο σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο.

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος της διαδρομής για να τιμήσουν τη βασίλισσα.

Όταν η πομπή έφτασε στην Αψίδα του Ουέλινγκτον, πολύ κοντά στα Ανάκτορα, το φέρετρο τοποθετήθηκε στη βασιλική νεκροφόρα, υπό τα βλέμματα των μαυροντυμένων μελών της βασιλικής οικογένειας – μεταξύ αυτών ήταν και τα δισέγγονα της Ελισάβετ, ο Γεώργιος 9 ετών και η αδελφή του Σάρλοτ, 7 ετών.

Ο νέος βασιλιάς Κάρολος Γ΄ χαιρέτισε στρατιωτικά, ο εθνικός ύμνος παιάνισε και το όχημα ξεκίνησε αργά, με αστυνομική συνοδεία, για το Ουίνδσορ, περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας. Εκεί έφτασε λίγο μετά τις 16.30.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση