ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βαθιά ρήγματα στην Κυβέρνηση Νετανιάχου για τον πόλεμο στην Γάζα

«Αυτός δεν είναι τρόπος διαχείρισης πολέμου», ήταν ο κεντρικός τίτλος του δεξιού ταμπλόιντ Israel Today που πλαισίωνε την φωτογραφία των Νετανιάχου και Γκάλαντ να κοιτούν προς αντίθετες κατευθύνσεις

ΑΜΠΕ

Τα βαθιά ρήγματα που υπάρχουν στην ισραηλινή Κυβέρνηση για τον πόλεμο στην Λωρίδα της Γάζας ήρθαν στο φως αυτήν την εβδομάδα όταν ο Υπουργός Αμυνας ζήτησε δημόσια από τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου τον ορισμό σαφούς στρατηγικής την ώρα που οι ισραηλινές δυνάμεις επιστρέφουν για να πολεμήσουν τις δυνάμεις της Χαμάς στους τομείς του παλαιστινιακού θύλακα που είχε θεωρηθεί ότι είχαν «εκκαθαριστεί» εδώ και μήνες.

Οι δηλώσεις του Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμφωνήσει στην εγκαθίδρυση στρατιωτικής Κυβέρνησης στην Γάζα, απηχούν την δυσφορία που υπάρχει στον ισραηλινό στρατό για την έλλειψη προσανατολισμού από τον Νετανιάχου σχετικά με την διακυβέρνηση της Γάζας εάν και όταν θα σταματήσει ο πόλεμος.

Εφεραν επίσης στο προσκήνιο το ρήγμα ανάμεσα στους δύο κεντρώους Υπουργούς Μπένι Γκαντς και Γκάντι Άιζενκοτ, πρώην στρατηγούς του ισραηλινού στρατού, που υποστήριξαν την θέση του Υπουργού Αμυνας, από την μία πλευρά,  και τα ακροδεξιά, υπερορθόδοξα, εθνικιστικά κόμματα, υπό την ηγεσία του Υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ και του Υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, από την άλλη, που καταδίκασαν τις δηλώσεις του Γιοάβ Γκάλαντ.

«Αυτός δεν είναι τρόπος διαχείρισης πολέμου», ήταν ο κεντρικός τίτλος του δεξιού ταμπλόιντ Israel Today που πλαισίωνε την φωτογραφία των Νετανιάχου και Γκάλαντ να κοιτούν προς αντίθετες κατευθύνσεις.

Πέραν της «εξάρθρωσης» της Χαμάς και της επιστροφής των 130 ομήρων, ο Νετανιάχου δεν έχει αποσαφηνίσει ποιος είναι ο στρατηγικός στόχος για τον τερματισμό της πολεμικής επιχείρησης.

Πάντως, υποστηριζόμενος από τους Μπεν-Γκβιρ και Σμότριχ, το δίδυμο που ηγείται του εποικιστικού κινήματος στην Δυτική Οχθη, απέρριψε οποιαδήποτε ανάμειξη της Παλαιστινιακής Αρχής στην μεταπολεμική Γάζα.

Ο Νετανιάχου αγωνίζεται να συγκρατήσει στην θέση της την ετερόκλιτη και ασταθή ισραηλινή κυβέρνηση και επιμένει να επαναλαμβάνει ότι στόχος του είναι η «καθολική νίκη» επί της Χαμάς. Μεταπολεμικά, η Γάζα μπορεί να κυβερνηθεί από μία πολιτική διοίκηση που δεν θα έχει σχέση με την Χαμάς, με ισραηλινή στρατιωτική ευθύνη, συνολική στρατιωτική ευθύνη, δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο  CNBC.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι πρόσωπα επιρροής της παλαιστινιακής κοινωνίας και μέλη της παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών μπορεί να επιστρατευθούν για να πληρώσουν το κενό που θα άφηνε ο διοικητικός μηχανισμός της Χαμάς μετά την «εξάρθρωσή» της. Αλλά προς το παρόν, δεν έχει γίνει αντιληπτή η παρουσία τέτοιων ηγετικών προσωπικοτήτων της παλαιστινιακής κοινωνίας που είναι ικανοί ή πρόθυμοι να αντικαταστήσουν την ηγεσία της Χαμάς, ενώ οι αραβικές χώρες δεν έχουν δείξει προθυμία να βοηθήσουν.

«Για το Ισραήλ, οι επιλογές είναι είτε να σταματήσει τον πόλεμο και να αποσυρθεί είτε να εγκαθιδρύσει στρατιωτική διακυβέρνηση στον παλαιστινιακό θύλακα και να ελέγχει το σύνολο του εδάφους κανείς δεν ξέρει για πόσο, διότι μόλις αποχωρήσουν από μία περιοχή, η Χαμάς θα επανεμφανισθεί», προειδοποιεί ο Γιόσι Μέκελμπεργκ, του Middle East and North Africa Programme στο Chatham House.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση