ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βατικανό: Συνωμοτούν κατά του Πάπα Φραγκίσκου

Μυστικό σχέδιο φέρεται να έχουν θέσει σε εφαρμογή συντηρητικοί καρδινάλιοι του Βατικανού προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στον Πάπα Φραγκίσκο για να παραιτηθεί

ΠΗΓΗ: AP

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Μυστικό σχέδιο φέρεται να έχουν θέσει σε εφαρμογή συντηρητικοί καρδινάλιοι του Βατικανού προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στον Πάπα Φραγκίσκο για να παραιτηθεί από προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Το άτυπο κίνημα με στόχο την αποκαθήλωση του 86χρονου προοδευτικού Ποντίφικα συμφωνήθηκε λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του παραιτηθέντος προκατόχου του, επίτιμου Πάπα Βενέδικτου, στις 31 Δεκεμβρίου. Παρότι ο Φραγκίσκος έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί εάν η υγεία του επιδεινωθεί, αυτό δεν αναμενόταν να συμβεί ενόσω ο Βενέδικτος ήταν ακόμη εν ζωή, προκειμένου να αποφευχθεί η πρωτοφανής στην ιστορία ταυτόχρονη συγκατοίκηση τριών αρχηγών της Εκκλησίας εντός των τειχών του Βατικανού.

Μιλώντας στην εφημερίδα La Stampa, καρδινάλιος αποκάλυψε ότι η συντηρητική πτέρυγα ήταν έτοιμη να κινηθεί εναντίον του «κομμουνιστή» Πάπα. «Το μυστικό σχέδιο περιλαμβάνει διαφορετικά στάδια και φάσεις, αλλά έχει κοινό στόχο: την άσκηση τέτοιας πίεσης στον Φραγκίσκο, ο οποίος θα αναγκασθεί να παραιτηθεί. Οι αντίπαλοι του Φραγκίσκου γνωρίζουν ότι αυτή τη στιγμή αποτελούν μειοψηφία και ότι θα χρειασθούν στήριξη και χρόνο για τον νικήσουν. Η εκστρατεία τους αποσκοπεί στη σταδιακή εξασθένηση του Φραγκίσκου και στην αμφισβήτηση των επιλογών του σε θέματα δόγματος, δημιουργώντας δυσαρέσκεια, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον του», είπε ο καρδινάλιος, που ζήτησε από την ιταλική εφημερίδα να μην αποκαλύψει την ταυτότητά του.

Ο πρώην καρδινάλιος Μπερτόλιο εξελέγη Πάπας Φραγκίσκος το 2013 μετά την παραίτηση του υπερσυντηρητικού Βενέδικτου. Η εκλογή του Φραγκίσκου σηματοδότησε μετατόπιση της πολιτικής του Βατικανού, με κριτική στον καπιταλισμό και πιο ανοικτή στάση απέναντι στην ομοφυλοφιλία, στην άμβλωση, στη Θεία Κοινωνία για διαζευγμένους και στην αγαμία των κληρικών.

Σε κεντρική φιγούρα των «στασιαστών» έχει αναδειχθεί ο καρδινάλιος Γκέοργκ Γκένσβαϊν, γνωστός με το παρατσούκλι «Τζορτζ Κλούνεϊ της Αγίας Εδρας» χάρη στο κάλλος του, ο οποίος υπήρξε προσωπικός γραμματέας του Βενέδικτου για 19 χρόνια. Ο καρδινάλιος είχε συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο την Κυριακή, την οποία οργάνωσαν εκκλησιαστικοί κύκλοι με στόχο τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δύο παρατάξεων.

Ο Γκένσβαϊν είχε καταδικάσει δημόσια την απόφαση του Φραγκίσκου να περιορίσει τη χρήση των λατινικών στη Θεία Λειτουργία, αναφέροντας ότι αυτό «ράγισε την καρδιά του Βενέδικτου». Στην αυτοβιογραφία του, ο 66χρονος Γκένσβαϊν γράφει ότι ουδέποτε κατάφερε να χτίσει «κλίμα εμπιστοσύνης» με τον Φραγκίσκο, περιγράφοντας τον «αποτροπιασμό» του όταν πληροφορήθηκε την απομάκρυνσή του από την παπική αυλή το 2020.

Αλλα μέλη της «συντηρητικής φράξιας» είναι ο Αμερικανός καρδινάλιος Ρέιμοντ Μπερκ και ο Γερμανός καρδινάλιος και στενός σύμμαχος του Βενέδικτου, Γκέρχαρτ Λούντβιγκ Μέλερ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: AP

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση