
Σε μια ιδιαίτερα σκληρή κοινή δήλωση, οι ηγέτες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και του Καναδά καταδίκασαν τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη» ανθρωπιστική κρίση και προειδοποιώντας ότι θα προχωρήσουν σε «συγκεκριμένες ενέργειες», εάν η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν σταματήσει την ανανεωμένη επίθεσή της και δεν άρει τους περιορισμούς στην ανθρωπιστική βοήθεια.
Το κοινό ανακοινωθέν, που δόθηκε στη δημοσιότητα το πρωί της Τρίτης, αναφέρει ότι «το επίπεδο της ανθρώπινης οδύνης στη Γάζα είναι ανυπόφορο», ενώ επισημαίνεται ότι η χθεσινή ισραηλινή ανακοίνωση για περιορισμένη είσοδο τροφίμων δεν επαρκεί.
Οι τρεις κυβερνήσεις ζητούν άμεση κατάπαυση των επιχειρήσεων και πλήρη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του ΟΗΕ.
Το κοινό ανακοινωθέν
Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και ο Καναδάς τονίζουν ότι αν συνεχιστεί η στρατιωτική επιχείρηση και η άρνηση ανθρωπιστικής πρόσβασης, θα προχωρήσουν σε περαιτέρω δράσεις.
Ειδικά για τη Δυτική Όχθη, ζητούν τερματισμό των εποικισμών που –όπως λένε– «υπονομεύουν τη βιωσιμότητα ενός παλαιστινιακού κράτους» και απειλούν με στοχευμένες κυρώσεις.
Η κοινή δήλωση υπογραμμίζει την υποστήριξη στις προσπάθειες των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός και ζητεί άμεση απελευθέρωση των ομήρων και επανέναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας που να οδηγεί σε λύση δύο κρατών.
«Η Ευρώπη, το Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συντονίσουν τις προσπάθειες για έναν κοινό οδικό χάρτη για τη μεταπολεμική Γάζα», αναφέρεται.
Τονίζεται επίσης η στήριξη στη διάσκεψη της Νέας Υόρκης για τη λύση δύο κρατών, υπό την προεδρία της Σαουδικής Αραβίας και της Γαλλίας.
Αντίδραση Νετανιάχου
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου αντέδρασε έντονα, κατηγορώντας τους ηγέτες του Λονδίνου, της Οτάβας και του Παρισιού ότι «προσφέρουν δώρο στους γενοκτόνους της 7ης Οκτωβρίου».
Επανέλαβε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τον αγώνα του «μέχρι την απόλυτη νίκη» και ότι οι όροι για τον τερματισμό της σύγκρουσης είναι η απελευθέρωση όλων των ομήρων και η αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας.
Από την πλευρά της, η Χαμάς χαιρέτισε τη δήλωση ως «σημαντικό βήμα» προς την αποκατάσταση των αρχών του διεθνούς δικαίου.
Σύμφωνα με τις αρχές της Γάζας, περισσότεροι από 53.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης, ενώ σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός έχει εκτοπιστεί.
Το Ισραήλ καταγγέλλει «εξωτερικές πιέσεις»
Σε έντονο τόνο αντέδρασε η ισραηλινή κυβέρνηση στην απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, μετά την κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.
«Εξωτερικές πιέσεις δεν θα εκτρέψουν το Ισραήλ από την πορεία του να υπερασπίζεται την ύπαρξη και την ασφάλειά του έναντι εχθρών που επιδιώκουν να το καταστρέψουν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορώντας το Λονδίνο για «αντι-ισραηλινή εμμονή» και «εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες».
Το υπουργείο προχώρησε μάλιστα σε ειρωνική αναφορά στις συνέπειες για τη βρετανική οικονομία: «Αν η βρετανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να βλάψει τη βρετανική οικονομία, αυτό είναι δικαίωμά της».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λάμι, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, δήλωσε: «Δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι μπροστά σε αυτή τη νέα επιδείνωση. Είναι ασύμβατη με τις αρχές που στηρίζουν τη διμερή μας σχέση. Ειλικρινά, αποτελεί προσβολή των αξιών του βρετανικού λαού».
Ο Λάμι ανακοίνωσε επίσης νέες στοχευμένες κυρώσεις σε εποίκους της Δυτικής Όχθης και κάλεσε την Ισραηλινή πρέσβειρα στο Φόρεϊν Όφις για εξηγήσεις.