ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βρετανία: Σε απεργιακό κλοιό η χώρα πριν τα Χριστούγεννα

Ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ επιμένει ότι τα αιτήματα των εργαζόμενων στον κλάδο της υγείας δεν μπορούν να καλυφθούν

Kathimerini.gr

«Η μεγαλύτερη απεργία νοσηλευτικού προσωπικού στην ιστορία του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας (NHS) πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν τα Χριστούγεννα», γράφαμε στην «Κ» τον περασμένο Νοέμβριο. Ένα μήνα μετά, το συνδικάτο των νοσηλευτών (Royal College of Nursing – RCN) έχει όντως προκηρύξει απεργίες μέσα στον Δεκέμβριο, διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις. Το Royal College of Nursing έχει, συγκεκριμένα, προκηρύξει απεργίες για τις 15 και 20 Δεκεμβρίου.

Στις εν λόγω κινητοποιήσεις ενδέχεται ωστόσο να πάρουν μέρος και άλλα συνδικάτα. Οι εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα (ambulance workers) λέγεται, για παράδειγμα, ότι θα μπορούσαν να «συντονίσουν» τις δικές τους απεργιακές κινητοποιήσεις με εκείνες των νοσηλευτών, στέλνοντας έτσι ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση από την οποία ζητούν να ρίξει περισσότερα χρήματα στο εθνικό σύστημα υγείας.

Πέρα από τους νοσηλευτές, συνολικά δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι παραϊατρικών επαγγελμάτων (μέλη του συνδικάτου Unison οι περισσότεροι εξ αυτών, αλλά και άλλων συνδικάτων όπως είναι για παράδειγμα το GMB των εργαζόμενων σε ασθενοφόρα) έχουν ψηφίσει να πάνε σε απεργιακές κινητοποιήσεις πριν τα Χριστούγεννα. Για πολλούς μάλιστα από τους εν λόγω εργαζομένους, αυτές θα είναι οι πρώτες απεργίες στις οποίες θα πάρουν μέρος έπειτα από δεκαετίες.

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ της κυβέρνησης των Συντηρητικών υπό τον Ρίσι Σούνακ επιμένει ότι τα αιτήματα των εργαζόμενων στον κλάδο της υγείας δεν μπορούν να καλυφθούν οικονομικά από την κυβέρνηση στην τρέχουσα συγκυρία.

Σημειώνεται, πάντως, ότι σε απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα και οι εργαζόμενοι στον χώρο της εκπαίδευσης, στα ταχυδρομεία κ.ά.

Με πληροφορίες από the Guardian, the Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση