ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Daily Sabah: Ένα πιθανό σενάριο για την Αγιά Σοφία

«Ο τεράστιος θόλος της είναι μοναδικός. Είναι ένα από τα πιο ιερά μέρη της Γης για τους Χριστιανούς» επισημαίνει o αρθρογράφος

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σε ένα πιθανό σενάριo για το μέλλον της Αγίας Σοφίας αναφέρεται ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας Daily Sabah Μελίχ Αλτινόκ στη σκιά των αλλεπάλλων απειλών της τουρκικής κυβέρνησης για μετατροπή της σε τζαμί. «Ο τεράστιος θόλος της είναι μοναδικός. Είναι ένα από τα πιο ιερά μέρη της Γης για τους Χριστιανούς» επισημαίνει.

«Μετά τη μετάβαση από μια μοναρχία σε μια σύγχρονη δημοκρατία, αποφασίστηκε το 1934 ότι o εξωτερικός χώρος της Αγίας Σοφίας, καθώς και το τέμενος, θα διαρρυθμιστούν ως μουσείο» τονίζεται χαρακτηριστικά από τον αρθρογράφο. Ενδιαφέρον εδώ είναι το γεγονός ότι ο Αλτινόκ παραλείπει το γεγονός ότι ο ναός μετατράπηκε σε μουσείο από τον Κεμάλ Ατατούρκ.  «Οι Μουσουλμάνοι προσεύχονται σε μια μικρή περιοχή του κτηρίου που ονομάζεται Hünkar Kasrı» προσθέτει.

Όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι για το ναό, ο δημοσιογράφος διευκρινίζει ότι η τουρκική «κυβέρνηση δεν έχει ακόμη κοινοποιήσει λεπτομέρειες στον Τύπο σχετικά με το επίπεδο στο οποίο θα ανοίξει η Αγία Σοφία για λατρεία. «Ίσως θα είναι ικανοποιημένοι μόνο με έναν συμβολικό μετασχηματισμό, όπως η απαγγελία του Αδδάν από τους μιναρέδες της Αγίας Σοφίας» σημειώνεται. Αδδάν στο Ισλάμ ονομάζεται το κάλεσμα για την προσευχή το οποίο γίνεται από τον μουεζίνη πέντε φορές την ημέρα, παραδοσιακά από το μιναρέ ενός τζαμιού.

Παράλληλα, στο άρθρο επαναλαμβάνεται ο έωλος ισχυρισμός της Τουρκίας ότι η Άγκυρα δεν έχει κανένα εσωτερικό ή διεθνές δεσμευτικό νομικό εμπόδιο για να πραγματοποιήσει «έναν μετασχηματισμό της κλίμακας που θέλει». Δεν γίνεται δηλαδή αναφορά στο γεγονός ότι η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση