ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δείχνουν το Ιράν χωρίς να το ονοματίζουν

Η Τεχεράνη αρνείται κατηγορηματικά ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με το σαμποτάζ εις βάρος τεσσάρων δεξαμενόπλοιων

Kathimerini.gr

Το πρόσφατο σαμποτάζ εις βάρος τεσσάρων δεξαμενόπλοιων στα ανοιχτά της Φουτζέιρα, στα χωρικά ύδατα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, υπήρξε κατά πάσα πιθανότητα έργο «κρατικού παράγοντα». Αυτό αναφέρει ντοκουμέντο που κατέθεσαν τα Εμιράτα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ γύρω από το επεισόδιο της 12ης Μαΐου, για το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες έσπευσαν να ενοχοποιήσουν το Ιράν. Η Τεχεράνη αρνείται κατηγορηματικά ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με το συμβάν, το οποίο προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές σε τέσσερα τάνκερ (δύο των Εμιράτων, ένα της Νορβηγίας και ένα της Σαουδικής Αραβίας), χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Το ντοκουμέντο που κατέθεσαν τα Εμιράτα βασίζεται στα πρώτα συμπεράσματα έρευνας που οργάνωσαν από κοινού με τη Νορβηγία και τη Σαουδική Αραβία. Το πόρισμα δεν αναφέρει ονομαστικά το Ιράν, ούτε άλλο κράτος. Πιθανολογεί ότι το σαμποτάζ διαπράχθηκε με μαγνητικές νάρκες Limpet, οι οποίες τοποθετήθηκαν από έμπειρους δύτες, έτσι ώστε να προκαλέσουν βλάβες, αλλά όχι και να βυθίσουν τα πλοία. Η δυσκολία και ο άριστος συντονισμός της επιχείρησης στηρίζουν την υπόθεση των ερευνητών ότι πίσω από αυτή βρισκόταν κάποιος κρατικός παράγοντας. Τις προηγούμενες ημέρες, ανώτατοι στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ είχαν σπεύσει να ενοχοποιήσουν τους Φρουρούς της Επανάστασης, επίλεκτη στρατιωτική δύναμη του Ιράν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ενδεχόμενο εμπλοκής του Ιράν δεν αναφέρθηκε καν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο δεν κατέληξε σε καμία απόφαση. Ωστόσο, ο Σαουδάραβας πρεσβευτής στον ΟΗΕ Αμπντάλα αλ Μουάλιμι επέμεινε ότι «το Ιράν φέρει στους ώμους του την ευθύνη των επιθέσεων». Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρεσβευτής Βλαντιμίρ Σαφρόνκοφ δήλωσε ότι «δεν πρέπει να σπεύσουμε σε βιαστικά συμπεράσματα», προσθέτοντας πως οι έρευνες θα συνεχιστούν. Στο μεταξύ, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε έκκληση του Εμανουέλ Μακρόν για νέες διαπραγματεύσεις, όπου θα τεθεί επί τάπητος το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν, κάτι που ζητούν επίμονα οι ΗΠΑ. Η Τεχεράνη απέρριψε κάθε νέα διαπραγμάτευση και επέμεινε να εφαρμοστεί η διεθνής συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό της πρόγραμμα, από την οποία αποσύρθηκαν μονομερώς οι ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X