ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διαβουλεύσεις ΕΛΚ-Σοσιαλιστών για την ηγεσία των θεσμών, πριν την άτυπη σύνοδο

ΚΥΠΕ

Διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλδημοκρατών, καθώς και των δύο ομάδων ξεχωριστά με τους Φιλελεύθερους, καθυστέρησαν την έναρξη της άτυπης συνόδου των 27 ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, καθώς σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το ΕΛΚ ζητά να μοιραστεί η πενταετία στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Η άτυπη σύνοδος αναμενόταν να ξεκινήσει στις 19:00 ώρα Κύπρου (18:00 τοπική ώρα) με ανταλλαγή απόψεων για τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πριν συνεχιστεί με συζήτηση κατά τη διάρκεια του δείπνου για την ηγεσία των θεσμών της ΕΕ για την επόμενη πενταετία.

Ωστόσο η συνάντηση των ηγετών ξεκίνησε γύρω στις 21:00 ώρα Κύπρου (20:00 τοπική ώρα), καθώς προηγήθηκαν διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγετών που έχουν οριστεί ως διαπραγματευτές εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τους Πρωθυπουργούς της Πολωνίας και της Ελλάδας Ντόναλντ Τουσκ και Κυριάκο Μητσοτάκη, με τους διαπραγματευτές των Σοσιαλδημοκρατών, τον Ισπανό Πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Οι δύο αντιπροσωπείες συναντήθηκαν επίσης ξεχωριστά με τους εκπρόσωπους των Φιλελευθέρων (που ήταν ο Βέλγος Πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο και η Εσθονή Πρωθυπουργός Κάγια Κάλας).

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, η συζήτηση μεταξύ των δύο μεγάλων ομάδων αφορούσε αίτημα του ΕΛΚ να μοιραστεί με τους Σοσιαλδημοκράτες τις δύο θητείες (δυομισι χρόνων έκαστη) της πενταετίας για τη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Λίγο μετά την έναρξη της συνάντησης των 27, οι εκπρόσωποι των τριών κυρίων πολιτικών ομάδων είχαν νέα κοινή συνάντηση στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων.

Πάντως το απόγευμα υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις πως θα κλείδωνε πολιτική συμφωνία για επαναδιορισμό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Προεδρία της Κομισιόν, ως επικεφαλής υποψήφιας του ΕΛΚ μετά και τη νίκη της πολιτικής ομάδας στις ευρωεκλογές.

Σημειώνεται ωστόσο πως οι ηγέτες δεν δεσμεύονται από τις συνθήκες να επιλέξουν τον επικεφαλής υποψήφιο του νικητή των εκλογών, αλλά να λάβουν υπόψη τα αποτελέσματα της κάλπης.

Η απόφαση για την κ. Φον ντερ Λάιεν αναμένεται να ληφθεί σε συνάρτηση με την επιλογή ενδεχομένως του τέως πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, στην θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκ μέρους των Σοσιαλδημοκρατών.

Μάλιστα κατά την άφιξή της στο κτήριο του Συμβουλίου η Δανέζα πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν, η οποία θεωρείτο πιθανή εναλλακτική για τους σοσιαλιστές, δήλωσε πως δεν θα είναι υποψήφια για την όποια θέση.

Για τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου για την εξωτερική πολιτική συζητείται το όνομα της Εσθονής πρωθυπουργού Κάγια Κάλας, εκ μέρους των Φιλελευθέρων (Renew) που είναι η τρίτη ισχυρότερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παρασκηνιακά διπλωμάτες από το ΕΛΚ έχουν εκφράσει κάποιες αντιρρήσεις για την επικέντρωση που αναμένεται να έχει η Εσθονή πολιτικός στο θέμα της Ουκρανίας και της Ρωσίας, ωστόσο οι Φιλελεύθεροι επιμένουν στην κ. Κάλας ως την κύρια τους επιλογή.

Κατά την αποψινή συζήτηση οι ηγέτες θα έχουν υπόψη και τις δυναμικές για την εκλογή του επόμενου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα εκλεγεί στις 16 Ιουλίου στην πρώτη Ολομέλεια του σώματος. Ήδη κατά την άφιξή της η Ρομπέρτα Μέτσολα ανέφερε ότι είναι υποψήφια για να συνεχίσει στην ηγεσία του ΕΚ.

Εφόσον υπάρξει πολιτική απόφαση μεταξύ των 27, θα πρέπει να εγκριθεί και επίσημα στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 27 με 28 Ιουνίου, με την προοπτική η ψηφοφορία για την Προεδρία της Κομισιόν να μπορέσει να πραγματοποιηθεί κατά την πρώτη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (16 με 19 Ιουλίου), ενδεχομένως στις 18 Ιουλίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση