ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διεθνής Ερυθρός Σταυρός: Προειδοποιεί για μεγάλες αναταραχές στη Μέση Ανατολή λόγω κορωνοϊού

«Η Μέση Ανατολή αντιμετωπίζει σήμερα τις δίδυμες απειλές της πιθανής μαζικής μετάδοσης του κορωνοϊού σε ζώνες συγκρούσεων και μία υποφώσκουσα κοινωνικοοικονομική αναταραχή».

Newsroom Κ, Αθήνα

Η εξάπλωση του κορωνοϊού σε όλη τη Μέση Ανατολή απειλεί να καταστρέψει τη ζωή εκατομμυρίων εκτοπισμένων ανθρώπων σε ζώνες συγκρούσεων και παράλληλα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει εκτεταμένες κοινωνικο-οικονομικές αναταραχές, υποστήριξε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC) .

Εκατομμύρια στη Μέση Ανατολή ήδη στερούνται υγειονομικής περίθαλψης, τροφίμων, νερού και ηλεκτρικού ρεύματος σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις, όπου οι τιμές αυξάνονται και οι υποδομές έχουν καταστραφεί, ανέφερε η ICRC.

Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και το lockdown που επιβάλλονται ως μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ήδη καθιστούν δύσκολο, έως αδύνατο για πολλούς να εξασφαλίσουν τα προς το ζην στις οικογένειές τους, προσθέτει η ICRC.

Στην ανακοίνωσή του--στην οποία κάνει ιδιαίτερη μνεία στη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη, τη Γάζα, τον Λίβανο και την Ιορδανία--ο διεθνής οργανισμός με έδρα τη Γενεύη καλεί τις αρχές στην ταραχώδη κι ευμετάβλητη αυτή περιοχή να προετοιμαστούν για ένα «δυνητικά καταστροφικό επακόλουθο» και για έναν «κοινωνικοοικονομικό σεισμό».

«Η Μέση Ανατολή αντιμετωπίζει σήμερα τις δίδυμες απειλές της πιθανής μαζικής μετάδοσης του κορωνοϊού σε ζώνες συγκρούσεων και μία υποφώσκουσα κοινωνικοοικονομική αναταραχή. Και οι δύο κρίσεις θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες», τονίζει ο Φαμπρίτσιο Καρπόνι διευθυντής του γραφείου της ICRC για την Εγγύς και Μέση Ανατολή.

Στο κείμενό της ανακοίνωσης της ICRC δεν αναφέρεται μεν το Ιράν, χώρα της περιοχής την οποία σαρώνει με ιδιαίτερη δριμύτητα η πανδημία, ωστόσο εκπρόσωπός του δήλωσε ότι υποστηρίζει την Ιρανική Ερυθρά Ημισέληνο.

Προστατευτικός εξοπλισμός, συμπεριλαμβανομένων απολυμαντικών, έχει επίσης δοθεί σε υποδομές υγείας και κέντρα κράτησης σε όλο το Ιράκ, που αριθμεί πάνω από 45.000 κρατούμενους, ανέφερει στην ανακοίνωσή του η ICRC.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ενημερώνει παράλληλα πως έχει παραδώσει τα πρώτα κιτ υγιεινής και υλικό προσωπικής προστασίας στις κεντρικές φυλακές που ανήκουν στη μέριμνα του υπουργείου Εσωτερικών της Συρίας. Ο Καρμπόνι είχε διατυπώσει εμμέσως το αίτημά του αυτό στις αρχές της Δαμασκού σε συνέντευξή του στο Reuters τον περασμένο μήνα, τονίζοντας πως οι κρατούμενοι είναι πιο ευάλωτη ομάδα στη διάδοση του ιού από τον γενικό πληθυσμό.

Στην Υεμένη, όπου η υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στρατιωτική συμμαχία έχει κηρύξει εκεχειρία στη σύγκρουσή της με το κίνημα Χούθι, που υποστηρίζεται από το Ιράν, η ICRC ανακοίνωσε πως : «η υποστήριξή μας σε νοσοκομεία, κλινικές και κέντρα αιμοκάθαρσης περιλαμβάνει πλέον και τη βοήθεια στις προετοιμασίες για την πρόληψη του COVID-19».

Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου διαμένουν σε ασφυκτικές συνθήκες περίπου δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, η ICRC δήλωσε ότι παρείχε 20.000 μάσκες και άλλο υλικό προσωπικής προστασίας στην Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Τρεις από τις πέντε μεγαλύτερες επιχειρήσεις παροχής βοήθειας της ICRC παγκοσμίως κατά της περσινή χρονιά εντοπίζονταν στη Μέση Ανατολή -- ιδιαίτερα στη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ. Σχεδόν 40 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια μόνο σε αυτές τις τρεις χώρες, αναφέρει η διεθνής οργάνωση.

Ο περιφερειακός προϋπολογισμός της ICRC φέτος ανέρχεται σε 565,5 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (585,34 εκατομμύρια δολάρια) και περισσότερο από το ένα τρίτο από αυτά προορίζεται για τη Συρία.

«Θελουμε τους επόμενους μήνες να αυξήσουμε τη στήριξή μας σε όλη την περιοχή, ειδικά σε ανθρώπους που ενδέχεται να πληγούν δριμύτερα, όπως οι εργαζόμενοι με χαμηλό εισόδημα, οι γυναίκες που φροντίζουν τα νοικοκυριά, οι αγρότες και τα άτομα με αναπηρίες», ανέφερεται στην ανακοίνωση της ICRC.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Το πολιτικό απόθεμα τελειώνει στον ΔΗΣΥ

«"Η απουσία ελπίδας, η έλλειψη στρατηγικής και το αφήγημα του παρελθόντος" και προσθέτω, και τα σκάνδαλα ...»
ΑΚΑ  |  10:43

Τι φέρνει η επίσκεψη Μπορέλ

«Ζοζέπ Μπορέλ, ένας φοβιτσιασμένος και καλοπληρωμένος υπάλληλος της ΕΕ που στο άκουσμα και μόνο του ονόματος ...»
ΑΚΑ  |  10:40

Οι απαντήσεις του Προέδρου για τα ταξίδια στις Σεϋχέλλες

«Πότε επιτέλους θα αντιληφθεί ο πρόεδρος της ΚΔ ότι ξεπέρασε κάποια όρια και ότι είναι ώρα να παραιτηθεί, ...»
ΑΚΑ  |  20:16

Κυκλοφορούσε με κορωνοϊό - Στη δουλειά με συμπτώματα

«πραγματικα γιατι δεν καταδικαζουν καποιο σε φυλακιση . ειναι εγλημα εναντια στην ανθρωποτητα αυτο »
chris  |  10:45

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση