ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δίκη Τραμπ: Ημέρα Πέμπτη, τέλος

Άρχισε η 24ωρη επιχειρηματολογία της Νομικής Ομάδας του Λευκού Οίκου για την υπεράσπιση του προέδρου Τραμπ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Οι δικηγόροι του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε τις αγορεύσεις τους στη Γερουσία, επιχειρηματολογώντας ότι οι προσπάθειες των Δημοκρατικών να καθαιρέσουν τον πρόεδρο από το αξίωμά του θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα «πολύ, πολύ επικίνδυνο» προηγούμενο, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου.

Η συνεδρίαση ωστόσο ήταν πολύ σύντομη. Διήρκεσε μόνο τρεις ώρες επειδή οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να παρουσιάσουν τα βασικά επιχειρήματά τους στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ελπίζοντας ότι η τηλεθέαση θα είναι μεγαλύτερη.

Η υπερασπιστική ομάδα του Τραμπ υποστηρίζει ότι η δίκη εις βάρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι παράνομη, καθώς οι κατήγοροι δεν έχουν αποδείξει ότι ο πρόεδρος διέπραξε κάποιο αδίκημα.

Όπως και οι Δημοκρατικοί, η Υπεράσπιση έχει 24 ώρες στη διάθεση της για επιχειρηματολογία υπέρ του προέδρου, προτού περάσουν στο επόμενο στάδιο της δίκης, αυτό των ερωτημάτων από άλλους γερουσιαστές.

Εντός του άρθρου:

 1. Η Νομική Ομάδα Υπεράσπισης
 2. Η πρώτη ημέρα υπεράσπισης
 3. Το 24ωρο κατηγορητήριο
 4. Το πρόγραμμα της δίκης

Η Νομική Ομάδα υπεράσπισης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ

Επικεφαλής της ομάδας των δικηγόρων του προέδρου είναι ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πατ Τσιπολόνε και ο προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, Τζέι Σέκουλοου.

Στην dream team των συνηγόρων του προέδρου μετέχουν επίσης ο γνωστός συνταγματολόγος και δικηγόρος των «διασήμων» Άλαν Ντέρσοβιτς, που το 1995 πέτυχε την απαλλαγή του Ο.Τζ. Σίμπσον ο οποίος είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία της συζύγου του και ενός φίλου της.

Στην ίδια ομάδα εντάσσεται και ο πρώην εισαγγελέας Κένεθ Σταρ, ο οποίος έγινε παγκοσμίως διάσημος τη δεκαετία του 1990, όταν ερευνούσε την εξωσυζυγική σχέση του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον με την ασκούμενη του Λευκού Οίκου Μόνικα Λεβίνσκι.

1. Η πρώτη ημέρα υπεράσπισης

Ο Πατ Τσιπολόνε είπε στους Γερουσιαστές ότι αν κρίνουν ένοχο τον Τραμπ και τον απομακρύνουν από το αξίωμά του, αυτό θα ισοδυναμούσε με το αρνούνται στους ψηφοφόρους το δικαίωμά τους να εκφράσουν την άποψή τους στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Οι Δημοκρατικοί «σας ζητούν να κάνετε κάτι που θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες και θα ήταν πολύ, πολύ επικίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα διαπιστώσετε ότι ο πρόεδρος δεν έκανε απολύτως τίποτα το αξιόμεμπτο», πρόσθεσε ο Τσιπολόνε. «Σας ζητούν (να καθαιρέσετε τον πρόεδρο) χωρίς την παραμικρή απόδειξη (...) Σας ζητούν να σκίσετε όλα τα ψηφοδέλτια σ' αυτή τη χώρα. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε», τόνισε.

Ο Τραμπ αναμένεται ότι θα απαλλαγεί, αφού απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων στην 100μελή Γερουσία για να καθαιρεθεί. Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν το Σώμα αυτό (έχουν 53 έδρες) και κανείς τους μέχρι τώρα δεν έχει ταχθεί υπέρ της καθαίρεσης του προέδρου.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της Washington Post και του ABC News, το 47% των Αμερικανών θεωρεί ότι ο Τραμπ θα έπρεπε να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, όμως το 49% πιστεύει το αντίθετο. Ωστόσο, σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων είπαν ότι θα ήθελαν να ακούσουν τις καταθέσεις και άλλων μαρτύρων για την υπόθεση.

2. Δημοκρατικοί: Το 24ωρο κατηγορητήριο

Οι κατήγοροι υποστήριξαν ότι ο Τραμπ καταχράσθηκε την προεδρική εξουσία προς ίδιον όφελος, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου 2020, παρότι ανώτατοι αξιωματούχοι του FBI και των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας προειδοποιούσαν δημόσια ότι η θεωρία της ουκρανικής ανάμειξης στις εκλογές του 2016 ήταν εσφαλμένη.

«Ο πρόεδρος Τραμπ επεδίωξε την πραγματοποίηση έρευνας γύρω από ψευδή θεωρία», είπε ο επικεφαλής της παραπομπής του Τραμπ, Δημοκρατικός βουλευτής Ανταμ Σιφ.

Ολοκληρώνοντας την αγόρευσή του, ο Σιφ απηύθυνε συναισθηματικά φορτισμένη έκκληση στους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές να αναλογιστούν τη σοβαρότητα των κατηγοριών κατά του Τραμπ, ο οποίος ζήτησε τη βοήθεια της Ουκρανίας ώστε να ερευνήσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Τζο Μπάιντεν και του γιου του στην Ουκρανία, απειλώντας το Κίεβο με κατακράτηση της αμερικανικής αμυντικής βοήθειας σε περίπτωση άρνησης.

Οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, που έχουν ήδη εκφράσει την κόπωσή τους από τη μακρόσυρτη διαδικασία, υπεραμύνθηκαν των πράξεων του Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι η παραπομπή έχει πολιτικά κίνητρα.

Οι Δημοκρατικοί κατήγοροι πρόβαλαν σύντομο βίντεο του τότε βουλευτή και σημερινού γερουσιαστή της Βόρειας Καρολίνας Λίντζι Γκρέιαμ, ο οποίος εμφανίζεται να δηλώνει κατά τη διάρκεια της παραπομπής του προέδρου Μπιλ Κλίντον, το 1999, ότι η διαδικασία καθαίρεσης ενός προέδρου δεν προϋποθέτει την τέλεση αδικήματος.

3. Το πρόγραμμα της δίκης:

Η βασική επιδίωξη του Λευκού Οίκου είναι να έχουν τελειώσει όλα πριν από την καθιερωμένη ομιλία του προέδρου προς το έθνος (State of Union), η οποία φέτος θα γίνει στις 4 Φεβρουαρίου. 

Kάθε πλευρά θα έχει στη διάθεση της σύνολο 24 ωρών για να καταθέσει τα επιχειρήματα της, οι οποίες θα διαμοιραστούν σε διάστημα τριών ημερών, και τα αποδεικτικά στοιχεία θα γίνονται δεκτά στο Σώμα εκτός και αν υπάρχει σχετική ψήφος που να αντιτίθεται σε αυτά.

Εάν κάθε πλευρά χρησιμοποιήσει και τις 24 ώρες που έχει στη διάθεση της, το πρόγραμμα της δίκης του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να είναι το ακόλουθο:

 • 21 Ιανουαρίου: 
  • Ψήφισμα περί κανόνων διαδικασίας 
 • 22-24 Ιανουαρίου:
  • Επιχειρήματα Δημοκρατικών (Kατηγορητήριο)
 • 25-xx Ιανουαρίου:
  • Επιχειρήματα Νομικής Ομάδας Λευκού Οίκου (υπεράσπιση)
 • Επόμενο Στάδιο:
  • Ερωτήματα Γερουσιαστών 
 • Τελικό Στάδιο: 
  • Σύνολο 4 ωρών συζήτησης σχετικά με την πρόσκληση μαρτύρων κατηγορίας. 
  • Ψηφοφορία επί των προσώπων των μαρτύρων και των σχετικών εγγράφων. 
  • Ψηφοφορία επί άλλων θεμάτων. 
  • Αν αποτύχουν όλες οι ψηφοφορίες, η Γερουσία θα προχωρήσει σε αθωωτική ψηφοφορία. 

Η Γερουσία των ΗΠΑ εγκαινίασε στις 21 Ιανουαρίου, την επίσημη διαδικάσία της δίκης, με τους 100 γερουσιαστές σε ρόλο ενόρκων και μια ομάδα βουλευτών σε ρόλο εισαγγελέων, με τον πρόεδρο αναμένεται να αθωωθεί από τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία του σώματος και το βασικό ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό.

Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί επίσημα στον πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ, αφορούν την κατάχρηση προεδρικών εξουσιών και την παρακώλυση του Κογκρέσου. Ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται ότι έχει διαπράξει κάτι παράνομο και περιγράφει την όλη διαδικασία, ως μία κομματική φάρσα, προκειμένου να μην εκλεγεί για δεύτερη προεδρική θητεία στις εκλογές του Νοεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση