ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δίκη Τραμπ: Ημέρα Τέταρτη - Στη τελική ευθεία η επιχειρηματολογία Δημοκρατικών

Οι Δημοκρατικοί χρειάζονται να πείσουν 4 Ρεπουμπλικάνους το όριο των 51 ψήφων, ούτως ώστε να περάσουν τα αιτήματα τους για τις καταθέσεις μαρτύρων

Newsroom K


Τελευταία Ενημέρωση: Λευκωσία 02:30

Καθώς η γερουσία των ΗΠΑ βρίσκεται στην τέταρτη μέρα της κύριας φάση της δίκης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μόνο 5 ώρες απομένουν για την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των Δημοκρατικών επί των αρχικών του επιχειρημάτων τους στη δίκη, από τις 24 συνολικά ώρες που τους αναλογούν ως «κατηγορούσα» αρχή.

Στο σύνολο των 24 αυτών ωρών, που σύμφωνα με το πρόγραμμα που πέρασε μετά από ψήφισμα από τη Γερουσία,  διαρκέσει έως τις 24 Ιανουαρίου, οι Δημοκρατικοί θα παρουσιάσουν επιχειρήματα τους, ως το επίσημο κατηγορητήριο κατά του προέδρου Τραμπ.

Δημοκρατικοί: Ο πρόεδρος Τραμπ δρα ως «Δικτάτορας»

Ο γερουσιαστής Δημοκρατικών Τζέρι Νάντρλερ έκλεισε την ομιλία του, με τα επιχειρήματα του, κατά του προέδρου, αποκαλώντας τον «δικτάτορα», μια λέξη που αν και μετά από σχεδόν 24 ώρες επιχειρηματολογίας, έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, κανείς δεν περίμενε να ακούσει στη Γερουσία. 

Ο Δημοκράτης γερουσιαστής, μεταξύ άλλων δήλωσε πως ο πρόεδρος «είναι ο πρώτος και ο μοναδικός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, ο οποίος κατέστησε τον εαυτό του μη υπαίτιο ευθυνών και επιλέγει να αγνοεί κλητεύσεις οι οποίες συνοδεύονται από τη Συνταγματική ρύθμιση των διαδικασιών της παραπομπής του».

Ακόμη ο κ. Νάντρλερ πρόσθεσε ότι «ο πρόεδρος θέλει να είναι παντοδύναμος. Δεν έχει κανένα σεβασμό προς τον θεσμό του Κογκρέσου ... και αυτό αποτελεί ακόμη ένα λόγο για τον οποίο πρέπει να απομακρυνθεί από το αξίωμα».

Συνέβησαν επίσης:

Ρεπουμπλικάνοι: «Θεέ μου, κανείς δεν τους παρακολουθεί»

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων CNN, κατά την διάρκεια διαλείμματος, ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών Μάικ Μπράουν, είπε στον γερουσιαστή του κόμματος του Μιττ Ρόμνεϊ πως νομίζει πως απομένουν περίπου στις έξι ώρες τοποθετήσεων από τους Δημοκρατικούς. 

Ο Ρόμνεϊ τότε φανερά ξαφνιασμένος αλλά και κουρασμένος μετά από τέσσερις ώρες συνεδρίας απάντησε κουνώντας το κεφάλι: «Ωχ Θεέ μου, κανείς δεν τους παρακολουθεί!».

Μερικά δευτερόλεπτα αργότερα ο γερουσιαστής Τιμ Σκοτ των Ρεπουμπλικανών είπε κάτι στον Ρόμνεϊ, ο οποίος απάντησε ξανά με το ίδιο ύφος «πεθαίνω, πεθαίνω!» φεύγοντας προς το μέρος του Επικεφαλή των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ.

Δημοκρατικοί: «Διαταγές» Τραμπ και κλειστές πόρτες

Η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Βαλ Ντέμινγκς, κατά την δική της επιχειρηματολογία στο βήμα της γερουσίας, παρουσίασε έξι υπηρεσίες των ΗΠΑ, από τις οποίες ο πρόεδρος Τραμπ, ζήτησε από υπαλλήλους τους, να μην καταθέσουν στη δίκη για την παραπομπή του αλλά και να μην παραδώσουν τυχών έγγραφα ζητηθούν από πλευράς Δημοκρατικών.

Σύμφωνα με την γερουσιαστή, τα έξι αυτά όργανα και υπηρεσίες των ΗΠΑ είναι ο Λευκός Οίκος, το Γραφείο του Αντιπροέδρου, η Υπηρεσία Διαχείρισης και Προϋπολογισμού, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Ενέργειας  και τέλος το Υπουργείο Αμύνης. Όπως σημειώνει η γερουσιαστής των Δημοκρατικών, μετά από «διαταγές» του προέδρου, οι πιο πάνω συνέχισαν να αρνούνται να παρουσιάσουν έγγραφα ή αρχεία σε 71 αιτήματα, εκ των οποίων τα πέντε (5) αφορούσαν κλητεύσεις για τη δίκη.

Πηγή φωτογραφίας: CNN Live Video

Δημοκρατικοί: Επίκληση στο συναίσθημα

Κατά το πρώτο μέρος της συνεδρίας για την παρουσίαση των επιχειρημάτων τους, οι Δημοκρατικοί και κυρίως ο γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Χακίμ Τζέφρις, άρχισε με μία ιστορική σύγκριση μεταξύ του «κακού» και του «καλού», και όλων αυτών που οι ΗΠΑ πρεσβεύουν, τα οποία ο πρόεδρος Τραμπ, τόσο με την συμπεριφορά , όσο και με τις πράξεις του απειλεί.

Ο γερουσιαστής τόνισε μεταξύ άλλων, πως «οι ΗΠΑ όποτε βρέθηκαν σε δύσκολη θέση, πάντοτε κατάφεραν να αντεπεξέλθουν» ενώ έκλεισε την ομιλία του ερωτόμενος «η Αμερική είναι ένα σπουδαίο έθνος, μπορούμε να διαχειριστούμε τις αντιξοότητες καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε για τον χαρακτήρα μας;»

Στόχος στην επιχειρηματολογία των Δημοκρατικών φαίνεται να είναι οι τέσσερις ψήφοι, από Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές για να επιτευχθεί το όριο των 51 ψήφων που χρειάζονται, ούτως ώστε να γίνει εφικτό να περάσουν τα αιτήματα τους για τις καταθέσεις μαρτύρων και την παρουσίαση εγγράφων, κάτι που μέχρι τώρα φαίνεται ακατόρθωτο μπροστά σε ένα «τοίχο» 53 Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών. 

Προηγούμενες μέρες της δίκης:

Ρεμπουπλικάνοι: Η πρώτη μέρα Υπεράσπισης

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ, παρουσίασε σε δημοσιογράφους του πρακτορείου ειδήσεων CNN το πρόγραμμα της πρώτης μέρας της επιχειρηματολογίας της υπεράσπισης του προέδρου Τραμπ, όπως αυτός το αναμένει να εξελιχθεί. 

Η αυριανή συνεδρία της 25ης Ιανουαρίου, πέμπτη της δίκης, αναμένεται να ξεκινήσει στις 10:00 τοπική ώρα Ουάσινγκτον (17:00 ώρα Κύπρου) και να διαρκέσει όπως ο γερουσιαστής ανέφερε στο CNN «αρκετές ώρες». 

Σχετικά με τη Δίκη:

Το πρόγραμμα της δίκης:

Η βασική επιδίωξη του Λευκού Οίκου είναι να έχουν τελειώσει όλα πριν από την καθιερωμένη ομιλία του προέδρου προς το έθνος (State of Union), η οποία φέτος θα γίνει στις 4 Φεβρουαρίου. 

Kάθε πλευρά θα έχει στη διάθεση της σύνολο 24 ωρών για να καταθέσει τα επιχειρήματα της, οι οποίες θα διαμοιραστούν σε διάστημα τριών ημερών, και τα αποδεικτικά στοιχεία θα γίνονται δεκτά στο Σώμα εκτός και αν υπάρχει σχετική ψήφος που να αντιτίθεται σε αυτά.

Εάν κάθε πλευρά χρησιμοποιήσει και τις 24 ώρες που έχει στη διάθεση της, το πρόγραμμα της δίκης του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να είναι το ακόλουθο:

 • 21 Ιανουαρίου: 
  • Ψήφισμα περί κανόνων διαδικασίας 
 • 22-24 Ιανουαρίου:
  • Επιχειρήματα Δημοκρατικών (Kατηγορητήριο)
 • 25-xx Ιανουαρίου:
  • Επιχειρήματα Νομικής Ομάδας Λευκού Οίκου (υπεράσπιση)
 • Επόμενο Στάδιο:
  • Ερωτήματα Γερουσιαστών 
 • Τελικό Στάδιο: 
  • Σύνολο 4 ωρών συζήτησης σχετικά με την πρόσκληση μαρτύρων κατηγορίας. 
  • Ψηφοφορία επί των προσώπων των μαρτύρων και των σχετικών εγγράφων. 
  • Ψηφοφορία επί άλλων θεμάτων. 
  • Αν αποτύχουν όλες οι ψηφοφορίες, η Γερουσία θα προχωρήσει σε αθωωτική ψηφοφορία. 

Η Γερουσία των ΗΠΑ εγκαινίασε στις 21 Ιανουαρίου, την επίσημη διαδικάσία της δίκης, με τους 100 γερουσιαστές σε ρόλο ενόρκων και μια ομάδα βουλευτών σε ρόλο εισαγγελέων, με τον πρόεδρο αναμένεται να αθωωθεί από τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία του σώματος και το βασικό ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό.

Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί επίσημα στον πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ, αφορούν την κατάχρηση προεδρικών εξουσιών και την παρακώλυση του Κογκρέσου. Ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται ότι έχει διαπράξει κάτι παράνομο και περιγράφει την όλη διαδικασία, ως μία κομματική φάρσα, προκειμένου να μην εκλεγεί για δεύτερη προεδρική θητεία στις εκλογές του Νοεμβρίου.


Πηγές: Καθημερινή Ελλάδος, ΣΚΑΪ, CBS News, CNN, New York Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

«Οι συνάδελφοί μου δεν υπήρξαν ποτέ κορίτσια 13 ετών και επομένως δυσκολεύονται να καταλάβουν!» -Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ

Ruth Bader Ginsburg: τι μας αφήνει;

Δεκάδες φράσεις της έχτισαν τον «μύθο» της ως κορυφαίας υπερασπίστριας των δικαιωμάτων των γυναικών και των μειονοτήτων
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X