ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δισταγμοί για τον αποκλεισμό του Τραμπ

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την υποψηφιότητα του τέως προέδρου αναμένεται πριν από τη Σούπερ Τρίτη

ΠΗΓΗ: AP

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το ερώτημα, εάν ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να αποκλεισθεί από τον Λευκό Οίκο, εξαιτίας των πράξεών του πριν και μετά την εισβολή οπαδών στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, εξέτασε χθες το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, με την απόφασή του να εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί πριν από τη Σούπερ Τρίτη των προκριματικών εκλογών σε 15 πολιτείες στις 5 Μαρτίου.

Τα εννέα μέλη του οργάνου άκουσαν τις εισηγήσεις των νομικών του Τραμπ για την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της πολιτείας του Κολοράντο να χαρακτηρίσει ακατάλληλο τον Τραμπ ως προεδρικό υποψήφιο βάσει τροπολογίας στο αμερικανικό σύνταγμα, η οποία αποκλείει στασιαστές από την προεδρία. Ο συνήγορος του Τραμπ υποστήριξε ότι η 6η Ιανουαρίου ήταν μια ταραχώδης διαδήλωση και όχι εξέγερση ή στάση, για να προσθέσει ότι η συγκεκριμένη συνταγματική ρύθμιση δεν ισχύει για εν ενεργεία πρόεδρο.

Το Κογκρέσο, συνέχισε ο δικηγόρος του Τραμπ, θα έπρεπε να ψηφίσει ειδική νομοθεσία, δίνοντας τη δυνατότητα σε μεμονωμένες πολιτείες να αποκλείουν υποψηφίους από το προεδρικό ψηφοδέλτιο. Ορισμένα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου εξέφρασαν αμφιβολίες γύρω από τους ισχυρισμούς του Τζόναθαν Μίτσελ, ενός από τους συνηγόρους του Τραμπ, χαρακτηρίζοντας την αγόρευσή του προσηλωμένη στο γράμμα, αλλά όχι στο πνεύμα του νόμου.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Τζον Ρόμπερτς, έθεσε σειρά ερωτήσεων, εμφανίζοντας τους συναδέλφους του να συμφωνούν στο ότι το επίμαχο 14ο άρθρο του συντάγματος δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως εργαλείο για τις πολιτείες, προκειμένου αυτές να αποφαίνονται για την καταλληλότητα ή μη υποψηφίου για την προεδρία.

Η απόφαση του δικαστηρίου του Κολοράντο, είπε ο δικαστής Ρόμπερτς, θα έδινε το δικαίωμα στις αποσχισθείσες πολιτείες της Κοινοπολιτείας του Νότου το 1861 να καθορίσουν την καταλληλότητα υποψηφίων. «Το 14ο άρθρο βρίσκεται εκεί για να ενισχύει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και να περιορίζει την ισχύ των πολιτειών», είπε ο Ρόμπερτς. Ορισμένοι δικαστές τόνισαν ότι το δικαστήριο πρέπει να εκδώσει συνολική απόφαση, η οποία θα απαντάει στο ερώτημα εάν ο Τραμπ θα έχει δικαίωμα να βρίσκεται στο προκριματικό ψηφοδέλτιο του Κολοράντο, αλλά και αν θα δικαιούται να κατέβει στις εθνικές εκλογές ή να αναλάβει και πάλι την προεδρία.

Ο συνήγορος του Τραμπ, Τζόναθαν Μίτσελ, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος δεν είναι «αξιωματούχος των ΗΠΑ», όπως ορίζει το 14ο άρθρο και ότι ο αποκλεισμός του από τα ψηφοδέλτια θα απαιτούσε νόμο του Κογκρέσου. Ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής Τζέισον Μέρι υποστήριξε ότι όσα συνέβησαν την 6η Ιανουαρίου ήταν εξέγερση, ενώ απέρριψε το κεντρικό επιχείρημα του Μίτσελ, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος είναι ο πρώτος αξιωματούχος των ΗΠΑ και ως τέτοιος μπορεί να αποκλεισθεί από τις πολιτείες και όχι μόνο από το Κογκρέσο για εμπλοκή του σε εξέγερση.

Αίσθηση προκάλεσε η στάση της προοδευτικής δικαστού Ελενα Κέιγκαν, απέναντι στην απόφαση του δικαστηρίου του Κολοράντο. Οταν η γενική εισαγγελέας του Κολοράντο, Σάνον Στίβενσον, είπε ότι η απαγόρευση της υποψηφιότητας Τραμπ ήταν αντίστοιχη με την απαγόρευση καθόδου στις εκλογές ανηλίκου ατόμου ή ετεροδημότη, η δικαστής Κέιγκαν προειδοποίησε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. «Μήπως θα πρέπει να σκεφτείτε γιατί μία και μόνο πολιτεία θα μπορεί να αποφασίσει ποιος θα είναι πρόεδρος των ΗΠΑ; Οποιαδήποτε νομικά μέσα αξιοποιηθούν για να κριθεί η καταλληλότητα ενός πολιτικού υποψηφίου θα πρέπει να είναι ομοσπονδιακά και όχι πολιτειακά», είπε η δικαστής Κέιγκαν, που διορίστηκε επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα στο ανώτατο δικαστικό όργανο.

«Πολιτική σκευωρία»

Την πάγια τακτική του να εμφανίζεται ως θύμα πολιτικής σκευωρίας εφάρμοσε και χθες ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενόσω η συζήτηση για τον αποκλεισμό του από το Κολοράντο συνεχιζόταν στο Ανώτατο Δικαστήριο. «Κοιτάξτε τα πέντε ή έξι τουίτς την ημέρα της διαδήλωσης. Προσέξτε τα λόγια μου. Είναι πολύ όμορφα, σου ζεσταίνουν την καρδιά», είπε ο Τραμπ στην είσοδο της έπαυλής του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, ενώ κατευθυνόταν στη Νεβάδα για τις προκριματικές εκλογές στην πολιτεία.

Τα μέλη του δικαστηρίου αναμένεται τώρα να συσκεφθούν εντός των προσεχών ημερών προκειμένου να προχωρήσουν σε κεκλεισμένων των θυρών προκαταρκτική ψηφοφορία για να εκδώσουν την απόφασή τους πιθανότατα πριν από την 5η Μαρτίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: AP

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση