ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δραματικές οι εξελίξεις στην γηραιά ήπειρο

Πάνω από 100.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού έχουν σημειωθεί στην Ευρώπη, την ίδια στιγμή όπου τα κράτη δίνουν μια άνιση μάχη για τον περιορισμό της πανδημίας

Του Νικόλα Βωνιάτη

Καθώς η Ιταλία και η Ισπανία ανέφεραν τους δύο υψηλότερους αριθμούς απωλειών εντός μιας ημέρας, από τον νέο κορωνοϊό, SARS-CoV-2, οι αρχές της Γερμανίας συνεχίζουν να προειδοποιούν τα 83 και πλέον εκατομμύρια των πολιτών τους, ότι αν δεν συμμορφωθούν με τους κανόνες κοινωνικού περιορισμού που επέβαλε η κυβέρνηση, τότε θα επιβληθεί γενικός περιορισμός, από την Δευτέρα, 23 Μαρτίου.

Ιταλία: Πάνω από 4.000 οι νεκροί

Με τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να έχουν ήδη αρχίσει, την εφαρμογή δραστικών μέτρων για να περιορίσουν την πανδημία, COVID-19, οι αρχές της Ρώμης ανακοίνωσαν την Παρασκευή, 20 Μαρτίου, σχεδόν 6.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, ενώ καταγράφηκαν 627 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τις συνολικές λοιμώξεις στη χώρα σε 47.021 και τους ασθενείς οι οποίοι κατέληξαν, σε πάνω από 4.000.

Ο ιταλικός στρατός, ο οποίος αναπτύχθηκε στο βόρειο τμήμα της χώρας για να βοηθήσει τη μεταφορά των σορών των θανούντων με υπηρεσιακά οχήματα, θα χρησιμοποιηθεί επίσης για να συνδράμει στο έργο της ιταλικής αστυνομίας, σε μια προσπάθεια «καλύτερης επιβολής των μέτρων απομόνωσης της Λομβαρδίας».

Κατά τα λεγόμενα του Περιφερειακού Προέδρου της Λομβαρδίας, Αττίλιο Φοντάνα, όπως αυτά μεταφέρονται διεθνή μέσα ενημέρωσης, «το αίτημα για τη χρήση στρατιωτικού προσωπικού έγινε αποδεκτό, με 114 στρατιώτες να βρίσκονται ήδη στο έδαφος. Δεν είναι αρκετό, αλλά είναι ένα θετικό μέτρο».

Τόσο η Ιταλία όσο και η Γαλλία, δήλωσαν πως εντός της εβδομάδας, ενδέχεται να ενισχύσουν τους περιορισμούς κινήσεων των πολιτών, καθώς ο αριθμός των θανάτων στην γηραιά ήπειρο αυξάνεται δραματικά, ξεπερνώντας την Παρασκευή, 21 Μαρτίου, τα 5.000 άτομα.

Γαλλία: «Είμαστε ακόμη στην αρχή»

Στη Γαλλία, η οποία μέχρι στιγμής μετρά άνω των 12.500 λοιμώξεων και 450 θανάτους, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η χώρα του βρίσκεται μόνο στην αρχή της κρίσης.

«Είμαστε ακόμη στην αρχή», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος. «Έχουμε λάβει δραστικά μέτρα για να απορροφήσουμε αυτό το πρώτο κύμα των λοιμώξεων, αλλά έχουμε ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου, ενάντια στον ιό. Πρέπει να αντιδρούμε έντονα και να αναδιοργανωνόμαστε συνεχώς. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τον προβλέψουμε».

Την Παρασκευή, 20 Μαρτίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Guardian, οι γαλλικές αρχές υπενθύμισαν στους πολίτες ότι ακόμη και η φυσική άσκηση, πρέπει να περιορίζεται σε περίοδο 20 με 30 λεπτών, σε κοντινή απόσταση από το σπίτι. Παράλληλα, οι γαλλικές αρχές προσθέτουν ότι οι πολίτες πρέπει να εξέρχονται της οικίας τους μόνο μία φορά την ημέρα, επιλέγοντας δηλαδή για παράδειγμα, μεταξύ σε ψώνια ή άσκηση.

Σημειώνεται επίσης ότι η γαλλική αστυνομία μετά από ανακοίνωση της, θα εντείνει τους ελέγχους ασφαλείας, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς του Παρισιού από τις 20 Μαρτίου, καθώς η στη χώρα κλιμακώνονται τα μέτρα «κοινωνικής απομόνωσης» σε μια προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.

Ισπανία: Ο στρατός στο πλάι των υγειονομικών υπηρεσιών

Στην Ισπανία, ο αριθμός των νεκρών από τον ιό SARS-CoV-2 ο οποίος προκαλεί την ασθένεια-πανδημία, COVID-19, ξεπέρασε το όριο το των 1.000 ατόμων, με τους θανάτους εντός ενός 24ώρου να φτάνουν τους 235. Ο αριθμός αυτός πρόκειται για το μεγαλύτερο σε αριθμό ασθενών οι οποίοι κατέληξαν από τη νόσο στη χώρα, από την έξαρση της πανδημίας.

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία κατέδειξαν σχεδόν 20.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα, με περισσότερο από το ένα τρίτο αυτών να συγκεντρώνεται στη πρωτεύουσα της χώρας, Μαδρίτη.

Ο ισπανικός στρατός, ο οποίος βρίσκεται στο πλάι των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας, δίνει ένα συνεχή «αγώνα δρόμου» για την απολύμανση και καθαρισμό, γηροκομείων και άλλων οίκων φροντίδας, καθώς ο ιός έχει μέχρι στιγμής κοστίσει τη ζωή, σε περισσότερα από 50 άτομα τρίτης ηλικίας σε ολόκληρη τη περιοχή της Μαδρίτης.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Υγείας της Ισπανίας, λόγω των αυξανόμενων αριθμών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και την επιβάρυνση του ιατρικού προσωπικού και υποδομής της χώρας, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, έχει υποσχεθεί «ενισχύσεις» στα άτομα που βρίσκονται στη μάχη κατά του ιού, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών ιατρικής και πρόσφατα συνταξιούχων ιατρών.

Γερμανία: Εξετάζεται η «πλήρης κοινωνική απομόνωση»

Όπως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στις περισσότερες περιφέρειες της Γερμανίας, αρκετά καταστήματα, χώροι αναψυχής και σχολεία παραμένουν κλειστά, ως ένα πρώτο μέτρο αποτροπής του πληθυσμού για περιττές κοινωνικές επαφές, προκειμένου να επιτευχθεί η «κοινωνική απομόνωση» η οποία είναι αναγκαία, για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.

Ο Επικεφαλής του Προσωπικού της Καγκελαρίου, Χέλγκε Μπράουν, όπως μεταφέρει το Politico.eu, προειδοποίησε «ότι σύντομα, θα μπορούσε να είναι απαραίτητη η σχεδόν απόλυτη απομόνωση των πολιτών, όπως αυτή ισχύει αυτή τη στιγμή σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία».

Όπως δήλωσε ο στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, «Θα εξετάσουμε τη συμπεριφορά των πολιτών αυτό το Σαββατοκύριακο», ενώ σημείωσε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες των γερμανικών κρατιδίων την Κυριακή, 22 Μαρτίου.

Το μεγαλύτερο κρατίδιο της χώρας, η Βαυαρία, ήδη εφάρμοσε τα πρώτα μέτρα «πλήρους κοινωνικής απομόνωσης», την Παρασκευή 20 Μαρτίου, θέτοντας ένα υποχρεωτικό «κλείδωμα» στους πολίτες από τα μεσάνυχτα. «Δεν κλείνουμε τους Βαυαρούς στα σπίτια τους, αλλά κλείνουμε σχεδόν πλήρως, τη δημόσια ζωή», δήλωσε ο Βαυαρός ηγέτης του κρατιδίου, όταν ερωτηθεί για το παραπάνω μέτρο.

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Johns Hopkins των Ηνωμένων Πολιτειών, στις 12:00 τοπική ώρα Κύπρου, της 21ης Μαρτίου, περισσότεροι από 275.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ο αριθμός των θανάτων, ξεπερνά τις 11.000. Ταυτόχρονα σχεδόν 90.000 συνάνθρωποι μας, έχουν πετύχει πλήρη ίαση από τον ιό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νικόλα Βωνιάτη

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

«Οι συνάδελφοί μου δεν υπήρξαν ποτέ κορίτσια 13 ετών και επομένως δυσκολεύονται να καταλάβουν!» -Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ

Ruth Bader Ginsburg: τι μας αφήνει;

Δεκάδες φράσεις της έχτισαν τον «μύθο» της ως κορυφαίας υπερασπίστριας των δικαιωμάτων των γυναικών και των μειονοτήτων
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X