ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ε.Ε.: Προειδοποιήσεις κατά του περιορισμού εξαγωγών σε μάσκες και αντισηπτικά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί τα Κράτη-Μέλη να μην ακολουθήσουν τις μονομερείς αποφάσεις Γερμανίας και Γαλλίας, στις νομοθεσίες εξαγωγών προστατευτικού εξοπλισμού υγείας

Newsroom K

Ανησυχία επικρατεί στις Βρυξέλλες επί των μέτρων που αφορούν τις απαγορεύσεις εξαγωγών ειδών υγιεινής τα οποία χρησιμοποιούνται ως μέσα πρόληψης κατά της εξάπλωσης του νέο κορωνοϊού, COVID-19.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι οι όποιες απαγορεύσεις ή οι περιορισμοί στην εξαγωγή προστατευτικού εξοπλισμού από τα Κράτη-Μέλη (Κ-Μ) της Ένωσης, ενδέχεται να αποτελέσουν παράγοντες υπονόμευσης για τις συλλογικές προσπάθειες περιορισμού του νέου κορωνoϊού.

Η δηλώσεις αυτές, έρχονται τις ίδιες μέρες καθώς άλλα Κ-Μ προετοιμάζονται να ακολουθήσουν τα βήματα της Γαλλίας και της Γερμανίας, για τον επικείμενο περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας προστατευτικού εξοπλισμού.

Ο λόγος για την υιοθέτηση και εφαρμογή τέτοιων μέτρων, φαίνεται να είναι οι μεγάλες ελλείψεις που παρατηρούνται ανά την υφήλειο, σε ότι αφορά είδη όπως προστατευτικές μάσκες και αντισηπτικά προϊόντα, την ίδια στιγμή όπου συνεχίζεται η εξάπλωση του κορωνοϊού σε ολόκληρη την ήπειρο.

Σύμφωνα με τις Financial Times, την Πέμπτη, 05 Μαρτίου, ο αμερικανός Σύμβουλος Εμπορίου και Κατασκευών, Πήτερ Ναβάρρο, δήλωσε ότι τέτοιου είδους κινήσεις, έχουν αφήσει τις ΗΠΑ «μόνες», στην μάχη για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Κατά την διάρκεια της έκτακτης Συνεδρίασης των Υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, 06 Μαρτίου, ο αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε. για τη Διαχείριση Κρίσεων κ. Γιάνεζ Λέναρτσιτς δήλωσε ότι, «η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της κοινής πρόκλησης. Υπάρχουν νομικοί λόγοι που καθιστούν δυνατή τη λήψη τέτοιων μέτρων, όμως αυτού του είδους μονομερών μέτρων πρέπει πρώτα να κοινοποιούνται με όλες τα αρμόδια Όργανα και τα Κ-Μ».

«Τα όποια μέτρα επιβληθούν, θα λαμβάνονται από κοινού, από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές της Ε.Ε. Ακόμη και αυτά τα μονομερής μέτρα είναι νομικώς επιτρεπτά, ενέχουν τον κίνδυνο υπονόμευσης της συλλογικής μας προσέγγισης και της συλλογικής μας ικανότητας στη διαχείριση αυτής της κρίσης» συμπλήρωσε ο κ. Λέναρτσιτς.

Ακόμη, ο Επίτροπος τόνισε πως η Ένωσης εργάζεται για την ανάπτυξη μιας «περιφερειακής αντίδρασης στην κρίση». Επίσης ανέφερε πως «πρέπει [ως Ε.Ε.] να συγκεντρώσουμε τον εξοπλισμό που είναι διαθέσιμος και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο εξοπλισμός αυτός με τη σειρά του θα διανέμεται όπου αυτό είναι απαραίτητο, κυρίως μεταξύ του ιατρικού προσωπικού».

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή τάσσεται υπέρ της αναζήτησης λύσεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνοντας ότι «Θα ήταν ατυχές να κλείσουμε τους “εαυτούς” μας εντός των ιδίων των εθνικών μας αγορών».

Οι Financial Times αναφέρουν ότι η Γερμανία έχει ήδη απαγορεύσει την πώληση μάσκων εκτός των συνόρων της, ενώ οι γαλλικές αρχές τις προηγούμενες μέρες κατείσχαν όλες τις διαθέσιμες προστατευτικές μάσκες και αποφάσισαν ότι πλέον αυτές θα μπορούν να εκταμιευθούν μόνο με ιατρική συνταγή.

Ο αναλυτής των FT, καταδεικνύει πως άλλες χώρες της Ένωσης οι οποίες βρίσκονται στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού (COVID-19), μεταξύ αυτών και η Τσεχική Δημοκρατία, η Λιθουανία και η Ιταλία, έχουν επίσης σκεφτεί την ανάληψη παρόμοιων μέτρων, δεδομένων των συνθηκών.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «από νομική άποψη, οι χώρες μπορούν να λάβουν τέτοια μέτρα, αλλά θέλουμε να ακολουθήσουμε μια κοινή προσέγγιση σε επίπεδο Ε.Ε.».

Παρόλα αυτά, η βρετανική εφημερίδα τονίζει πως παρά τη μονομερής δράση της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι Υπουργοί Υγείας άλλων χωρών της Ένωσης, επιμένουν ότι είναι σε θέση να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας της Ιρλανδίας, Σίμον Χάρρις, δήλωσε ότι είναι σημαντικό για την Ε.Ε. να ενεργεί με ενιαίο τρόπο. «Είναι σαφώς μια πολύ ανησυχητική παγκόσμια κατάσταση υγείας. Είναι σημαντικό να ακούσουμε την Ε.Ε. να μιλάει με μία φωνή όταν πρόκειται για την παροχή πληροφοριών, για τη δημόσια υγεία, αλλά και για την παροχή καθοδήγησης σε μαζικές εκδηλώσεις».

Πηγή: Financial Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση