ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εφαρμογές κατά της πανδημίας

Τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να θέσουν ως στόχο να κατασκευάσουν εφαρμογές για κινητά που θα είναι συμβατές μεταξύ τους

Newsroom Κ, Αθήνα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να υιοθετήσουν μέχρι τις 15 Απριλίου κοινά πρότυπα για την κατασκευή εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα, που θα επιτρέπουν την παρακολούθηση των μετακινήσεων όσων έχουν νοσήσει από COVID-19. Η ικανότητα των Αρχών να διεξάγουν πολλά διαγνωστικά τεστ και στη συνέχεια να εντοπίζουν τους ανθρώπους με τους οποίους έχει έρθει σε επαφή ένας φορέας θεωρείται απαραίτητη, ώστε να αρχίσει η σταδιακή άρση των δραστικών μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων.

Σύμφωνα με συστάσεις που ενέκρινε η Κομισιόν την Τετάρτη, τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να θέσουν ως στόχο να κατασκευάσουν εφαρμογές για κινητά που θα είναι συμβατές μεταξύ τους ή ακόμη και να φτιάξουν μία μόνο εφαρμογή, που θα χρησιμοποιείται πανευρωπαϊκώς. Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Βιομηχανία, Τιερί Μπρετόν, δήλωσε ότι οι σχετικές εφαρμογές θα πρέπει να μην υπονομεύουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί ιδιωτικότητας και προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Ηδη, αρκετές κυβερνήσεις, όπως η γαλλική και η ιταλική, έχουν αρχίσει να εργάζονται για την ανάπτυξη τέτοιων εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα. Η Νότια Κορέα και η Σιγκαπούρη χρησιμοποίησαν ευρέως μια ανάλογη εφαρμογή κατά την επιτυχημένη προσπάθειά τους να περιορίσουν την πανδημία. Τέτοιου είδους εφαρμογές χρησιμοποιούν τα δεδομένα που συλλέγει το κινητό για τις μετακινήσεις του ιδιοκτήτη του και τις τοποθεσίες στις οποίες έχει βρεθεί. Μέσω ειδικού λογισμικού, η εφαρμογή έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει όχι απλώς σε ποιες τοποθεσίες έχει βρεθεί ένας φορέας του ιού, αλλά και πόσο κοντά και για πόση ώρα βρέθηκε δίπλα σε άλλους ανθρώπους. Στη συνέχεια, η εφαρμογή ειδοποιεί κάθε χρήστη που έχει βρεθεί κοντά σε επιβεβαιωμένο φορέα της ασθένειας.

Η γαλλική και η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι εργάζονται για την ανάπτυξη τέτοιων εφαρμογών, τις οποίες οι πολίτες θα χρησιμοποιούν σε εθελοντική βάση. Επίσης, οι συγκεκριμένες εφαρμογές θα πρέπει να διασφαλίζουν την ανωνυμία των χρηστών.

Η Ιταλίδα υπουργός Καινοτομίας, Πάολα Πιζάνο, παραδέχθηκε ότι η κυκλοφορία μιας τέτοιας εφαρμογής εγείρει σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η προστασία της ιδιωτικότητας και τον προσωπικών δεδομένων. «Η εφαρμογή απλώς θα σε ενημερώνει ότι έχεις έρθει σε επαφή τις προηγούμενες ημέρες με κάποιον που έχει διαγνωστεί θετικός», διευκρίνισε την Τετάρτη ο Σεντρικ Ο, υφυπουργός Τεχνολογίας της Γαλλίας. Σύμφωνα με το Reuters, ειδικοί από 18 ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένων των Γαλλίας, Γερμανίας και Ελβετίας, εργάζονται για την κατασκευή τεχνολογικής πλατφόρμας που θα εντοπίζει μέσω Bluetooth τα ίχνη των χρηστών και παράλληλα θα ακολουθεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες προστασίας της ιδιωτικότητας.

Οι ειδικοί και η Κομισιόν επισημαίνουν ότι αυτού του είδους οι εφαρμογές θα πρέπει να υιοθετηθούν από όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, ώστε να είναι αποτελεσματικές, γι’ αυτό και η Επιτροπή πρότεινε την ανάπτυξη έστω και μόνο μιας εφαρμογής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Coronavirus  |  Ευρώπη  |  ΗΠΑ  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Σε χαμηλό βαρομετρικό οι πολιτικοί αρχηγοί

«Δηλαδή, όλοι οι ΄πολιτικοί΄μας για τη χωματερή. »
ΑΚΑ  |  22:38

Λεμεσός: Άνοιξε καφετέρια - Θαμώνες παρακολουθούσαν ποδόσφαιρο

«Kανονικά θα έπρεπε να τους έδιναν από μια σφαλιάρα και μια κλωτσιά στα πισινά! »
ΑΚΑ  |  08:23

«Ανοίγουν» οι αιθέρες από 1η Μαρτίου - Όλα όσα θα ισχύουν

«ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΛΕΙΣΤΑ. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΡΟΥΝ ΜΑΣΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ...»
ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ  |  12:18

Σε προεκλογικό άμυνας ο ΔΗΣΥ

«Πραγματικά, είναι απίστευτα άδικο αυτό που συμβαίνει εναντίον της κυβέρνησης καί τής Κας Γιολιτη. Αντί, ...»
Αλέξης Σταυρινίδης  |  16:00

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση