ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εμβόλιο AstraZeneca: Νέες νομικές ενέργειες Ε.Ε. κατά της εταιρείας

Σε νέες νομικές ενέργειες κατά της AstraZeneca για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων πρόκειται να προχωρήσει η E.E.

Kathimerini.gr

Σε νέες νομικές ενέργειες κατά της AstraZeneca για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων Covid-19 πρόκειται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ε.Ε.

Η κίνηση αυτή είναι κυρίως διαδικαστική μετά τις πρώτες νομικές ενέργειες της Ε.Ε. κατά της εταιρείας τον Απρίλιο, σύμφωνα με αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το Reuters.

Ο ίδιος, ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτή η νέα νομική δράση θα επιτρέψει στην Ε.Ε. να επιδιώξει πιθανές οικονομικές κυρώσεις.

Την Τρίτη η υπόθεση εναντίον της AstraZeneca θα οδηγηθεί σε δικαστήριο του Βελγίου, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον προηγούμενο μήνα ενεργοποίησε νομικές ενέργειες κατά της AstraZeneca για τη μη τήρηση του συμβολαίου της, αναφορικά με την παράδοση των εμβολίων της κατά του κορωνοϊού, αλλά και για την απουσία ενός «αξιόπιστου» σχεδίου από την εταιρεία, για τη διασφάλιση της εμπρόθεσμης παράδοσης των εμβολίων.

Εμβόλιο Astrazeneca: Η Κομισιόν δεν σχολιάζει επόμενα βήματα για μελλοντικές συμβάσεις

«Το εμβόλιο της ΑstraΖeneca είναι ένα πολύ σημαντικό εμβόλιο στη φαρέτρα της Ε.Ε. και χιλιάδες ευρωπαίοι πολίτες το λαμβάνουν». Με αυτά τα λόγια ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Στέφαν Ντε Κερσμάκερ, τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι η παράδοση των προβλεπόμενων δόσεων στην Ε.Ε., με βάση το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί με την εταιρεία.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα υγείας τόνισε ότι η αγγλοσουηδική εταιρεία AstraZeneca δεν έχει τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις. «Γι’ αυτό το λόγο η Επιτροπή αποφάσισε να προσφύγει νομικά κατά της εταιρείας ενώπιον της βελγικής δικαιοσύνης και με σκοπό να λάβει τις δόσεις εμβολίου που προβλέπει το συμβόλαιο και τις οποίες οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν ανάγκη», τόνισε ο Στέφαν Ντε Κέρσμάκερ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτή η «διαμάχη» βρίσκεται σε εξέλιξη στο βελγικό Δικαστήριο και σε αυτό το στάδιο η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές συμβάσεις με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

«Το σημαντικό για εμάς είναι η παράδοση των προβλεπόμενων δόσεων και να συνεχίσουμε να έχουμε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων σε ό,τι αφορά τις τεχνολογίες και τις εταιρείες», ανέφερε τέλος ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Η Ε.Ε. δεν ανανέωσε την παραγγελία ακόμη

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν δήλωσε την Κυριακή ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ανανέωσε ακόμη την παραγγελία για τα εμβόλια της εταιρείας για μετά τον Ιούνιο.

«Δεν ανανεώσαμε την παραγγελία για μετά τον Ιούνιο. Θα δούμε τι θα συμβεί» είπε σύμφωνα με το Reuters, διευκρινίζοντας πάντως ότι πρόκειται για «ένα πολύ καλό εμβόλιο».

Με πληροφορίες από Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση