ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εμβόλιο AstraZeneca: Χωρίς ενιαία απάντηση η Ε.Ε.

Δυσκολίες στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Kathimerini.gr

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε να απαντήσει με ενιαίο τρόπο στο θέμα που έχει προκύψει σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca που έχει συνδεθεί με έναν σπάνιο τύπο θρόμβων αίματος, χάνοντας την ευκαιρία να «ξεκολλήσει» από το αργό μέχρι στιγμής πρόγραμμα εμβολιασμού.

Στη συνάντηση που διεξήχθη μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης, οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις για τον προγραμματισμό και τη διαδικασία εμβολιασμού, σύμφωνα με κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Πορτογαλίας, που ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

Η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου κάλεσε τις κυβερνήσεις να καταλήξουν σε μια συντονισμένη προσέγγιση, λέγοντας ότι «θα είναι το κλειδί για να μιλήσουμε με μία φωνή». Η ΕΕ χρειάζεται «μια προσέγγιση που δεν μπερδεύει τους πολίτες και δεν πυροδοτεί τη διστακτικότητα απέναντι στο εμβόλιο», είπε.

Ωστόσο, στη δήλωση μετά τη συνάντηση, η ΕΕ δήλωσε ότι οι υπουργοί μοιράστηκαν «τις διαφορετικές ερμηνείες τους» γύρω από την έκθεση ασφαλείας του EMA, υποδεικνύοντας ποιες μπορεί να είναι οι βαθιές διαφορές στο μέλλον.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα της ΕΕ έχει συναντήσει δυσκολίες λόγω κακού προγραμματισμού, καθυστερήσεων στον εφοδιασμό, αναστολών χορήγησης λόγω των περιστατικών θρομβώσεων και ολοένα αυξανόμενη έλλειψη αλληλεγγύης, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Προσπαθώντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca η Ιταλία ακολούθησε τη Γερμανία και τη Γαλλία προτείνοντας το μόνο για άτομα άνω των 60 ετών. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι προέτρεψε άλλα μέλη της Ε.Ε. να εφαρμόσουν την ίδια πολιτική.

Η απόφαση της Ιταλίας για περιορισμό της χρήσης του εμβολίου ήρθε λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στην οποία γινόταν λόγος για «ισχυρή συσχέτιση» με τα περιστατικά θρομβώσεων. Ο EMA δεν εξέδωσε οδηγίες σχετικά με τη χρήση, αφήνοντας τα κράτη-μέλη να αποφασίσουν πώς θα διαχειριστούν το ζήτημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση