ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επανεξέταση της Συμφωνίας ΕΕ -Τουρκία για το προσφυγικό αποκάλυψε ο Μ.Σχοινάς

Ξεκαθάρισε ότι «αφετηρία της απάντησης θα πρέπει να είναι η παραδοχή ότι η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 3 εκ. Σύρους πρόσφυγες»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η ΕΕ και η Τουρκία θα πρέπει να ξαναδούν τη συμφωνία για το μεταναστευτικό, και θα πρέπει να δούμε «τι θα αποτελέσει το κέντρο αυτής της φρέσκιας οπτικής», τόνισε ο υποψήφιος Αντιπρόεδρος της ΕΕ Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την ακρόασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο υποψήφιος Επίτροπος αποκάλυψε ότι στις δύο εβδομάδες που απομένουν (για τη θητεία αυτής της Κομισιόν) οι δύο πλευρές θα ξαναδούν «θετικά» τη Συμφωνία σε σημείο «που θα ξεπερνά λόγια και απειλές». Ο Μ.Σχοινάς τόνισε ότι δεν μπορεί να μπει σε λεπτομέρειες διότι αυτές αποτελούν αντικείμενο της επίσκεψης Αβραμόπουλου - Ζήχοφερ στην Άγκυρα την Πέμπτη

Ο κ. Σχοινάς ξεκαθάρισε ότι «αφετηρία της απάντησης θα πρέπει να είναι η παραδοχή ότι η Τουρκία φιλοξενεί πάνω απο 3 εκ. Σύρους πρόσφυγες, ότι είναι ένα βάρος που έχει να αναλάβει και να της αναγνωριστεί, όπως πρέπει να αναγνωριστεί το ίδιο και για τον Λίβανο και την Ιορδανία που έχουν αναλάβει δυσανάλογο βάρος», όπως είπε.

Ο Υποψήφιος Επίτροπος Υπενθύμισε ότι η Συμφωνία εκμηδένισε τις ροές (περί το 90%) και «η ΕΕ με 6 δις έχει αναλάβει το βάρος της υποδοχής των απελπισμένων αυτών ανθρώπων».

«Είναι αλήθεια ότι κάποια σημεία έχουν μείνει ανοιχτά», σημείωσε ο Μ.Σχοινάς και αναγνώρισε ότι δε βοηθά η επιθετική ρητορική από πλευρά Τουρκίας. Τόνισε δε ότι είναι σημαντικό να καταλάβει η Τουρκία το πως θα φέρει εις πέρας το κομμάτι που της αναλογεί και η ελληνική πλευρά να αναλάβει το δικό της κομμάτι, όπως για παράδειγμα τις μη γρήγορες επιστροφές. Ξεκαθάρισε τέλος ότι η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη της.

«Με πληγώνει η κατάσταση στη Μόρια», επεσήμανε και τόνισε ότι «δεν πέφτω στην παγίδα να σκεφτώ ότι φταίει όμως μια παράμετρος».

Σε άλλο σημείο των ερωτήσεων ο Μ.Σχοινάς έδωσε ηχηρή απάντηση στα επιχειρήματα του λαϊκισμού και των εξτρεμιστών, όπως ο ίδιος επεσήμανε, σε σχέση με τις επιλογές που οι παραπάνω θέτουν στο δημόσιο διάλογο. «Όχι ή το ένα ή το άλλο, κάποιοι μας βάζουν να σκεφτόμαστε έτσι …θα αντισταθώ στον πειρασμό να σκεφτόμαστε έτσι … είναι παγίδα» ξεκαθάρισε.

Σημείωσε δε ότι έχουμε «μια Ευρώπη με χώρο για όλους» και υπενθύμισε ότι σε αυτή την ήπειρο «που όλοι πολέμησαν όλους για όλα, ταυτότητα, ιδέες, θρησκείες», το άνοιγμα της πόρτας της συζήτησης περί «ταυτότητας» δεν θα βελτιώσει τις κοινωνικές συνθήκες. Αντιπαρέβαλε μάλιστα την «κοινή αίσθηση του ανήκειν» και όχι την ανάπτυξη της έννοιας της ταυτότητας.

Tέλος, «η πολιτική μου ομάδα μου είπε, μην αντιμετωπίσετε τους ευρωβουλευτές ως δημοσιογράφους», δήλωσε ο κ.Σχοινάς και συμπλήρωσε «αλλά δεν περίμενα έναν ευρωβουλευτή να μου απευθύνει ερώτημα ως δημοσιογράφος», απαντώντας σε ερώτημα του μέχρι πρότινος δημοσιογράφου και νυν ευρωβουλευτή Κ. Αρβανίτη κατά την ακρόασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Απαντώντας στο ερώτημα του κ.Αρβανίτη, το οποίο βεβαίως είχε ξανατεθεί και απαντηθεί ξανά λίγα λεπτά πριν, για το αν και κατά πόσο η Λεπέν επιχαίρει για τον τίτλο του χαρτοφυλάκιου, και ο τίτλος αποτελεί ή όχι κλείσιμο το ματιού στην ακροδεξιά, ο Μ.Σχοινάς εξήγησε ότι η Λεπέν δεν επιχαίρει για τις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά προσπαθεί να τις εργαλειοποιήσει. Τόνισε δε ότι “αν τσιμπάμε στην εργαλειοποίηση της Λεπέν τότε η Λεπέν κερδίζει, αν όχι η εργαλειοποίηση πέφτει στο κενό”, εξηγώντας το ποια θα πρέπει να είναι η ρητορική απέναντι στη λαϊκίστικη ακροδεξιά

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

#PoliticsBlog Το νέο Υπουργικό και τα σενάρια για 3η θητεία του Νίκαρου

«Επι εποχης Τασου ο Νικαρος δηλωνε οτι δεν επιθυμει να ειναι Προεδρος ενος κρατους με συνορα στο Ληδρα ...»
Γιωργος Χ  |  07:47

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X