ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ερντογάν: Οι ΗΠΑ μας πρότειναν F-16 σε αντάλλαγμα για τους F-35

Η Άγκυρα είχε αποκλειστεί από το πρόγραμμα των F-35 αφότου αγόρασε το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400

Kathimerini.gr

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα Κυριακή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία σε αντάλλαγμα για την επένδυσή της στο πρόγραμμα των F-35, από το οποίο η Άγκυρα αποκλείστηκε αφότου αγόρασε το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400.

Το Reuters μετέδωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι η Τουρκία κατέθεσε αίτημα στις ΗΠΑ για αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin και περίπου 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της, όπως ανέφεραν πηγές με γνώση του θέματος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει για ταξίδι στη Δυτική Αφρική, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία επιθυμεί ένα αντάλλαγμα για την επένδυσή της στο πρόγραμμα των F-35 και πως οι συνομιλίες για το συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Υπάρχει η πληρωμή των 1,4 δισ. δολαρίων την οποία πραγματοποιήσαμε για τους F-35 και οι ΗΠΑ είχαν αυτή την πρόταση ως αντάλλαγμα για τις πληρωμές αυτές», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Και λαμβάνοντας αυτό υπόψη, είπαμε ότι θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για να ανταποκριθούμε στις αμυντικές ανάγκες της χώρας μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα νέα F-16 θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του στόλου της Άγκυρας.

Η Άγκυρα είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 αεροσκάφη F-35 της Lockheed Martin Corp, αλλά οι ΗΠΑ την απέκλεισαν από το πρόγραμμα το 2019 αφότου απέκτησε τους S-400 από τη Ρωσία.

Η συνεργασία δεκαετιών μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ περνάει μια ταραχώδη περίοδο τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω διαφωνιών σε ό,τι αφορά τις πολιτικές που αφορούν τη Συρία, τις στενότερες σχέσεις της Άγκυρας με τη Μόσχα, τις ναυτικές φιλοδοξίες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγεια, τις κατηγορίες των ΗΠΑ ενάντια σε κρατική τουρκική τράπεζα καθώς και την υπονόμευση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών εντός της Τουρκίας.

Η αγορά των S-400 από την Άγκυρα είχε επίσης ως συνέπεια την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο του 2020, η Ουάσιγκτον έβαλε σε «μαύρη λίστα» τη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, τον επικεφαλής της Ισμαήλ Ντεμίρ και τρεις ακόμη υπαλλήλους.

Από τότε, οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως την Τουρκία κατά της αγοράς επιπλέον ρωσικών όπλων. Αλλά ο Ερντογάν έχει αναφέρει πως η Άγκυρα επιθυμεί ακόμη να αγοράσει μια δεύτερη παρτίδα S-400 από τη Ρωσία, μια κίνηση που θα μπορούσε να οξύνει περαιτέρω τη ρήξη με την Ουάσιγκτον.

Το αίτημα για τα αεροσκάφη θα είναι πιθανόν δύσκολο να λάβει έγκριση από το Κογκρέσο, όπου το κλίμα απέναντι στην Τουρκία έχει επιδεινωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Υπάρχει διμερής υποστήριξη στο αμερικανικό Κογκρέσο για ώθηση της κυβέρνησης Μπάιντεν στο να ασκήσει περαιτέρω πίεση στην Άγκυρα, κυρίως για την αγορά ρωσικών όπλων και το ιστορικό της σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πηγή: Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  Τουρκία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση