ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εταιρεία του Ελον Μασκ ερευνάται για πολλαπλούς και αχρείαστους θανάτους πειραματόζωων

Ο δισεκατομμυριούχος βιάζεται να αναπτύξει «θαυματουργό» εγκεφαλικό εμφύτευμα

Ο Ελον Μασκ είναι πλέον γνωστός για την εργασιακή ηθική που έχει επιλέξει: εντατική δουλειά και βιασύνη… Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι συμβαίνει και σε μία εταιρεία ιατρικής νευροτεχνολογίας -τη Neuralink- που ανήκει στον όμιλό του και τώρα οι αμερικανικές ομοσπονδιακές Αρχές την ερευνούν έπειτα από καταγγελίες οργανώσεων υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, αλλά και των ίδιων των εργαζομένων, για βιαστικά και απρόσεχτα πειράματα σε ζώα που οδηγούν στον άσκοπο βασανισμό ή στον θάνατό τους.

Γιατί βιάζεται όμως η Neuralink; Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στο αρχικό χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί για να αναπτύξει εγκεφαλικό εμφύτευμα, που, κατά τα ειωθότα της επιχειρηματικής φιλοδοξίας του Ελον Μασκ, θα λειτουργήσει ως… θαύμα: οι παράλυτοι θα περπατήσουν και οι τυφλοί να ξαναβρούν το φως τους. Αυτό το «θαύμα» βέβαια είναι που τον έθεσε στο «μικροσκόπιο» των Αρχών των ΗΠΑ.

Η ομοσπονδιακή έρευνα, που για πρώτη φορά έγινε τώρα γνωστή από αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος ομοσπονδιακού εισαγγελέα, ο οποίος εξετάζει κατηγορίες για παραβίαση από τη Neuralink της νομοθεσίας περί προστασίας των ζώων στο πεδίο της επιστημονικής έρευνας.

Η έρευνα έρχεται εν μέσω διαμαρτυριών από το προσωπικό της εταιρείας ότι δέχεται πιέσεις από τον Ελον Μασκ να επιταχυνθούν τα πειράματα για την ανάπτυξη του εγκεφαλικού εμφυτεύματος, κάτι που έχει ως συνέπεια ολοένα και περισσότερα ζώα να θανατώνονται τον τελευταίο καιρό. Μέχρι στιγμής ούτε ο Μασκ ούτε η εταιρεία έχουν σχολιάσει το δημοσίευμα με τις καταγγελίες.

Υπολογίζεται ότι περίπου 1.500 ζώα (πλην τρωκτικών) έχουν από το 2018 μέχρι σήμερα θανατωθεί στο πλαίσιο των πειραμάτων της Neuralink, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 280 πρόβατα, χοίροι και μαϊμούδες. Νυν και πρώην εργαζόμενοι της εταιρείας καταγγέλλουν ότι οι θάνατοι αυτοί είναι περισσότεροι από όσοι χρειάζονται και οφείλονται στις υπερβολικές απαιτήσεις του Μασκ, οι οποίες συχνά οδηγούν σε βιασύνη και λάθη τους ερευνητές που εργάζονται υπό καθεστώς μεγάλης πίεσης, καθώς άλλες ανταγωνιστικές εταιρείες, όπως η Synchron, φαίνεται να προοδεύουν ταχύτερα στο πεδίο των εγκεφαλικών ηλεκτρονικών εμφυτευμάτων.

Ερευνητές πάντως έχουν εγκαταλείψει τη Neuralink, η οποία ιδρύθηκε το 2016 και διαθέτει μεγάλες εγκαταστάσεις στο Τέξας και στην Καλιφόρνια, λόγω ακριβώς των ανησυχιών τους για τον τρόπο που γίνονται οι μελέτες στα ζώα και τα ζητήματα βιοηθικής που εγείρουν.

Ο Μασκ, ο οποίος ήδη έχει μεγάλους «πονοκεφάλους» με την πανάκριβη εξαγορά και τη θυελλώδη αναδιοργάνωση του Twitter -που έχει οδηγήσει σε μαζική απόλυση και εθελούσια έξοδο εργαζομένων-, βιάζεται να ξεκινήσει δοκιμές του εμφυτεύματος σε ανθρώπους μέσα στους επόμενους έξι μήνες και ευελπιστεί να πάρει έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για το προϊόν του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση