ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εξετάζεται από την Κομισιόν η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Το ζήτημα έχει συζητηθεί και με τον Έλληνα ΥΠΕΞ και θα τεθεί και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα

ΚΥΠΕ

Το κείμενο της «συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης» παρελήφθη χθες από την Κομισιόν, ανακοίνωσε σήμερα το Εκπρόσωπος της για θέματα εξωτερικής πολιτική Πήτερ Στάνο, σημειώνοντας ότι "τώρα πρέπει να το εξετάσουμε προσεκτικά και μετά θα διατυπώσουμε πιο συγκεκριμένη θέση".

Ο Πήτερ Στάνο κληθείς να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα, σημείωσε ότι ο Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιουζέπ Μπορέλ συναντήθηκε χθες με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου στην Μπρατισλάβα, με τον οποίο συζήτησαν και αυτό το θέμα".

"Το ζήτημα έχει συζητηθεί και με τον Έλληνα ΥΠΕΞ και θα τεθεί και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα", προσέθεσε.

Σε σχέση με την απέλαση του Λίβυου Πρέσβη από την Ελλάδα, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δουλειά της Κομισιόν να σχολιάσει κάτι τέτοιο, αλλά απόφαση μόνο για τις αρχές του Κράτους Μέλους.

Απαντώντας σε έτερη ερώτηση για την κυβέρνηση Σαράζ στη Λιβύη, τόνισε ότι "η κυβέρνηση αναγνωρίστηκε από την ΕΕ και ο κ. Σαράζ είναι συνεργάτης μας και έχουμε επαφή μαζί του", συμπληρώνοντας πως "πάντως είναι πάγια θέση μας ότι όταν υπάρχει ένα πρόβλημα πρέπει να το συζητάς με τον γείτονά σου στο πλαίσιο του σεβασμού του διεθνούς Δικαίου".

Καταδικαστική ανακοίνωση από Αθήνα

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι η δημοσιοποίηση των συντεταγμένων της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης επιβεβαιώνει την ωμή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών.

«Πέραν των ουσιαστικών της ελαττωμάτων, η απόπειρα αυτή είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον, είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές επίπεδο, με τις χώρες της περιοχής, και σε περιφερειακό. Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε και επισήμως την απέλαση του Πρέσβη της Λιβύης από την Ελλάδα.

«Με λύπη μου σας ανακοινώνω ότι σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα εκκλήθη στο υπουργείο όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του εδόθη διορία 72 ωρών να εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωσε, σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα, διευκρίνισε πως η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και ελήφθη αφού η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που της είχαμε θέσει. Ο κ. Δένδιας επισήμανε πως η απέλαση δεν αποτελεί διακοπή διπλωματικών σχέσεων.

Τέλος, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην επιστολή του επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία επισημαίνει ότι το Μνημόνιο για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι «παράξενο», καθώς η Λιβύη δεν έχει «θαλάσσια σύνορα» με την Τουρκία και πως η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο μέσο των συνόρων που προσπαθεί να καθορίσει η συμφωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση