ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εξηγήσεις από την AstraZeneca ζητεί η Ε.Ε.

Για τις περικοπές στα εμβόλια

Kathimerini.gr

Εξηγήσεις από την AstraZeneca θα ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνάντηση των δύο πλευρών, σήμερα, Δευτέρα, μετά την απροσδόκητη μείωση προμηθειών του εμβολίου κατά του κορωνοϊού προς τα ευρωπαϊκή κράτη, την οποία ανακοίνωσε η εταιρεία.

Την περασμένη Παρασκευή, η AstraZeneca είχε γνωστοποιήσει ότι δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει τους αρχικούς στόχους που είχαν τεθεί έως το τέλος Μαρτίου, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να τονίζουν αυτό μεταφράζεται σε περικοπή έως και 60% στις παραδόσεις.

Η αγγλοσουηδική εταιρεία, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, έχει λάβει ήδη προπληρωμή ύψους 336 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε., μετά τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών τον περασμένο Αύγουστο, για 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, που είχε αναπτύξει από κοινού με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, η οποία θα είναι παρούσα στην αποψινή συνάντηση και έχει άμεση συμμετοχή στις μέχρι τώρα συζητήσεις των δύο πλευρών, οι προσδοκίες του σημερινού «ραντεβού» δεν είναι υψηλές, ωστόσο το αποτέλεσμά της παραμένει αβέβαιο.

Πριν μερικές ημέρες και η Pfizer, μέχρι τώρα μεγαλύτερος προμηθευτής εμβολίων κατά της Covid-19 στην Ε.Ε., είχε επίσης ανακοινώσει καθυστερήσεις στις παραδόσεις, αρχικά μιλώντας για σχεδόν έναν μήνα και στη συνέχεια αναθεωρώντας το χρονικό όριο σε μια εβδομάδα.

Οι όροι του συμβολαίου μεταξύ Ε.Ε. και AstraZeneca δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, ωστόσο ο ίδιος αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δεν απέκλεισε την επιβολή κυρώσεων στην εταιρεία για αθέτηση των συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο αναμένεται να λάβει το «πράσινο φως» στις 29 Ιανουαρίου, με τις πρώτες παρτίδες να αναμένονται στην Ευρώπη στις 15 Φεβρουαρίου.

Η επιστολή της Στέλλας Κυριακίδου

Επιστολή στην AstraZeneca, απέστειλε σήμερα η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, ζητώντας από την εταιρεία την τήρηση των συμβατικών της υποχρεώσεων σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις εμβολίων που έχει αναλάβει, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Στέφαν ντε Κέισμακερ.

Η Επίτροπος τόνισε τη σημασία της τήρησης των συμφωνηθέντων και το ζήτημα πρόκειται να συζητηθεί στις 12:30 στη συμβουλευτική επιτροπή στην οποία μετέχουν και εκπρόσωποι των κρατών μελών.

Παρομοίως ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μάμερ ανακοίνωσε ότι και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν συνομίλησε με το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, ζητώντας του να εξετάσει όλες τις επιλογές ευελιξίας και αύξησης της παραγωγικής ικανότητας ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X