ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ευρωεκλογές: Τι δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση πριν από τις κάλπες - Οι εκτιμήσεις για τις έδρες

Τα προγνωστικά της Europe Elects σχετικά με τη σύνθεση του επόμενου Ευρωκοινοβουλίου

Kathimerini.gr

Ενίσχυση των δεξιών και των εθνικιστικών κομμάτων, πτώση για φιλελεύθερους και πράσινους στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαιώνει η τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό του δικτύου Euractiv από την Europe elects, ενόψει ευρωεκλογών, παραμονή του ανοίγματος της κάλπης στην Ολλανδία και ενώ οι Εσθονοί ψηφοφόροι ήδη ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα ηλεκτρονικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προγνωστικά της Europe Elects σχετικά με τη σύνθεση του επόμενου Ευρωκοινοβουλίου:

  • Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) αναμένεται να εκλέξει έως 182 ευρωβουλευτές, επομένως επιβεβαιώνεται και από αυτή τη δημοσκόπηση η εκλογική «πρωτιά» για τους Ευρωπαίους κεντροδεξιούς.
  • Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) ακολουθούν δεύτεροι με 136 έδρες.
  • Οι φιλελεύθεροι (Renew) –σύμφωνα με τα στοιχεία της πρόβλεψης– φαίνεται ότι θα παραμείνουν τρίτη πολιτική δύναμη με 81 έδρες (20 λιγότερες), με την εθνικιστική ομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) να βρίσκονται σχετικά κοντά με 79 έδρες (από 68).
  • Η ακροδεξιά ομάδα Δημοκρατία και Ταυτότητα (ID), μετά τον αποκλεισμό του γερμανικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), φαίνεται ότι θα κερδίσει έως 69 έδρες (10 περισσότερες από ό,τι σήμερα).

Η πιθανότητα προσέλκυσης ανεξάρτητων έως τώρα κομμάτων είναι πιθανή και για τις δύο εθνικιστικές, ακροδεξιές ευρωομάδες, γεγονός που ενδεχομένως ενισχύσει την παρουσία τους στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο.

Υπάρχει εξάλλου το ενδεχόμενο συνένωσης των δύο αυτών ευρωομάδων, που θα τους έδινε συνολικά 160 έδρες, αν και το δίκτυο Euractiv εκτιμά ότι αυτή η πιθανότητα είναι μάλλον μικρή, με δεδομένες τις διαφορές σε διάφορες πολιτικές ανάμεσα στα κόμματα που απαρτίζουν τις εν λόγω ευρωομάδες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τέλος, οι Πράσινοι εκλέγουν 55 ευρωβουλευτές (17 λιγότερους) και η Αριστερά κερδίζει έως 38 έδρες.

Αποτελέσματα ευρωεκλογών

Η εκλογική διαδικασία, που ξεκινά αύριο στην Ολλανδία, αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής (ώρα Ελλάδας), καθώς τότε θα κλείσουν τα εκλογικά κέντρα στην Ιταλία.

Την Παρασκευή ψηφίζουν οι πολίτες της Ιρλανδίας, ενώ το Σάββατο οι πολίτες στη Λετονία, Μάλτα και Σλοβακία. Παρασκευή και Σάββατο ψηφίζουν στην Τσεχία, Σάββατο και Κυριακή στην Ιταλία. Την Κυριακή τα υπόλοιπα κράτη-μέλη συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα αναμένονται περίπου στις 19.00 (ώρα Ελλάδας), ενώ μια πρώτη εικόνα της σύνθεσης του νέου Ευρωκοινοβουλίου θα είναι διαθέσιμη γύρω στις 21.30 -22.00 (ώρα Ελλάδας).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οι επικρίσεις κατά του Γάλλου προέδρου μετατράπηκαν από ψίθυροι σε ανοιχτές δηλώσεις δυσαρέσκειας από τους ίδιους του τούς ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ