ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ευρωκοινοβούλιο: Ζητά κυρώσεις για την τουρκική επέμβαση στη Συρία

Με ανακοίνωση του καταδικάζει την απόφαση το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών

ΑΜΠΕ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε σήμερα την τουρκική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία και κάλεσε την Άγκυρα να αποσύρει το σύνολο των ένοπλων δυνάμεών της. Στο ψήφισμα, που εγκρίθηκε δι΄ανατάσεως της χειρός, το Κοινοβούλιο εκτιμά πως η στρατιωτική επέμβαση «αποτελεί μια σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, και πως θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής στο σύνολό της».

«Οι ευρωβουλευτές απορρίπτουν τη δημιουργία μιας "υποτιθέμενης ζώνης ασφαλείας» και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους με τον κουρδικό λαό. Εκφράζουν επίσης φόβους για μια επανεμφάνιση του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος). Απαιτούν από τις χώρες μέλη να λάβουν μια «σειρά στοχευμένων κυρώσεων και απαγορεύσεων βίζας» σε βάρος υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων «που είναι υπεύθυνοι για φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της τρέχουσας στρατιωτικής επέμβασης» και των «υπευθύνων για την καταστολή των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία».

«Οι βουλευτές θεωρούν απαράδεκτο ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κάνει τους πρόσφυγες όπλο και τους έχει χρησιμοποιήσει για να εκβιάσει την ΕΕ», συνοψίζει το Κοινοβούλιο σε μια ανακοίνωση. Εκφράζει την ευχή ότι οι χώρες μέλη θα μελετήσουν την «αναστολή των εμπορικών προνομίων στη βάση της συμφωνίας για τα αγροτικά προϊόντα» και, ως τελευταία καταφυγή, την αναστολή της τελωνειακής ένωσης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. «Απορρίπτουμε στο σύνολό της την προσέγγιση που υιοθέτησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο θέμα της Επιχείρησης Πηγή Ειρήνης», αντέδρασε σε μια ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. «Καμία δύναμη δεν μπορεί να σταματήσει την Τουρκία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσει την ασφάλειά της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στη συζήτηση που διεξήχθη την Τετάρτη πολλοί ευρωβουλευτές επέκριναν την «αδυναμία» της ΕΕ. «Μέχρι τώρα, η απάντηση της ΕΕ δεν ήταν αρκετά σθεναρή», εκτίμησε ο Ολλανδός βουλευτής Μάλικ Αζμάνι (Renew Europe) ο οποίος κάλεσε την ΕΕ «να είναι έτοιμη για πιο σθεναρές ενέργειες: για τα όπλα, στον τομέα της οικονομίας και στοχευμένες κυρώσεις». «Παραμένουμε ανίκανοι να αντιδράσουμε», είπε ο Γάλλος Φρανσουά Ξαβιέ-Μπελαμί (PPE). Μια «σιωπή» η οποία, όπως είπε, οφείλεται στην απουσία «στρατηγικής αυτονομίας στον τομέα της άμυνας» λόγω του ότι η ΕΕ «οικοδόμησε μια αγορά αντί να μοιραστεί τις αρχές που προέρχονται από τον κοινό μας πολιτισμό» αλλά και του «μεταναστευτικού εκβιασμού» του Ερντογάν.

Κατά τη συζήτηση ένας ευρωβουλευτής της ιταλικής ακροδεξιάς Λέγκα, ο Άντζελο Τσιόκα, προκειμένου να καταγγείλει αυτό που θεωρεί πως είναι πιέσεις της Άγκυρας στους ευρωβουλευτές, πέταξε στο κέντρο του ημικυκλίου ένα κουτάκι σοκολατάκια, που προσφέρθηκε από τις «τουρκικές αρχές» σε προηγούμενη ολομέλεια «για να ζητήσουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προωθήσει την επανάληψη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων». Αυτή η «ταραχοποιός συμπεριφορά», σύμφωνα με την έκφραση του προέδρου του Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, κόστισε στον ευρωβουλευτή την απώλεια της ημερήσιας αποζημίωσής του για δέκα ημέρες. Μπορεί να ασκήσει έφεση στην απόφαση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταδικάζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Τη στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απέναντι στη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας που υιοθέτησε απόφαση καταδικάζει με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, αναφέροντας ότι στην πραγματικότητα δεν τους εκπλήσσει αυτή η απόφαση "που έλαβαν εκείνοι που συνεχώς φιλοξενούν τους τρομοκράτες στη Βουλή".

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη βάση του νόμιμου δικαιώματος άμυνας της Τουρκίας που πηγάζει από το άρθρο 51 του καταστατικού των ΗΕ και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι στόχος της επιχείρησης ήταν τα στοιχεία του PYD/YPG το οποίο αποτελεί παρακλάδι της αναγνωρισμένης από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ως τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι η απόφαση του ΕΚ είναι προκαταλλειμμένη εναντίον της Τουρκίας και στερούμενη λογικής, προσθέτοντας ότι δεν συνάδει με τις πραγματικότητες. Υποστηρίζει ότι αντί να δείξει αλληλεγγύη στην Τουρκία που αγωνίζεται ενάντια στην τρομοκρατία και την παράνομη μετανάστευση, προτιμά να υπηρετεί μια τρομοκρατική οργάνωση και να δίνει κύρος στους αβάσιμους ισχυρισμούς της. Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕ η απόφαση δεν εξυπηρετεί τις προσπάθειες ανάπτυξης των σχέσεων και δημιουργίας κλίματος συνεργασίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Τουρκίας.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταλήγει αναφέροντας ότι καμιά δύναμη και καμιά απόφαση δεν μπορεί να εμποδίσει την Τουρκία από το να λαμβάνει τα απαραίτητα βήματα για την διασφάλιση της εθνικής της ασφάλειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση