ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εύσημα Βρυξελλών στη Ρώμη για το πακέτο μέτρων

Aνταποκρίθηκε στις ανησυχίες της για την πορεία του δημόσιου χρέους της χώρας, που ξεπερνά το 132% του ΑΕΠ

ΠΗΓΗ: Reuters

Οι Βρυξέλλες απήλλαξαν προς το παρόν την Ιταλία από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι η Ρώμη ανταποκρίθηκε στις ανησυχίες της για την πορεία του δημόσιου χρέους της χώρας, που ξεπερνά το 132% του ΑΕΠ και υπερβαίνει τα 2 τρισ. ευρώ, παρουσιάζοντας ένα «αξιόπιστο πακέτο μέτρων», που θα εφαρμοστεί το β΄ εξάμηνο του έτους.

Παράλληλα, όμως, ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, υπενθύμισε πως το χρέος της υπ’ αριθμόν 3 οικονομίας της ζώνης του ευρώ παραμένει υπερδιπλάσιο του πλαφόν που ισχύει για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Προηγουμένως, εκπρόσωποι των κρατών-μελών της Ε.Ε. είχαν δηλώσει πως «σημειώθηκε αξιόλογη πρόοδος» στα σχέδια της Ρώμης για τον φετινό προϋπολογισμό, αλλά και στα δημοσιονομικά σχέδια για το 2020.

Επειτα από μακρά διαμάχη με τις Βρυξέλλες, ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ιταλίας αναπροσάρμοσε τον στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2019 στο 1,9% επί του ΑΕΠ, δηλαδή χαμηλότερα από το 2,04% που είχε συμφωνηθεί τέλη Δεκεμβρίου, μειώνοντας τις δημόσιες δαπάνες και λαμβάνοντας μέτρα για την ενίσχυση των εσόδων. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε χθες: «Επιδοκιμάζω τις ενέργειες της ιταλικής κυβέρνησης για να επιτύχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα για τον προϋπολογισμό του 2019. Μια υγιής δημοσιονομική κατάσταση αποτελεί πυλώνα για την αξιοπιστία και την ανάπτυξη μιας χώρας». Πρόσθεσε πως «σεβόμαστε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης» και για την παρουσίαση ενός προϋπολογισμού για το 2020 που θα κινείται στα όρια των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε.

Ενα από τα επίμαχα σημεία στη σχεδόν 12μηνη διαμάχη μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας ήταν η επιμονή του Ματέο Σαλβίνι –ηγέτη της Λέγκας του Βορρά και ενός εκ των δύο αντιπροέδρων του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ιταλία– να προχωρήσει σε μειώσεις φόρων της τάξεως των 10 δισ. ευρώ και πλέον. Μια τέτοια κίνηση στο πλαίσιο μιας ευρύτερης επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής θα ματαίωνε κάθε προηγούμενη προσπάθεια για τη μείωση του υπέρογκου δημόσιου χρέους της Ιταλίας. Τον Απρίλιο, μάλιστα, η Ρώμη αναθεώρησε μονομερώς προς τα πάνω τον στόχο για έλλειμμα στο 2,4% επί του ΑΕΠ που είχε συμφωνήσει με την Ε.Ε. στα τέλη Δεκεμβρίου. Η κίνηση αυτή οδήγησε την Κομισιόν να προειδοποιήσει για την επιβολή κυρώσεων, καθώς το δημόσιο χρέος θα αυξανόταν ακόμη περισσότερο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση