ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φλέγεται το Ιράκ με μαζικές διαδηλώσεις

18 νεκροί και τουλάχιστον 600 τραυματίες

«Στο βίντεο βλέπεται μια γυναίκα να μοιράζεται τα χαρτομάντιλα που πουλά καθημερινά στον δρόμο, στο κέντρο της Βαγδάτης. Σήμερα τα μοιράζει στους διαδηλωτές που έχουν επηρεαστεί από τα χημικά. Με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζει τους διαδηλωτές. Παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να μιλήσει, υψώνει το ανάστημα της (στο πλευρό των διαδηλωτών)». Η επισήμανση έρχεται από τον ακτιβιστή ιρακινό Καρράρ, ο οποίος όπως εκατομμύρια πολίτες της χώρας του, προβληματίζεται για το οικονομικό αδιέξοδο μέσα στο οποίο έχει οδηγηθεί το Ιράκ κατά τα τελευταία χρόνια. 

Πριν από λίγες ημέρες, πολίτες που αντιδρούν στο οικονομικό αδιέξοδο, στην ανεργία και στην διαφθορά χύθηκαν στους δρόμους του Ιράκ με κεντρικό σύνθημα την πολιτική αλλαγή. Οι διαδηλώσεις αρχικά επικεντρώθηκαν στην Βαγδάτη και σε κάποιες μεγάλες επαρχίες του Ιράκ, όπου υπάρχουν μεγάλες κοινότητες των Σιιτών. Οι Σιίτες διαμαρτυρόμενοι ύψωσαν την φωνή τους κατά της κεντρικής κυβέρνησης των Σιιτών, η οποία διατηρεί στενή συνεργασία με το Ιράν και έχει εμπλακεί σε μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα.

Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες

Η ιρακινή κυβέρνηση επέλεξε να απαντήσει στις μαζικές κινητοποιήσεις με την χρήση βίας. Η κρατική βία είχε ως αποτέλεσμα την μεγέθυνση των διαδηλώσεων. Την Τρίτη και την Τετάρτη οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν σχεδόν σε ολόκληρο το Ιράκ, με εξαίρεση το αυτόνομο Κουρδιστάν. Την Πέμπτη, όταν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν εκ νέου αληθινά πυρά για να διαλύσουν τα πλήθη, ο πρωθυπουργός Adel Abdel-Mahdi διέταξε την απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα από τις 5:00 π.μ. για να σταματήσει τις δημοφιλείς διαδηλώσεις για την εκτεταμένη ανεργία και τη διαφθορά του κράτους.

Έντεκα άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών σε δύο πόλεις του νότιου Ιράκ, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού, λίγο πριν την επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Με αυτόν τον τρόπο ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται στους 18 από τότε που ξεκίνησαν αντιδημοκρατικές διαμαρτυρίες πριν από δύο ημέρες. Υπάρχουν τουλάχιστον 600 τραυματίες. Με εξαίρεση το αυτόνομο Κουρδιστάν, στο Ιράκ οι αρχές έχουν διακόψει την πρόσβαση των πολιτών στο διαδίκτυο, με το σκεπτικό ότι οι διαδηλωτές χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να οργανωθούν.

Η αναταραχή συνεχίζεται

Οι διαδηλωτές πλέον απειλούν ευαίσθητα σημεία της Βαγδάτης και άλλων επαρχιών. Ομάδες διαδηλωτών βρίσκονται εντός της Πράσινης Ζώνης όπου υπάρχουν κυβερνητικά κτίρια και πρεσβείες. Κάποιες ομάδες περικυκλώνουν τα αεροδρόμια του Ιράκ. Ο Ιρακινός στρατός έχει λάβει την εντολή να προφυλάξει όλες τις ευαίσθητες εγκαταστάσεις με όλα τα διαθέσιμη μέσα. Παρόλα αυτά δεν έχει καταφέρει την καταστροφή και πυρπόληση αρκετών κτιρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αραβικά και ξένα μέσα, οι μαζικές διαμαρτυρίες φαίνεται να είναι σε μεγάλο βαθμό αυθόρμητες μέχρι τώρα, με θυμωμένα πλήθη που φέρουν ιρακινές σημαίες να παραμένουν στους δρόμους και να υψώνουν την φωνή τους κατά της ιρακινής κυβέρνησης. Πολλές προσωπικότητες εξέφρασαν την υποστήριξή τους για το κίνημα, με κάποιους από αυτούς να παροτρύνουν «ειρηνικές διαδηλώσεις».

Οι διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις ακολουθούν μήνες συσσώρευσης λαϊκής δυσαρέσκειας από για περικοπές ρεύματος, έλλειψη νερού και διαφθορά του κράτους. Ο θυμός για τα εκπληκτικά ποσοστά ανεργίας των νέων, που είναι περίπου 25 τοις εκατό ή διπλάσιο του ποσοστού των ενηλίκων σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, φαίνεται να έχει ξεκινήσει τον συγκεκριμένο γύρο διαδηλώσεων.
Εξαιτίας των συνεχιζόμενων ταραχών στο Ιράκ, το Ιράν έκλεισε δυο σημεία διελεύσεων στα σύνορα Ιράν-Ιράκ, ενώ διάφορες χώρες, όπως η Τουρκία, εκδίδουν σχετικές ταξιδιωτικές οδηγίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ασία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει τον τρόπο να φέρνει τους κανόνες του παιχνιδιού στα μέτρα του και να εξουδετερώνει (πολιτικά ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ