ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φόβοι για χιλιάδες κρούσματα και νεκρούς στην Τουρκία λόγω κορωνοϊού

Δυσοίωνες προβλέψεις επιστημόνων που βλέπουν την χώρα να πλέει σε αχαρτογράφητα νερά

Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα η διάδοση οπτικοακουστικού υλικού, στο οποίο μια ομάδα Τούρκων ιατρών και νοσηλευτών συζητούσαν την τροπή των εξελίξεων στην υπόθεση του κορωνοϊού στην χώρα, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην τουρκική κοινή γνώμη. Οι τουρκικές αρχές έσπευσαν να ξεκινήσουν έρευνα για την διαρροή του υλικού και τα άτομα που αμφισβήτησαν την επίσημη ρητορική της κυβέρνησης.

Στο επίμαχο οπτικοακουστικό υλικό ιατροί και επιστήμονες συμφωνούσαν στο γεγονός ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία ήταν πλέον τετραψήφιος και ότι η χώρα έπρεπε να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα.

Χθες την νύχτα (19/03), η νέα ανακοίνωση του Τούρκου Υπουργού Υγείας, Φαχρεττίν Κοτζά ήρθε να επιβεβαιώσει τα όσα ακούγονται στο επίμαχο οπτικοακουστικό υλικό. Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος του κορωνοϊού στην Τουρκία, ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε το 359. Στην Τουρκία υπάρχουν 4 νεκροί. Στην λίστα των νεκρών ξεχωρίζει το όνομα του πρώην αρχηγού των Χερσαίων Δυνάμεων του τουρκικού στρατού, Αϊτάτς Γιαλμάν.

Ξεπεράστηκε το κρίσιμο όριο

Οι Τούρκοι επιστήμονες τονίζουν ότι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τοποθετεί την Τουρκία στην κατηγορία της Ιταλίας και άλλων χωρών που εκπέμπουν SOS στην κρίση του κορωνοϊού. Οι μεγάλοι φόβοι των ιατρών και νοσηλευτών της Τουρκίας πλέον γίνονται πραγματικότητα και η χώρα ετοιμάζεται για το πιο απαισιόδοξο σενάριο.

Την άποψη ότι η Τουρκία έχει προ πολλού ξεπεράσει το κρίσιμο όριο των 100 κρουσμάτων και πλέον βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά στην κρίση του κορωνοϊού προβάλλει το μέλος της Τουρκικής Επιστημονικής Επιτροπής του Κορωνοϊού, καθηγητής Αλπάϊ Αζάπ. Εξαιτίας της σοβαρότητας της όλης κατάστασης, ο Τούρκος επιστήμονας καλεί όλους όσους ήρθαν σε επαφή με τα νέα κρούσματα και με άτομα που επέστρεψαν από το εξωτερικό να προχωρήσουν άμεσα σε τεστ του κορωνοϊού.

Χιλιάδες πιθανά νέα κρούσματα

Δυσοίωνη είναι η πρόβλεψη και ενός κορυφαίου Τούρκου ιατρού-πνευμονολόγου. Ο καθηγητής Μουχαμμέτ Εμίν Άκκογιουνλου προβλέπει ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με χιλιάδες νέα κρούσματα και χιλιάδες νεκρούς από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον κ. Άκκογιουνλου, οι νέες έρευνες για τον κορωνοϊό που αφορούν και την Τουρκία δείχνουν ότι ένα κρούσμα του νέου ιού φέρει την δυνατότητα να μεταδώσει τον κορωνοϊό σε μέχρι και 400 άτομα. Την ίδια ώρα, ένας νεκρός μπορεί να ισοδυναμεί με 1000 νέους νεκρούς. Αυτοί οι υπολογισμοί δείχνουν ότι η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με χιλιάδες νέα κρούσματα.

Σε περίπτωση που ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, ο κ. Άκκογιουνλου προβλέπει ότι ο ρυθμός της διάδοσης του ιού θα αρχίσει να επιβραδύνεται ύστερα από δυο εβδομάδες. Με τα κατάλληλα μέσα και μέτρα, η Τουρκία θα μπορούσε στο πιο αισιόδοξο σενάριο να περιορίσει τα κρούσματα, την δεύτερη εβδομάδα, στο επίπεδο των 5000.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση