ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φον ντερ Λάιεν: Παρούσα στο άτυπο δείπνο των 27 ηγετών - Η καθυστερημένη πρόσκληση από τον Μισέλ

Τι θα συζητηθεί στο δείπνο

Kathimerini.gr

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Παρούσα στο άτυπο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών τη Δευτέρα θα είναι τελικά η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής. Η παρουσία της στη συγκεκριμένη συνάντηση, την πρώτη των «27» μετά τις ευρωεκλογές, υπήρξε αντικείμενο εικασιών, λόγω και της καθυστερημένης πρόσκλησης προς εκείνη από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, που είναι και ο «οικοδεσπότης» του δείπνου της Δευτέρας, στις Βρυξέλλες.

Η άτυπη συνάντηση έχει δύο στόχους: πρώτον, να συζητηθούν τα εκλογικά αποτελέσματα και οι πολιτικοί συσχετισμοί που θα καθορίσουν ποιες πολιτικές δυνάμεις θα λάβουν ποιες ανώτατες ευρωπαϊκές θέσεις και δεύτερον να διαμορφωθεί η στρατηγική ατζέντα, για τα επόμενα πέντε χρόνια, που θα πρέπει να αποφασιστεί στα τέλη του μήνα, στο προγραμματισμένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για να λάβει την επιβεβαίωση για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν –λόγω της εκλογικής επιτυχίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) του οποίου είναι η υποψήφια– θα μετάσχει στις συζητήσεις αλλά θα βγει από την αίθουσα όταν ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τα πρόσωπα που θα ηγηθούν των ανώτατων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα οι σοσιαλιστές, που ήρθαν δεύτεροι, διεκδικούν την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι φιλελεύθεροι τη θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Στα κριτήρια θα παίξουν ρόλο και η γεωγραφική αλλά και η ισορροπία φύλων. Στη συζήτηση θα περιληφθεί και η θέση των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (θα μοιραστεί η πενταετής θητεία μεταξύ ΕΛΚ και σοσιαλιστών), αν και η διαδικασία έγκρισης αφορά το ίδιο το κοινοβούλιο.

Τη Δευτέρα, λοιπόν, όταν οι ηγέτες θα ξεκινήσουν αυτή τη συζήτηση, τόσο η υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν όσο και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, που θα είναι επίσης παρούσα, θα βγουν από την αίθουσα, κάτι που επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Θα ακολουθήσει δείπνο, στο οποίο θα είναι παρόντες μόνο οι ηγέτες (όπου) το μοναδικό θέμα συζήτησης θα είναι οι ανώτατες θέσεις στην Ε.Ε. και εκεί, η πρόεδρος δεν θα είναι παρούσα. Είναι μόνο για τους ηγέτες», είπε χαρακτηριστικά κατά τη σημερινή ενημέρωση των ανταποκριτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προαλείφεται ο σοσιαλιστής, πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, ενώ οι φιλελεύθεροι «ποντάρουν» στην πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλας και για τη θέση του ύπατου εκπροσώπου της Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.

Τις διαπραγματεύσεις για τα πρόσωπα θα αναλάβουν εκ μέρους του ΕΛΚ οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Πολωνίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόναλντ Τουσκ, εκ μέρους των Σοσιαλιστών ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ενώ εκ μέρους των Φιλελευθέρων η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας και ο πρόσφατα παραιτηθείς πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο.

Οι επίσημες ανακοινώσεις, πάντως, αναμένονται στο προγραμματισμένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 27-28 Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση