ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γάζα - Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις, εντείνονται οι μάχες

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έπληξε σήμερα «περισσότερους από 200 στόχους τρομοκρατών» στη Λωρίδα της Γάζας

Οι συνομιλίες για νέα εκεχειρία στη Γάζα κατέρρευσαν, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το BBC και η οποία πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Ντόχα του Κατάρ.

Παρόλο που οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ ξεκίνησαν και πάλι νωρίς το πρωί της Παρασκευής έπειτα από εκεχειρία μίας εβδομάδας, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν στο παρασκήνιο με την ελπίδα να παραταθεί περαιτέρω η προσωρινή παύση των εχθροπραξιών.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έπληξε σήμερα «περισσότερους από 200 στόχους τρομοκρατών» στη Λωρίδα της Γάζας.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι έπληξε «περιοχές παγιδευμένες με εκρηκτικά, σήραγγες που χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς, βάσεις εκτόξευσης πυραύλων και κέντρα διοίκησης επιχειρήσεων» της Χαμάς.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανέφερε, από την πλευρά του, ότι τουλάχιστον 109 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα, μέχρι το μεσημέρι, από τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας.

Γιατί έληξε η εκεχειρία

Οι δύο πλευρές φέρονται να επικαλούνται διαφορετικούς λόγους για την εκ νέου έναρξη των εχθροπραξιών.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανακοίνωσε ότι η Χαμάς παραβίασε τους όρους της συμφωνίας όσον αφορά:

  • την απελευθέρωση όλων των ομήρων γυναικών που κρατούνται στη Γάζα
  • την κατάπαυση του πυρός, εκτοξεύοντας ρουκέτα.

Από την πλευρά της, η Χαμάς φέρεται να ισχυρίζεται, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το BBC, ότι το Ισραήλ παραβίασε τη συμφωνία εκεχειρίας:

  • μην επιτρέποντας καύσιμα να περάσουν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας
  • επιπλέον, η Χαμάς φέρεται να ήταν απρόθυμη να απελευθερώσει τους Ισραηλινούς άνδρες που κρατούνται στη Γάζα με τους ίδιους όρους που απελευθέρωσε τις γυναίκες και τα παιδιά ομήρους.

Σε νέα φάση ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεις, στο επόμενο στάδιο του πολέμου το επίκεντρο των μαχών θα επεκταθεί πέραν της βόρειας Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός έχει ανακοινώσει ότι έχει καταφέρει τους βασικούς στόχους του και έχει πάρει τον έλεγχο, πετυχαίνοντας πλήγματα σε υποδομές της Χαμάς. Ήδη, οι κάτοικοι της νότιας πόλης Χαν Γιουνίς κλήθηκαν να εκκενώσουν προς τη νοτιότερη πόλη της Ράφα, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Ο ισραηλινός στρατός δημοσιοποίησε νέους χάρτες με τους οποίους χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας σε ζώνες, για να επιτρέψει στους κατοίκους, όπως ανακοίνωσε, να εκκενώσουν περιοχές για την ασφάλειά τους «στο επόμενο στάδιο του πολέμου».

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής ότι η σύγκρουση συνεχίζεται, περιγράφοντας τους στόχους του πολέμου.

«Με την επιστροφή στις μάχες, τονίζουμε: η ισραηλινή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιτύχει τους στόχους του πολέμου – να απελευθερώσει τους απαχθέντες μας, να εξαλείψει τη Χαμάς και να εγγυηθεί ότι η Γάζα δεν θα αποτελέσει ποτέ ξανά απειλή για τους κατοίκους του Ισραήλ», όπως ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση