ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Γάζα: Ο λιμός εκθέτει τον Νετανιάχου

Επέτρεψε περιορισμένη ανθρωπιστική βοήθεια επικαλούμενος πιέσεις από συμμάχους

REUTERS, A.P.

Στις 2 Μαρτίου, όταν το Ισραήλ τερμάτισε την εκεχειρία και επανήλθε στους φονικούς βομβαρδισμούς της Γάζας, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου υιοθέτησε ανοιχτά τη χρησιμοποίηση της πείνας ως μέσου πολιτικού εκβιασμού της Χαμάς. Από τότε και μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχε περάσει στην παλαιστινιακή Λωρίδα ούτε ένα φορτηγό με ανθρωπιστική βοήθεια, παρά τις προειδοποιήσεις διεθνών οργανισμών για τις δραματικές επιπτώσεις της πείνας στον παλαιστινιακό πληθυσμό και ιδιαίτερα στα παιδιά και στα βρέφη που λιμοκτονούν.

Χθες όμως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να κάνει ένα βήμα πίσω: αποφάσισε να επιτρέψει τη διέλευση «ελάχιστης» ανθρωπιστικής βοήθειας ώστε να αποτραπούν εκατόμβες λόγω πείνας, κάτι που, όπως είπε, επιβάλλεται «τόσο για πρακτικούς όσο και για διπλωματικούς λόγους». Προσπαθώντας όμως να καθησυχάσει τους ακροδεξιούς υπουργούς του έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η στρατιωτική επιχείρηση «Αρματα του Γεδεών» θα συνεχιστεί μέχρις ότου καταληφθεί ολόκληρη η Γάζα.

«Μια τεράστια μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη, σφοδρή και τεράστια, θα θέσουμε υπό τον έλεγχό μας όλα τα τμήματα της Γάζας», ανέφερε ο Νετανιάχου σε χθεσινό βίντεο, αλλά έσπευσε να προσθέσει: «Ωστόσο πρέπει να το κάνουμε με τρόπο που δεν θα μπορέσουν άλλοι να μας σταματήσουν». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι Αμερικανοί γερουσιαστές που εδώ και χρόνια αντιπροσωπεύουν «τους καλύτερους φίλους μας στον κόσμο» του είπαν ότι οι σκηνές των μικρών παιδιών της Γάζας που πεινάνε, συρρικνώνουν την υποστήριξη της κοινής γνώμης στο Ισραήλ. Προσέθεσε μάλιστα ότι το εβραϊκό κράτος βρίσκεται κοντά «σε μια κόκκινη γραμμή, σε ένα σημείο μετά το οποίο θα χαθεί ο έλεγχος» και κατέληξε: «Είναι γι’ αυτόν τον λόγο, για να πετύχουμε τη νίκη, που οφείλουμε να λύσουμε κατά κάποιον τρόπο το πρόβλημα».

 

Την επιδείνωση της διεθνούς ατμόσφαιρας για το Ισραήλ ήρθε να υπογραμμίσει και η χθεσινή, κοινή δήλωση των ηγετών Γαλλίας, Βρετανίας και Καναδά. Οι Εμανουέλ Μακρόν, Κιρ Στάρμερ και Μαρκ Κάρνεϊ τόνισαν την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και καυτηρίασαν τους ισραηλινούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, προειδοποιώντας ότι «δεν θα διστάσουν να προχωρήσουν σε περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και στοχευμένων κυρώσεων».

Την Κυριακή η κυβέρνηση του Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι θα επιτρέψει τη ροή «στοιχειώδους» ανθρωπιστικής βοήθειας ώστε να αποτραπεί μια γενικευμένη «διατροφική κρίση» στην παλαιστινιακή Λωρίδα. Αργά το απόγευμα τα πρώτα πέντε φορτηγά πέρασαν από το μεθοριακό φυλάκιο του Κερέμ Σαλόμ. Οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ έκαναν λόγο για «σταγόνα στον ωκεανό», εκτιμώντας ότι χρειάζονται τουλάχιστον 600 φορτηγά βοήθειας κάθε ημέρα για να υπάρξει ουσιαστικός αντίκτυπος στη διαβίωση των 2,3 εκατομμυρίων, κατά κανόνα ανέστιων, κατοίκων της Γάζας.

Ενα άλλο προβληματικό σημείο αφορά τον τρόπο διανομής της όποιας ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο μόνος φορέας που έχει και την πείρα και την υποδομή για την αποτελεσματική διανομή της είναι η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ, η UNRWA, της οποίας τη λειτουργία έχει απαγορεύσει, ωστόσο, το Ισραήλ. Το σχέδιο του Ισραήλ, που φαίνεται να έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ, είναι να διανέμει τη βοήθεια μια αμφιλεγόμενη οργάνωση, η Gaza Humanitarian Foundation.

 

Υπέρμαχος της κατάληψης ολόκληρης της Γάζας και της εθνοκάθαρσης εις βάρος των Παλαιστινίων εμφανίστηκε ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς. «Οχι πια επιδρομές του τύπου μπαίνουμε και βγαίνουμε (από τη Γάζα), αλλά κατάκτηση, εκκαθάριση και παραμονή των στρατιωτών μας μέχρις ότου καταστραφεί η Χαμάς», είπε ο Σμότριτς, για να προσθέσει: «Καταστρέφουμε ό,τι έχει απομείνει από τη Λωρίδα, απλούστατα γιατί δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια μεγάλη πόλη της τρομοκρατίας… Η Γάζα θα εκκαθαριστεί από τη Χαμάς και εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοί της θα πάρουν τον δρόμο για άλλες χώρες». Ο ίδιος ο Νετανιάχου έχει κατ’ επανάληψιν δηλώσει ότι θα ενθαρρύνει την «εθελοντική» μετακίνηση των Παλαιστινίων σε άλλες χώρες. Το Σάββατο το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει βολιδοσκοπήσει τη Λιβύη για το ενδεχόμενο να μεταφερθούν εκεί οι Παλαιστίνιοι της Γάζας, υποσχόμενη χρηματικά ανταλλάγματα. Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέψευσε το ρεπορτάζ.

Εφιαλτική ήταν χθες η κατάσταση στη Χαν Γιουνίς, στη δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη της Λωρίδας. Ο ισραηλινός στρατός διέταξε την εκκένωση της πόλης και λίγες ώρες αργότερα μαχητικά αεροπλάνα εξαπέλυσαν πάνω από 30 επιδρομές, σκοτώνοντας τουλάχιστον 70 ανθρώπους. Στη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ημερών περισσότεροι από 500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, ενώ το σύνολο των νεκρών ξεπερνάει τις 53.000.

Εξάλλου, η Διεθνής Ενωση Δικαστών για τον Σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου (Jurdi) έστειλε επιστολές στην πρόεδρο της Κομισιόν και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με το οποίο προειδοποιεί ότι θα τους παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την κατηγορία της παράλειψης καθήκοντος για την αποτροπή γενοκτονίας αν δεν λάβουν επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης στη Γάζα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση