ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα στην Ανατολική Μεσόγειο;

Ο επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ απαντά στο κρίσιμο ερώτημα

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Τις τελευταίες εβδομάδες σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως η Κύπρος, παρατηρείται αύξηση των νέων κρουσμάτων του Covid-19. Παράλληλα με την αντιμετώπιση των νέων κρουσμάτων, οι ιατροί και επιστήμονες αναζητούν τους λόγους για τους οποίους ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται εκ νέου.

Στην Τουρκία και στην Αίγυπτο, όπου καταγράφεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων σε ημερήσια βάση, οι ιατροί και επιστήμονες υποψιάζονται ότι πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων κρύβονται οι επιπτώσεις της επιστροφής στους ομαλούς ρυθμούς της καθημερινότητας και της χαλάρωσης των μέτρων προστασίας. Παρόμοια άποψη φέρουν και οι Ισραηλινοί ειδικοί.

Ο μεγάλος προβληματισμός στο Ισραήλ

Ο καθηγητής Ιλάι Γουάξμαν, επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ δεν έκρυψε τον προβληματισμό σχετικά με την πορεία της πανδημίας στην χώρα του. Μιλώντας στην ισραηλινή εφημερίδα Χάαρετζ, ο κ. Γουάξμαν ρίχνει φως στους παράγοντες που οδήγησαν την τελευταία περίοδο στην αύξηση των κρουσμάτων του Covid 19.
«Είναι αλήθεια ότι ο ρυθμός αύξησης είναι πιο αργός από ό, τι το Μάρτιο, αλλά αν δεν κάνουμε τίποτα, τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται», τονίζει ο κ. Γουάξμαν, ο οποίος προσθέτει τα εξής: «Σε άλλες τρεις εβδομάδες είναι πιθανό να φθάσουμε τις χίλιες νέες λοιμώξεις την ημέρα. Σε περίπτωση που ένα μικρό ποσοστό αυτών των νέων κρουσμάτων είναι σοβαρές περιπτώσεις, τότε θα προκληθεί σταδιακά υπερφόρτωση στα νοσοκομεία».

Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα;

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, ο Ισραηλινός επιστήμονας πιστεύει ότι υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για την αύξηση των κρουσμάτων: Η ταχεία και ανεξέλεγκτη επαναλειτουργία των σχολείων και της οικονομίας, και η αποτυχία του Ισραήλ να εφαρμόσει τη σύσταση μιας ομάδας στο υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση της αλυσίδας της μόλυνσης.

Το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Γουάξμαν εισηγήθηκε την δημιουργία μιας «ομάδας ταχείας αντίδρασης», ο κύριος σκοπός της οποίας ήταν η διακοπή της αλυσίδας της μόλυνσης μέσα σε 48 ώρες το πολύ. Η ομάδα θα ήταν υπεύθυνη για τον εντοπισμό ύποπτων ασθενών, τη εξέταση τους, τη διεξαγωγή μιας επιδημιολογικής έρευνας για να διαπιστωθεί αν έχουν μολύνει άλλα άτομα και την είσοδο τους σε καραντίνα. Σύμφωνα με τα τελευταία ισραηλινά δημοσιεύματα η δημιουργία αυτής της ομάδας έχει καθυστερήσει εξαιτίας γραφειοκρατικών κολλημάτων.

«Και οι δυο αιτίες (για την αύξηση των κρουσμάτων) έχουν ήδη καταγραφεί πριν από περισσότερο από ένα μήνα», σημειώνει με πικρία ο κ. Γουάξμαν, ο οποίος προσθέτει τα εξής: «Το υπουργείο Υγείας πρέπει να λειτουργεί σύμφωνα με καθορισμένους στόχους στον αγώνα κατά του ιού και να εξετάζει τον εαυτό του όσον αφορά την επίτευξη των ποσοτικών στόχων. Το γεγονός ότι προσπαθήσατε, δουλέψατε σκληρά και δεν κοιμηθήκαμε τις νύχτες δεν είναι αρκετό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε γενικές γραμμές, με τον προαναφερόμενο σκεπτικό και προβληματισμό του εμπειρογνώμονα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ συμφωνούν και οι Τούρκοι επιστήμονες και ιατροί. Μέλη της τουρκικής επιστημονικής κοινότητας προβληματίζονται για το ανέλεγκτο άνοιγμα της οικονομίας και τις επιπτώσεις του στην πανδημία. Την ίδια στιγμή προειδοποιούν ότι ο κορωνοϊός, ο οποίος εξακολουθεί να απειλεί ανθρώπινες ζωές, παραμένει στην Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση