ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ουκρανία: Γιατί δεν ξεκίνησε ακόμα η εαρινή αντεπίθεση

Το AP εξετάζει αναλυτικά τους παράγοντες που καθυστερούν την αντεπίθεση καθώς και τις εκατέρωθεν κινήσεις εν αναμονή αυτής της εξέλιξης

ΠΗΓΗ: AP

Εδώ και μήνες, οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας σπεύδουν να στείλουν όπλα και πυρομαχικά αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να στηρίξουν το Κίεβο ενόψει της πολυαναμενόμενης εαρινής αντεπίθεσης των δυνάμεών του.

Ωστόσο, παρότι το καλοκαίρι απέχει πλέον μόλις λίγες εβδομάδες, η αντεπίθεση αυτή δεν έχει ξεκινήσει.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα του δεν έχει αρκετά δυτικά όπλα ώστε να επιτύχει τους στόχους της χωρίς να υποστεί τεράστιες απώλειες. Επιπλέον, φαίνεται να παίζουν ρόλο οι μετεωρολογικές συνθήκες, καθώς και η εκπαίδευση των μαχητών, σύμφωνα με αξιωματούχους και ειδικούς στον τομέα της άμυνας.

Αξιωματούχοι επιμένουν, όμως, πως η αντεπίθεση πλησιάζει. Το Κίεβο έχει ήδη προβεί, μάλιστα, σε ορισμένες κινήσεις που διαμορφώνουν τις επιθυμητές συνθήκες, όπως είπε στο Associated Press αξιωματούχος των ΗΠΑ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το AP εξετάζει αναλυτικά τους παράγοντες που καθυστερούν την ουκρανική αντεπίθεση, καθώς και τις κινήσεις των Ρώσων και των Ουκρανών εν αναμονή αυτής της εξέλιξης.

Καιρικές συνθήκες

Ένας από τους βασικότερος λόγους της καθυστέρησης έχει να κάνει με τον καιρό. Φέτος χρειάστηκε περισσότερος χρόνος ώστε το έδαφος της Ουκρανίας να ξεπαγώσει λόγω του ότι η άνοιξη μέχρι στιγμής ήταν υγρή και κρύα. Το γεγονός αυτό δυσκολεύει τους Ουκρανούς να προχωρήσουν στην αντεπίθεση.

Επιπλέον, στο έδαφος έχει διατηρηθεί λάσπη με μεγάλο βάθος που δυσκολεύει την κίνηση κάποιων οχημάτων. «Η λάσπη είναι σαν σούπα», λέει ο αξιωματούχος. «Βουλιάζεις μέσα της».

Εκπαίδευση

Κατά τους τελευταίους μήνες, δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες έχουν λάβει εκπαίδευση τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από άλλους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου. Αλλά το τελευταίο ουκρανικό τάγμα που εκπαιδεύουν οι ΗΠΑ τώρα ολοκληρώνει το πρόγραμμά του.

Μαζί με αυτό, ο συνολικός αριθμός των Ουκρανών που έχουν εκπαιδευτεί από τις ΗΠΑ ανέρχεται σε περισσότερους από 10.700. Οι εν λόγω δυνάμεις δεν έχουν αναπτύξει μόνο ικανότητες για το πεδίο της μάχης και για την παροχή ιατρικής φροντίδας, αλλά έχουν διδαχθεί και προηγμένες τακτικές όσον αφορά τα τεθωρακισμένα μαχητικά οχήματα Stryker και Bradley και τα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Paladin.

Επιπλέον, υπάρχουν πολύ καλά εκπαιδευμένες ομάδες που έχουν μάθει να χειρίζονται το σύστημα αεράμυνας Patriot. Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, έως και 11.000 επιπλέον Ουκρανοί μαχητές την ημέρα εντάσσονται σε άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία επιβλέπουν περισσότερα από 30 συμμαχικά κράτη.

Σύντομα θα ξεκινήσει μια νέα φάση: Οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να εκπαιδεύουν Ουκρανούς στα άρματα μάχης Abrams στις εγκαταστάσεις εκπαίδευσης Grafenwoehr στη Γερμανία. Οι Ουκρανοί, όμως, δεν θα περιμένουν να τελειώσει η εκπαίδευσή τους στα άρματα μάχης για να ξεκινήσουν την αντεπίθεση, επισήμανε στα τέλη Απριλίου ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Ολέξιι Ρεζνίκοφ.

Παραδόσεις όπλων

Μόνο τους τελευταίους πέντε μήνες, οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι θα στείλουν όπλα και πυρομαχικά στο Κίεβο αξίας άνω των 14 δισ. δολαρίων. Το ΝΑΤΟ και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι έχουν επίσης σπεύσει να βοηθήσουν και δεσμεύτηκαν για την αποστολή αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων και συστημάτων αεράμυνας αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος αυτού του εξοπλισμού δεν έχει παραδοθεί ακόμα, αναφέρει ο Μπεν Μπάρι, πρώην αξιωματούχος Πληροφοριών της Βρετανίας και νυν συνεργάτης του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών.

Για παράδειγμα, από τα περίπου 300 άρματα μάχης που η Δύση δεσμεύτηκε πως θα στείλει -όπως π.χ. τα Leopard 2-, έχουν παραδοθεί μόλις 100. Παράλληλα, από τα 700 οχήματα μάχης που έπρεπε να σταλούν -όπως τα βρετανικά Marauder και τα αμερικανικά Bradley- έχουν φτάσει στην Ουκρανία μόνο τα 300.

Η Ουκρανία θα χρειαστεί επίσης αρκετά πυρομαχικά προκειμένου να διατηρήσει έναν εντατικό ρυθμό μαχών αφού ξεκινήσει η αντεπίθεση.

Πληροφορίες για την αντεπίθεση

Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία βρίσκονται σε ετοιμότητα εν αναμονή της αντεπίθεσης.

Ειδικότερα, η Μόσχα έχει αναπτύξει περίπου 200.000 άνδρες κατά μήκος μιας γραμμής 1.000 χιλιομέτρων, αναφέρει δυτικός αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Αυτά τα στρατεύματα δεν είναι τόσο καλά εκπαιδευμένα όσο οι δυνάμεις που εισέβαλαν για πρώτη φορά στην Ουκρανία, οι οποίες έχουν υποστεί βαριές απώλειες. Προστατεύονται, ωστόσο, από τάφρους, ναρκοπέδια και «δόντια δράκου», δηλαδή τσιμεντένια φράγματα σε τριγωνικό σχήμα που δυσκολεύουν την κίνηση των αρμάτων μάχης.

Στο μεταξύ, η Ουκρανία έχει αρχίσει να ενορχηστρώνει στρατιωτικές επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη στόχευση των ρωσικών δυνάμεων στις πρώτες γραμμές με βλήματα πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς. Αυτό ίσως αποτελεί ένδειξη ότι η Ουκρανία ετοιμάζεται να κινηθεί προς τα εμπρός στην εν λόγω περιοχή – ή θα μπορούσε να αποτελεί δόλωμα με στόχο να αποσπάσει την προσοχή των Ρώσων από τα πραγματικά σχέδια για την πρώτη επίθεση, εξηγεί ο αξιωματούχος.

Όταν η Ουκρανία προσπαθήσει να διαπεράσει αυτές τις γραμμές, τότε αυτό θα είναι πιθανώς το σημάδι ότι η αντεπίθεση ξεκινά, αναφέρει ο ίδιος, αλλά και ο Μπεν Μπάρι.

Ο Μπάρι, μάλιστα, τονίζει ότι όταν οι Ουκρανοί αρχίσουν να περνούν στα εδάφη που είναι υπό ρωσική κατοχή και προσπαθήσουν να επιτεθούν στις δυνάμεις του Κρεμλίνου στην πρώτη γραμμή, «δεν θα χωράει πλέον αμφιβολία» πως η αντεπίθεση θα έχει αρχίσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: AP

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οι έρευνες των γερμανικών αρχών, το μυστηριώδες ιστιοπλοϊκό, οι Ουκρανοί ύποπτοι και τα αναπάντητα ερωτήματα
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Ειδική αποστολή των συνεργατών του Αμερικανού προέδρου, καθώς μια πτώση του θα ήταν καταστροφική για την προεκλογική εκστρατεία ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ