ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γυναίκα για πρώτη φορά στο τιμόνι των μυστικών υπηρεσιών της Ιταλίας

Το πιο πρόσφατο αξίωμα που κατείχε ήταν αυτό της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών

Kathimerini.gr

Η πρώην πρέσβης Ελιζαμπέτα Μπελόνι έγινε η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει επικεφαλής των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών. Έχοντας στο ενεργητικό της άλλη μία πρωτιά, όντας η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε θέσεις-κλειδιά στο υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας, η Μπελόνι τοποθετήθηκε από τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι του υπουργείου που είναι επιφορτισμένο με τον ευαίσθητο τομέα των πληροφοριών, της αντικατασκοπείας και της ασφάλειας και κυβερνοασφάλειας της χώρας (Department of Information Security – DIS).

Νέο καθήκον της 63χρονης θα είναι η επίβλεψη των μυστικών υπηρεσιών της Ιταλίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, για τις οποίες θα αναφέρεται απευθείας στην ιταλική κυβέρνηση. Η επιλογή της χαιρετίστηκε από τη μεγαλύτερη μερίδα των Ιταλών πολιτικών, μεταξύ των οποίων και τον επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος τη χαρακτήρισε «μία θαρραλέα γυναίκα».

Γεννημένη το 1958, η Μπελόνι υπήρξε ένα από τα πρώτα κορίτσια που φοίτησαν στο περίφημο Ινστιτούτο Μασιμιλιάνο Μασίμο στη Ρώμη, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα με κύρος αιώνων, το οποίο άρχισε να δέχεται τα πρώτα του κορίτσια το 1973. Εκεί φοίτησε επίσης και ο Μάριο Ντράγκι.

Ξεκινώντας την καριέρα της ως διπλωμάτης με θητείες στη Βιέννη και τη Μπρατισλάβα, η Μπελόνι ανέλαβε την ηγεσία του τμήματος διαχείρισης κρίσεων του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών το 2004, όντας η πρώτη γυναίκα που τοποθετείται στη συγκεκριμένη θέση. Μέχρι το 2008, έπρεπε να διαχειριστεί την ιταλική στρατιωτική παρουσία σε χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ, η οποία συνοδεύτηκε από δολοφονίες και απαγωγές Ιταλών στρατιωτικών και πολιτών, καθώς και να οργανώσει τις επιχειρήσεις αναζήτησης και διάσωσης Ιταλών επιζώντων από το φονικό τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού το 2004.

Το πιο πρόσφατο αξίωμα που κατείχε ήταν αυτό της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, καταγράφοντας άλλη μία πρωτιά, καθότι υπήρξε η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας.

Με πληροφορίες από BBC

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση