ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βρετανία: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου

Ειδικότερα, 438 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 20 κατά. Το νομοσχέδιο θα σταλεί πλέον προς έγκριση στη Βουλή των Λόρδων.

Newsroom Κ, Αθήνα

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον φαίνεται ότι κέρδισε το στοίχημα. Το κοινοβούλιο ενέκρινε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο του Brexit.

Ειδικότερα, 438 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 20 κατά. Το νομοσχέδιο θα σταλεί πλέον προς έγκριση στη Βουλή των Λόρδων. Οι πρώτες «χριστουγεννιάτικες» εκλογές στη Βρετανία εδώ και σχεδόν έναν αιώνα αναμένεται ότι θα είναι απρόβλεπτες. Το Brexit έχει κουράσει ή έχει εξοργίσει τους ψηφοφόρους, στερώντας παραδοσιακούς συμμάχους από τα δύο μεγάλα κόμματα, τους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δέχτηκε εκ νέου 10 από τους 21 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος

Νωρίτερα, η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε την τροπολογία που είχε καταθέσει ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν και αφορούσε την αλλαγή της ημερομηνίας των βουλευτικών εκλογών. Ο Κόρμπιν ζητούσε να διεξαχθούν οι εκλογές στις 9 Δεκεμβρίου και όχι στις 12 του μηνός. Η πρότασή του απορρίφθηκε με ψήφους 315 κατά έναντι 295 υπέρ.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δέχτηκε ξανά 10 βουλευτές των Τόρις

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δέχτηκε εκ νέου 10 από τους 21 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος τους οποίους είχε διώξει από την κοινοβουλευτική ομάδα τον περασμένο μήνα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο Τζόνσον συνάντησε τους δέκα στο γραφείο του στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ανάμεσά τους ήταν ο πρώην υπουργός Επιχειρήσεων Γκρεγκ Κλαρκ και ο Νίκολας Σόουμς, ο εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Ορισμένοι μεταξύ αυτών έχουν δηλώσει ήδη ότι θα αποσυρθούν στις προσεχείς εκλογές.

"Η προσδοκία όλων των Τόρις, μελών του κοινοβουλίου και υποψηφίων που θέτουν υποψηφιότητα στις εκλογές θα είναι ότι όταν επιστρέψουμε, θα έχουμε πετύχει την ψήφιση αυτής της συμφωνίας για το Brexit", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Oλοκληρώθηκε η γραπτή διαδικασία για την παράταση του Brexit από τους 27

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε σήμερα την απόφαση για παράταση της περιόδου βάσει του άρθρου 50 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της πρόθεσης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Η παράταση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020 για να δοθεί περισσότερος χρόνος για την επικύρωση της Συμφωνίας Αποχώρησης (ΣΑ). Η ανάκληση μπορεί να γίνει και νωρίτερα την 1η Δεκεμβρίου 2019 ή την 1η Ιανουαρίου 2020, εάν η συμφωνία απόσυρσης επικυρωθεί και από τα δύο μέρη, προβλέπεται στην απόφαση. Διευκρινίζεται ότι "κατά τη διάρκεια της παράτασης, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει κράτος μέλος με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στις συνθήκες και στο δίκαιο της ΕΕ". Η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με γραπτή διαδικασία, με τη συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε επίσης σε μια δήλωση που συνοδεύει την απόφαση.

Αναλυτικά στη δήλωση αυτή αναφέρεται: "Στις 17 Οκτωβρίου 2019, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία για την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας". "Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του της 17ης Οκτωβρίου 2019 με τα οποία υιοθέτησε τη Συμφωνία Αποχώρησης (ΣΑ) και κάλεσε την Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ενόψει της έγκρισής της, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από το Ηνωμένο Βασίλειο να προχωρήσει παράλληλα με την επικύρωσή της ώστε να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατό", αναφέρεται.

"Προκειμένου να επιτραπεί η οριστικοποίηση όλων των απαραίτητων μέτρων για την επικύρωση της ΣΑ, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να παραταθεί περαιτέρω η περίοδος βάσει του άρθρου 50 παράγραφος 3 της ΣΕΕ". "Σημειώνει ότι η Συμφωνία Αποχώρησης θα τεθεί σε ισχύ την πρώτη ημέρα του μήνα που ακολουθεί την ολοκλήρωση των διαδικασιών επικύρωσης από τα Μέρη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η οποία λήγει το αργότερο στις 31 Ιανουαρίου 2020".

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δηλώνει κατηγορηματικά ότι αποκλείει οποιαδήποτε την αναδιαπραγμάτευση της ΣΑ στο μέλλον και υπενθυμίζει ότι κάθε μονομερής δέσμευση, δήλωση ή άλλη πράξη του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να είναι συμβατή με το γράμμα και το πνεύμα της ΣΑ και δεν πρέπει να παρεμποδίζει την εφαρμογή της". "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περαιτέρω παράτασης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει κράτος μέλος έως την νέα ημερομηνία αποχώρησης, με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις σύμφωνα με το άρθρο 50 ΣΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης υποβολής υποψηφίου για διορισμό ως Επιτρόπου". "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να ενεργήσει κατά εποικοδομητικό και υπεύθυνο τρόπο καθ όλη τη διάρκεια της παράτασης σύμφωνα με το καθήκον της ειλικρινούς συνεργασίας και αναμένει από το Ηνωμένο Βασίλειο να εκπληρώσει αυτή την υποχρέωση δέσμευσης και την υποχρέωση που απορρέει από τη Συνθήκη κατά τρόπο που αντικατοπτρίζει την κατάστασή της ως αποχωρούντος κράτους μέλους".

"Για το σκοπό αυτό, το Ηνωμένο Βασίλειο διευκολύνει την εκπλήρωση των καθηκόντων της Ένωσης και απέχει από κάθε μέτρο που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων της Ένωσης, ιδίως όταν συμμετέχει στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της Ένωσης". "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι, εκτός από τις συνεδριάσεις βάσει του άρθρου 50 ΣΕΕ, τα 27 κράτη μέλη και η Κομισιόν, όπου χρειάζεται μαζί με άλλα θεσμικά όργανα, όργανα και οργανισμούς της Ένωσης, θα συνεχίσουν να συνεδριάζουν χωριστά σε όλα τα επίπεδα για να συζητήσουν θέματα σχετικά με την κατάσταση μετά την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου".

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X