ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Ανατολική Μεσόγειος ανησυχεί το Βερολίνο

Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρούνται αδικαιολόγητες

Newsroom Κ, Αθήνα

Έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις επικρατεί στο Βερολίνο. Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρούνται αδικαιολόγητες, αλλά παράλληλα ο ρόλος της Άγκυρας, ειδικά στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, αποτρέπει μια πιο σθεναρή στάση. Η γερμανική πλευρά θα ήθελε επίσης την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, με την εμπλοκή και του ΟΗΕ, κρίνοντας ότι οι κυρώσεις δεν επαρκούν ως αντίδραση στις ενέργειες της Τουρκίας.

Τον προβληματισμό της για τις εξελίξεις στην περιοχή εξέφρασε χθες η Αγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της στο Bundestag με αφορμή την έναρξη της γερμανικής προεδρίας της Ε.Ε. Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια συνεκτική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία, η οποία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις στενές σχέσεις και τις αλληλεξαρτήσεις μεταξύ των δύο μερών, χωρίς όμως να αγνοεί τα σημαντικά σημεία τριβής. «Έχουμε να ασκήσουμε κριτική για πολλά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και τώρα έχουμε το επιβαρυντικό στοιχείο ότι η Τουρκία διεξάγει γεωτρήσεις ανοιχτά της Ελλάδας και της Κύπρου, για τις οποίες υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση», είπε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόσφατο περιστατικό παρενόχλησης γαλλικής φρεγάτας από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ανοιχτά της Λιβύης. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε τέτοια περιστατικά μεταξύ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας το επεισόδιο «πολύ σοβαρό».

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ερωτηθείσα από βουλευτή των Πρασίνων, η κ. Μέρκελ είπε ότι θεωρεί «πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να συντονίσουμε καλύτερα τις διασώσεις. Πρέπει να εμποδίσουμε να βρίσκονται άνθρωποι σε τέτοιες επικίνδυνες καταστάσεις. Μοιραζόμαστε την ανησυχία για όσα διαδραματίζονται στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ή στη Μεσόγειο». Η καγκελάριος δήλωσε σχετικά: «Αυτό που ζήσαμε στην Τουρκία ήταν στην ουσία πολιτική στην πλάτη των προσφύγων».

Σε ένα άλλο μέτωπο με το οποίο θα καταπιαστεί η γερμανική προεδρία, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε χθες στο γερμανικό κοινοβούλιο ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά χωρίς νέα εμπορική συμφωνία στο τέλος του έτους, ενώ τη γερμανική προεδρία θα απασχολήσουν επίσης οι σχέσεις της Ε.Ε. με ΗΠΑ και Κίνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση