ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Βόρεια Κορέα καταφέρεται εναντίον του ΔΟΑΕ

Η Πιονγκγιάνγκ κατηγορεί προσωπικά τον γενικό διευθυντή του ΔΟΑΕ, τον Ραφαέλ Γκρόσι, πως «ανέλαβε ηγετικό ρόλο στη δημιουργία ατμόσφαιρας πίεσης»

Η Βόρεια Κορέα κατήγγειλε σήμερα Δευτέρα τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας πως συμμετέχει στην εκστρατεία πίεσης σε βάρος της υπό αμερικανική ηγεσία.

Ισχυρίζεται πως ο ΔΟΑΕ «μαγείρεψε» απόφαση για τα προγράμματά της με σκοπό την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και πολιτικών εγκαταστάσεων πυρηνικής ενέργειας, χαρακτηρίζοντάς τον «μίσθαρνο όργανο» της Ουάσιγκτον.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Βιομηχανίας Πυρηνικής Ενέργειας επέκρινε με ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα απόφαση που υιοθετήθηκε την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΔΟΑΕ, και αξιώνει η Βόρεια Κορέα να περιστείλει τα πυρηνικά της προγράμματα.

«Συνωμοσία» των ΗΠΑ

Στο κείμενο, η απόφαση χαρακτηρίζεται «αποτέλεσμα συνωμοσίας» των ΗΠΑ και συμμάχων τους, ενώ επαναλαμβάνεται η θέση της Βόρειας Κορέας πως το καθεστώς πυρηνικής δύναμης που έχει αποκτήσει είναι «μη αντιστρέψιμο».

Αυτή η «φάρσα» των «εχθρικών δυνάμεων» δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να «αποκαλύπτει τις δόλιες προθέσεις τους να συγκαλύψουν τις εγκληματικές ενέργειές τους που απειλούν σοβαρά το διεθνές σύστημα μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων» και «να δικαιολογήσουν την εχθρική πολιτική τους» έναντι της Πιονγκγιάνγκ, προστίθεται στο δελτίο Τύπου, σύμφωνα με το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, που δεν κατονομάζεται, κατηγόρησε εξάλλου προσωπικά τον γενικό διευθυντή του ΔΟΑΕ, τον Ραφαέλ Γκρόσι, πως «ανέλαβε ηγετικό ρόλο στη δημιουργία ατμόσφαιρας πίεσης» της Βόρειας Κορέας, «διαδίδοντας το μύθευμα» ότι επίκειται άμεσα νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου από πλευράς Πιονγκγιάνγκ.

Ο κ. Γκρόσι προειδοποίησε το 2022 πως είναι ενδεχόμενο η απομονωμένη χώρα να αρχίσει ξανά δοκιμές πυρηνικών όπλων, που ανεστάλησαν το 2017.

«Αν ο ΔΟΑΕ θέλει να αποφεύγει τις διεθνείς επικρίσεις» πως ενεργεί «σαν μίσθαρνο όργανο των ΗΠΑ», καλά θα κάνει «να αφοσιωθεί στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, που αναφέρθηκε σε αυτήν που χαρακτήρισε διάδοση των πυρηνικών όπλων από μέρους των ΗΠΑ και στη ρίψη στον Ειρηνικό Ωκεανό ραδιενεργών υδάτων από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.

Ο ΔΟΑΕ δεν έχει καμιά πρόσβαση στη Βόρεια Κορέα αφότου η Πιονγκγιάνγκ έδιωξε τους επιθεωρητές της το 2009 και κατόπιν ξανάρχισε δοκιμές πυρηνικών όπλων.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Δεύτερες σκέψεις της Αγκυρας για το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών. Η ψαλίδα ανάμεσα στις αεροπορικές δυνάμεις Ελλάδας ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ