ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η διάδοχος της Μέρκελ ανησυχεί για τον ρόλο της Ρωσίας

Κραμπ-Κάρενμπαουερ: «Η Ρωσία αποσταθεροποιεί την Ευρώπη»

Newsroom Κ, Αθήνα

Η νέα επικεφαλής του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και πιθανή διάδοχος της Αγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία, Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, άνοιξε τα χαρτιά της σχετικά με τις απόψεις της στην εξωτερική πολιτική, σε σύνεντευξη στο Berlin Policy Journal.
Ως προς το βασικό ζήτημα της συνόδου του Μονάχου, τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, η Κραμπ-Κάρενμπαουερ προχώρησε σε ισορροπημένη κριτική προς όλες τις πλευρές. «Η Ρωσία έχει τη δική της ατζέντα και αυτή η ατζέντα, όπως φαίνεται, περιλαμβάνει μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ευρώπης και κατά συνέπεια της Γερμανίας. Προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τους πιο αδύναμους γείτονές της για να ενισχύσει τη δική της θέση, κάτι που αντιβαίνει στα ευρωπαϊκά και τα γερμανικά συμφέροντα», είπε η Κραμπ-Κάρενμπαουερ. Ερωτηθείσα εάν αυτό συνεπάγεται ανάγκη αλλαγής της γερμανικής πολιτικής, ξεκίνησε με επαίνους προς τη Ρωσία, ως χώρα με «υπέροχους ανθρώπους» και «τρομερές δυνατότητες», αλλά συνέχισε: «Αυτή τη στιγμή, η ρωσική κυβέρνηση αρνείται σε άλλους λαούς το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση – αυτό έδειξαν οι συγκρούσεις στη Γεωργία και στην ανατολική Ουκρανία και η προσάρτηση της Κριμαίας. Αν η Ρωσία χρησιμοποιεί βιομηχανίες από τρολ για εκστρατείες παραπληροφόρησης στη Δύση ή για τον επηρεασμό εκλογών, δεν μπορούμε να το κρύψουμε κάτω από το χαλί».

Λάθος συμπεριφορά

Παράλληλα, όμως, η Κραμπ-Κάρενμπάουερ ξεκαθάρισε ότι η ενεργειακή συνεργασία της Γερμανίας με τη Ρωσία θα συνεχιστεί, επικρίνοντας τις απειλές των ΗΠΑ για κυρώσεις προς όσους μετέχουν στην κατασκευή του αγωγού αερίου Nord Stream II. «Το να απειλούμε ο ένας τον άλλον με κυρώσεις δεν είναι η καλύτερη συμπεριφορά απέναντι σε φίλους και εταίρους», είπε. «Οι ΗΠΑ έχουν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα, πράγμα θεμιτό. Και ανησυχούν ότι η Γερμανία, μία από τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, εξαρτάται υπερβολικά από τη Ρωσία. Αλλά η Ουάσιγκτον πρέπει να ακούσει την απάντηση της Γερμανίας: έχουμε μπει στη διαδικασία διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών μας, ενώ η ιστορική εμπειρία λέει ότι η Ρωσία ήταν πάντοτε αξιόπιστη πάροχος ενέργειας, ακόμη και στο απόγειο της αντιπαράθεσης».

«Δεν είναι ένα έργο που έχω μεσα στην καρδιά μου», εκμυστηρεύθηκε η Κραμπ-Κάρενμπαουερ για την κατασκευή του δεύτερου αγωγού αερίου κάτω από τη Βαλτική. «Αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να πούμε ότι η υλοποίησή του είναι αναπόφευκτη. Υπάρχουν συμβόλαια και άδειες».

Παράλληλα, η επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών απέρριψε κάθε σκέψη χαλάρωσης των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ε.Ε. εις βάρος της Ρωσίας. «Πολλοί παραπονιούνται για τις κυρώσεις, αλλά δεν μας προσφέρουν εναλλακτικές. Δεν θεωρούν ότι πρέπει να αποδεχθούμε τις ενέργειες της Ρωσίας που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, αλλα ούτε προσφέρουν ιδέες για άλλες κυρώσεις. Εφόσον έχουμε αποκλείσει τη στρατιωτική επέμβαση, υποστηρίζω να μείνουν οι κυρώσεις στη θέση τους μέχρι να βρεθεί μια πιο έξυπνη λύση».

Η Γερμανίδα πολιτικός χαρακτήρισε «πραγματικό καμπανάκι» τα αποτελέσματα έρευνας της κοινής γνώμης, στην οποία οι Γερμανοί εμφανίζονται «να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους προέδρους της Ρωσίας, ακόμη και της Κίνας, παρά των ΗΠΑ». Σύμφωνα με έρευνα με τίτλο «Ραντάρ ασφαλείας», που διεξήχθη από το Ιδρυμα Φρίντριχ Εμπερτ και η οποία θα παρουσιαστεί στη διάσκεψη του Μονάχου, ένας στους δύο Γερμανούς θεωρεί τις ΗΠΑ απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ενώ το ποσοστό που πιστεύει το ίδιο για τη Ρωσία είναι 33%.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Σε άθλια κατάσταση το σχολικό που επιβιβάστηκε ο Καρούσος

«Είμαι περίεργος στο κατά πόσο το Υπουργείο Παιδείας, ή κάποιος άλλος «αρμόδιος» Κυβερνητικός φορέας, ...»
YIANNOULIS  |  11:42

Πρόεδρος: Δεν θέλω να δημιουργώ ψευδαισθήσεις για τα μέτρα της ΕΕ

«Από τη μια ο Πρόεδρος να μιλά με ρεαλισμό και από την άλλη ο Υπουργός Εξωτερικών να μας μιλά περί ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  16:23

#PoliticsBlog Τα δυναμικά μέτρα της ΕΕ, ο υπουργός κομάντο και τα darts...

«Μα για ποια "επιτάχυνση της διαδικασίας" μας λέτε έτσι ανερυθρίαστα και χωρίς προβληματισμό; Πέρασαν ...»
Ένας Πολίτης  |  16:20

Η αποτυχία στις ΑΠΕ φέρνει αυξήσεις στα καύσιμα

«Ριάλια να φαν τζ’ οι όρνιθες ……………. Αυτό σκέφτηκα διαβάζοντας την είδηση για την επί θύραις αύξηση ...»
YIANNOULIS  |  10:14

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X