ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η εισαγγελέας που «κυνηγά» όσους παραβιάζουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η Λόρα Κόβεσι απέκτησε φήμη διώκοντας διεφθαρμένους πολιτικούς πίσω στην πατρίδα της, τη Ρουμανία

Kathimerini.gr

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία άρχισε να λειτουργεί την 1η Ιουνίου του 2021, ως «ανεξάρτητο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι «αρμόδια να ερευνά, να διώκει και να παραπέμπει ενώπιον της δικαιοσύνης εγκλήματα σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, όπως: απάτη, διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος, διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ».

Στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας βρίσκεται από την πρώτη στιγμή η Λάουρα Κοβέσι.

Η Λόρα Κόβεσι έκανε όνομα αντιμετωπίζοντας φαινόμενα διαφθοράς στην πατρίδα της, τη Ρουμανία. Απέκτησε φήμη διώκοντας διεφθαρμένους πολιτικούς, όπως γράφει αναφερόμενη σε εκείνη το πρακτορείο Bloomberg.

Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής, από τον περασμένο Φεβρουάριο και έπειτα, παγώσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 18,9 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο των κυρώσεων.

Και τώρα, ως Ευρωπαία γενική εισαγγελέας πια, η Ρουμάνα στρέφει το βλέμμα της σε όσους παραβιάζουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ στη Ρωσία ως αντίποινα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Είμαστε έτοιμοι. Μπορούμε να το κάνουμε. Ένα από τα πιθανά εγκλήματα που συνδέονται με την παραβίαση των κυρώσεων είναι το λαθρεμπόριο», δηλώνει η 49χρονη μιλώντας στο Bloomberg από το γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στο Λουξεμβούργο.

Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής, από τον περασμένο Φεβρουάριο και έπειτα, παγώσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 18,9 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο των κυρώσεων.

Μόλις πριν από λίγα 24ωρα μάλιστα, η Κομισιόν παρουσίασε πρόταση που στόχο έχει να εναρμονίσει μεταξύ των κρατών – μελών την ποινικοποίηση της παραβίασης των ευρωπαϊκών κυρώσεων. «Ενώ η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία συνεχίζεται, είναι σημαντικό να εφαρμοστούν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ και η παραβίαση αυτών των μέτρων να μην αποδώσει καρπούς. Η πρόταση της Επιτροπής ορίζει κοινούς κανόνες της ΕΕ που θα διευκολύνουν τη διερεύνηση, τη δίωξη και την τιμωρία των παραβιάσεων των περιοριστικών μέτρων σε όλα τα κράτη μέλη», σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 02 Δεκεμβρίου.

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας μπαίνουν υποθέσεις διακρατικής απάτης, κατάχρησης ευρωπαϊκών κονδυλίων κ.ά. πέρα από τις υποθέσεις παραβίασης των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Ωστόσο, από τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ, στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχουν προσχωρήσει μέχρι στιγμής μόνο τα 22: η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Ισπανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Κροατία, η Κύπρος, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Φινλανδία.

Στον αντίποδα, χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία απορρίπτουν κάθε μορφή συνεργασίας.

Πηγή: Bloomberg

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση