ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η έσχατη μάχη της Μέρκελ έμελε να είναι με ένα ιό

Πριν παραδώσει την εξουσία η Καγκελάριος ψάχνει λύσεις για τη Γερμανία αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η κρίση του κορωνοϊού έπληξε μαζί με ολόκληρη την Ευρώπη και την Γερμανία σε μια ιδιαίτερα κομβικής σημασίας στιγμή στην πολιτική καριέρα της Γερμανίδας Καγκελαρίου. Την στιγμή που οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες ετοιμάζονταν να αναδείξουν την νέα ηγεσία του κινήματος, η οποία σταδιακά θα αναλάβει την σκυτάλη από την Άνγκελα Μέρκελ, η γερμανική κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει την μεγάλη κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από το Βερολίνο, η κ. Μέρκελ στην παρούσα συγκυρία δίνει αγώνα δρόμου για να προλάβει τις εξελίξεις στα πολλά ανοιχτά μέτωπα του κορωνοϊού. Η κ. Μέρκελ από την μια επιχειρεί να απαντήσει στα φίλια αλλά και αντίπαλα πυρά που δέχεται σχετικά με την διαχείριση της κρίσης, να δημιουργήσει έναν οδικό χάρτη για την μετάβαση της Γερμανίας στην επόμενη φάση του πολέμου και ταυτόχρονα να συντονίσει την μεγάλη προσπάθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η αντιπαράθεση στο Βερολίνο

Κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης αλλά και εκπρόσωποι των επιχειρηματικών κύκλων διαφωνούν με την ιδέα της αργής και σταδιακής μετάβασης στην επόμενη φάση της μάχης με τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Οι συγκεκριμένοι κύκλοι ζητούν από την κυβέρνηση Μέρκελ να χαράξει άμεσα μια στρατηγική για την άρση όλων των περιοριστικών μέτρων στην οικονομική δραστηριότητα της Γερμανίας και της Ευρώπης.

Η κ. Μέρκελ η οποία διαφωνεί με την εν λόγω προσέγγιση, επιμένει στην προσεκτική και επιφυλακτική στάση που έχει επιλέξει η κυβέρνησή της. Έτσι, από την μια δίνει το πράσινο φως για την επαναλειτουργία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και από την άλλη επιμένει ότι η μετάβαση στη νέα φάση του αγώνα κατά της πανδημίας θα πρέπει να γίνει με αργά και προσεκτικά βήματα πάντα με μπούσουλα την συνολική εικόνα που παρουσιάζουν τα κρούσματα και τον στόχο της αύξησης των τεστ.

Στην υλοποίηση της προαναφερόμενης στρατηγικής, η κ. Μέρκελ έχει ως σύμμαχο ορισμένα κυβερνητικά στελέχη και κυρίως τους Σοσιαλδημοκράτες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι την στιγμή που στην Γερμανία επιχειρείται το σταδιακό «άνοιγμα» της οικονομίας, ο Υπουργός Εξωτερικών, στο περιθώριο μιας τηλε-διάσκεψης με τους συναδέλφους του από Αυστρία, Ελβετία, Λουξεμβούργο και Λιχτενστάιν, ζήτησε από τους Γερμανούς πολίτες να αναθεωρήσουν ή ακόμη και να ακυρώσουν τα σχέδιά τους για τις καλοκαιρινές διακοπές. Την ίδια ώρα ωστόσο, ο Γερμανός Υπουργός Ανάπτυξης προβάλλει διαφορετική άποψη, αφήνοντας να νοηθεί ότι οι Γερμανοί πολίτες θα μπορούσαν να σχεδιάσουν τις καλοκαιρινές τους αποδράσεις σε χώρες της Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής.

Ο οδικός χάρτης του Βερολίνου

Στα πλαίσια διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊού η κ. Μέρκελ ανέλαβε σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών. Δημιουργώντας το νέο οδικό χάρτη του Βερολίνου, η κ. Μέρκελ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη και όπως τονίζουν χαρακτηριστικά οι πηγές της «Κ», «η Καγκελάριος αγωνιά για την οικονομική βιωσιμότητα ορισμένων ευρωπαϊκών κοινωνιών οι οποίες παρουσιάζουν χρόνια οικονομικά προβλήματα και πλήττονται από την επιδημία».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κ. Μέρκελ πέραν της σημαντικής αύξησης του αριθμού των τεστ που διενεργούνται δρομολογεί και την εντατικοποίηση όλων των ιατρικών μέτρων στη Γερμανία. Έτσι, στην νέα περίοδο τα ιατρικά εργαστήρια και οι γιατροί θα συνεχίσουν να αναφέρουν στις αρχές τα ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης και τους θανάτους σε σχέση με το Covid-19 και επιπροσθέτως θα δηλώνουν στις υγειονομικές αρχές τα αρνητικά εργαστηριακά αποτελέσματα από εξετάσεις και τις περιπτώσεις που έχουν θεραπευτεί από τον ιό.

Την ίδια στιγμή, η γερμανική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αυξήσει τα τεστ, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης των κτηνιάτρων και των κτηνιατρικών εργαστηρίων, αλλά μόνο εφόσον κηρυχθεί η Γερμανία σε «επιδημική κατάσταση εθνικής σημασίας».
Παράλληλα, με βάση την υπόθεση ότι η κρίση θα μπορούσε να αναγκάσει πολλούς ασφαλισμένους ιδιώτες, αυτοαπασχολούμενους, και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων να στραφούν σε φθηνότερα ασφαλιστικά πακέτα, η κυβέρνηση Μέρκελ προωθεί ένα νέο νόμο που έχει ως στόχο να δώσει στους πληγέντες από την επιδημία βελτιωμένα πακέτα ασφάλισης και νοσηλείας.

Μαζί με τα προαναφερόμενα μέτρα, η γερμανική η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναλαμβάνει το κόστος της θεραπείας ασθενών του κορωνοϊού από άλλες χώρες της ΕΕ, οι οποίοι μεταφέρονται στη Γερμανία.

Τέλος, στο περιθώριο των νέων κινήσεων της γερμανικής κυβέρνησης, διεξάγεται και η συζήτηση για την δημιουργία μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης.

«Όλα τα προαναφερόμενα νέα μέτρα δρομολογούνται ταυτόχρονα με ένα brain-storming που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βερολίνο και αφορά το μέλλον της Ε.Ε. υπό την σκιά της μεγάλης πανδημίας. Η κ. Μέρκελ προσεγγίζει θετικά την ιδέα της περαιτέρω παραχώρησης βοήθειας σε ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται από την επιδημία, με την προϋπόθεση ότι η παροχή βοήθειας θα γίνει με ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο και στη βάση ενός καλού σχεδιασμού με πανευρωπαϊκό συντονισμό», καταλήγουν οι πηγές της «Κ».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση