ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Γάζα, πεδίο δοκιμής ρομποτικών σκύλων

Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο επίγειο και εναέριο εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας λόγω της ιδιομορφίας του πολέμου

Kathimerini.gr

Εκτός από πεδίο σφοδρών μαχών, η Γάζα αποτελεί για τον ισραηλινό στρατό κι ένα πρώτης τάξεως πεδίο δοκιμής του ρομποτικού στρατιωτικού εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας. Στην προσπάθειά τους να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες σε στρατιώτες και πολεμικά σκυλιά, οι IDF χρησιμοποιούν στη Γάζα μεγάλους αριθμούς από ρομπότ και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οπως μεταδίδει η εφημερίδα Haaretz, οι περισσότερες δοκιμές έχουν γίνει με τα λεγόμενα «σκυλιά ρομπότ». Αυτά ενισχύουν συνήθως την περίφημη Μονάδα Οκέτζ, μια μονάδα των ειδικών δυνάμεων που δρα σε συνεργασία με λαγωνικά, συνήθως επιφορτισμένα με την επίθεση σε απαγωγείς. Επίσης έχουν χρησιμοποιηθεί μη επανδρωμένες τηλεκατευθυνόμενες μπουλντόζες τύπου D9 για την καταστροφή κτιρίων.

Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που οι IDF χρησιμοποιούν αυτόματα οχήματα. Ειδικά η Μονάδα Γιαχαλόμ, που επιχειρεί στα τούνελ της Χαμάς, έχει πολλές φορές στο παρελθόν χρησιμοποιήσει μικρά αυτοκίνητα ή/και drones για να πλήξει τους στόχους της. Από την άλλη, η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου απέδειξε πως ο στρατός δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στην τεχνολογία και αυξήθηκαν οι αμφιβολίες σχετικά με τις δυνατότητες των νέων εργαλείων. Πλέον, αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν πως έχουν γίνει άλματα τόσο στο εύρος της χρήσης όσο και στην ποιότητα του ρομποτικού στρατιωτικού εξοπλισμού.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προμήθεια του Vision 60, ενός ρομπότ με μορφή σκύλου που «περπατάει» και κατασκευάζεται από την εταιρεία Ghost Robotics με έδρα τη Φιλαδέλφεια. Τα πρώτα τέσσερα τέθηκαν στην υπηρεσία του στρατού κατά της εισβολής στη Γάζα, με χρηματοδότηση από δωρητές. Εκτοτε ο στρατός έχει παραγγείλει αρκετά ακόμη. Ενα άλλο ρομπότ, που ονομάζεται Rooster, εγκαθίσταται στην πλάτη του «σκύλου», δημιουργώντας έτσι ένα είδος επίγειου drone. Αυτό αναπτύχθηκε από κοινού από την ισραηλινή startup εταιρεία Robotican και την ισραηλινή Διεύθυνση Αμυντικής Ερευνας και Ανάπτυξης.

Τα ρομπότ αυτά, εξοπλισμένα με εκρηκτικά και κάμερες, μπαίνουν σε κτίρια, ανοιχτούς χώρους και τούνελ προκειμένου να εξακριβώσουν εάν υπάρχουν μέσα μαχητές ή όμηροι. Με αυτό τον τρόπο οι Ισραηλινοί μειώνουν το ρίσκο να πέσουν εκείνοι και τα σκυλιά τους σε ενέδρα ή να εμπλακούν σε ανοιχτές μάχες. Μέχρι τώρα έχουν σημειωθεί αρκετές απώλειες στα μηχανικά σκυλιά με έναν σημαντικό αριθμό των (αρκετά ακριβών) ρομπότ ωστόσο να έχει καταστραφεί.

Τα ρομποτικά σκυλιά έχουν κάποια αξιόλογα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα ζωντανά. Περιέχουν αμέτρητους αισθητήρες και πολύ πιο σταθερή πλατφόρμα κινηματογράφησης σε σχέση με τις κάμερες που φέρουν στις ράχες τους οι στρατιωτικοί σκύλοι. Σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ της Wall Street Journal, το Ισραήλ έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιεί τα ρομπότ κυρίως σε τούνελ καθώς το έδαφος της Γάζας είναι πλέον γεμάτο από ερείπια και εμπόδια που δεν τους επιτρέπουν να κινηθούν πολύ μακριά από τους χειριστές τους.

Το Rooster είναι ουσιαστικά ένα μικρό ιπτάμενο drone μέσα σε ένα κλουβί με ρόδες. Ως επίγειο, μπορεί να μπει σε ισόγειους χώρους ακόμη και να «πηδήξει» μικρούς τοίχους και μάντρες. Από εκεί μεταδίδει εικόνα υψηλής ευκρίνειας, ενώ ταυτόχρονα είναι δύσκολο να καταστραφεί εξαιτίας της ευελιξίας του. Ως ιπτάμενο, μπορεί να μπει σε ορόφους κτιρίων ακόμη και σε πλοία και να δράσει επικουρικά στην έφοδο μονάδας ενόπλων.

«Ο σκοπός του είναι να μπαίνει οπουδήποτε πριν από τους στρατιώτες και να αναγνωρίζει παγίδες και άλλους κινδύνους», εξήγησε ο CEO της Robotican, Χαγκάι Μπαλσάι. Αυτό το ρομπότ υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, όμως λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα του πολέμου που διεξάγεται αυτή τη στιγμή (αστικός και συχνά υπό-γειος), έχει σημειώσει εξαιρετική εξέλιξη.

Φυσικά τα ρομπότ έχουν και μειονεκτήματα. Μπορούν να μεταφέρουν μικρότερα φορτία από τα ζωντανά σκυλιά και η απόσταση επικοινωνίας με τον χειριστή τους είναι περιορισμένη. Το βάρος τους (περίπου 50 κιλά) καθιστά δύσκολη τη μαζική μεταφορά τους στο πεδίο της μάχης, ενώ η τιμή τους (150.000 δολάρια το ένα) αποτελεί σοβαρό κόστος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση