ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η νέα πρόεδρος αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία» στην ορκωμοσία της

Αποχώρησε η Ελληνίδα πρέσβειρα από την τελετή

Σταύρος Τζίμας

Ορκίστηκε, το μεσημέρι, πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής. Η κ. Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκωμοσία αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Η πρέσβειρα της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Σημειώνεται ότι είχε υπάρξει σχετική οδηγία από το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινή του συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απευθύνει σαφή προειδοποίηση προς τα Σκόπια, στον απόηχο του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών.

«Παρακολουθώ με προβληματισμό κάποιες από τις δηλώσεις αξιωματούχων του VMRO και θα περιμένω την επίσημη τοποθέτηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού για να δω πώς θα αναφερθεί στην ονομασία της χώρας του. Προσωπικά είχα διαφωνήσει με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δέχθηκα, όμως, τη συμφωνία στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους και αναγνώρισα ότι, παρά τη διαφωνία μου, οφείλω να τη σεβαστώ. Οι ίδιες απαιτήσεις υπάρχουν και τώρα από την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας. Θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά, δεν θα ακουστούν και μετεκλογικά. Αν συμβεί αυτό, θα έχουμε ζητήματα», είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σημερινή τελετή δεν έδωσαν το «παρών» ηγέτες γειτονικών χωρών, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Αλβανίας, σε αντίθεση με την τελευταία τελετή ορκωμοσίας προέδρου, στην οποία είχε παρευρεθεί ο Βούλγαρος πρόεδρος Ράντομιρ Ράντεφ.

Κατά πληροφορίες, οι προαναφερθείσες χώρες υποστηρίζουν ότι δεν έλαβαν εγκαίρως προσκλήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση