ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι σκότωσε 17 μέλη του ΡΚΚ σε Ιράκ και Συρία

Οι διασυνοριακές επιθέσεις της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ αποτελούν εδώ και χρόνια πηγή έντασης με τον νοτιοανατολικό της γείτονα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Οι τουρκικές δυνάμεις σκότωσαν 17 μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σε διάφορες περιοχές του βόρειου Ιράκ και της βόρειας Συρίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή το υπουργείο Αμυνας της χώρας.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, το υπουργείο ανέφερε ότι οι δυνάμεις του «εξουδετέρωσαν» δέκα αντάρτες του PKK που εντοπίστηκαν στις περιοχές Γκάρα και Χακούρκ του βόρειου Ιράκ, και σε περιοχή όπου ο τουρκικός στρατός πραγματοποιεί συχνά διασυνοριακές επιδρομές.

Οπως ανέφερε, άλλοι επτά μαχητές «εξουδετερώθηκαν» σε δύο περιοχές της βόρειας Συρίας, όπου η Τουρκία έχει επίσης πραγματοποιήσει στο παρελθόν διασυνοριακές επιδρομές.

Η χρήση του όρου «εξουδετερώθηκε» από το υπουργείο σημαίνει συνήθως ότι σκοτώθηκε. Το PKK, το οποίο διεξάγει εξέγερση κατά του τουρκικού κράτους από το 1984, έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση σε Τουρκία, Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ενωση.

Διασυνοριακές επιθέσεις

Οι διασυνοριακές επιθέσεις της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ αποτελούν εδώ και χρόνια πηγή έντασης με τον νοτιοανατολικό της γείτονα.

Η Αγκυρα έχει ζητήσει από το Ιράκ περισσότερη συνεργασία για την καταπολέμηση του PKK και η Βαγδάτη χαρακτήρισε την οργάνωση «απαγορευμένη» τον Μάρτιο.

Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συνομιλίες με αξιωματούχους στη Βαγδάτη και στο Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, σχετικά με τη συνεχιζόμενη παρουσία του PKK στο βόρειο Ιράκ, όπου έχει την έδρα του, και άλλα ζητήματα. Ο Ερντογάν δήλωσε αργότερα ότι «το Ιράκ βλέπει την ανάγκη να εξαλειφθεί και το PKK».

Η Τουρκία έχει επίσης πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιδρομές στο βόρειο τμήμα της Συρίας εναντίον της πολιτοφυλακής YPG, την οποία θεωρεί πτέρυγα του PKK.

Ο Ερντογάν και οι υπουργοί του έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι ενώ η Αγκυρα εργάζεται για την αποκατάσταση των δεσμών με την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ έπειτα από χρόνια εχθρότητας, θα πραγματοποιήσει νέα επίθεση στη βόρεια Συρία για να απωθήσει το YPG από τα σύνορά της.

Με πληροφορίες από Reuters

 
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση