ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών θα φέρει την επόμενη υγειονομική κρίση»

Η μικροβιακή αντοχή θεωρείται «η επόμενη μεγάλη κρίση στον τομέα της υγείας», τόνισε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου

ΚΥΠΕ

Η μικροβιακή αντοχή θεωρείται «η επόμενη μεγάλη κρίση στον τομέα της υγείας», τόνισε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου σε δήλωσή της με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά (EAAD) στις 18 Νοεμβρίου, σχολιάζοντας πανευρωπαϊκή έρευνα για τη μικροβιακή αντοχή σύμφωνα με την οποία οι μισοί Ευρωπαίοι εξακολουθούν να πιστεύουν εσφαλμένα ότι τα αντιβιοτικά σκοτώνουν ιούς.

Σύμφωνα με το ειδικό ευρωβαρόμετρο, μόλις το 34% στην Κύπρο (σε σχέση με 50% στην ΕΕ) θεωρούν εσφαλμένα πως τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τους ιούς, ενώ 91% (82% στην ΕΕ) γνωρίζουν ότι η άσκοπη χρήση αντιβιοτικών τα κάνει μη αποτελεσματικά.

«Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν βακτήρια και όχι ιούς. Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών τροφοδοτεί την αντοχή των βακτηρίων στα φάρμακα μας», υπογράμμισε η κ. Κυριακίδου, επισημαίνοντας πως αυτός είναι και ο λόγος που η μικροβιακή αντοχή αναμένεται να είναι η επόμενη σημαντική υγειονομική κρίση.

«Η έρευνα που παρουσιάζουμε σήμερα δείχνει τους λόγους για τους οποίους υπάρχει αυτός ο κίνδυνος», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η καταπολέμηση της σιωπηρής πανδημίας της μικροβιακής αντοχής (AMR) πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω μιας ενιαίας ολιστικής προσέγγισης που θα περιλαμβάνει «την πιο συνετή χρήση των αντιβιοτικών τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα».

«Είναι ζωτικής σημασίας για κάθε πολίτη και κάθε επαγγελματία του τομέα της υγείας θα πρέπει να αποτελεί μέρος αυτής της συλλογικής προσπάθειας», τόνισε.

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε την Πέμπτη η Κομισιόν, το 23% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως έχουν λάβει αντιβιοτικά το τελευταίο έτος, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2009. Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ποσοστό αυτό δείχνει πως οι προσπάθειες των κρατών μελών και της Κομισιόν για ευαισθητοποίηση των πολιτών έχουν αρχίσει να αποδίδουν, ωστόσο υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν.

Κάθε χρόνο σε ολόκληρη την ΕΕ, την Ισλανδία και τη Νορβηγία, πάνω από 35.000 άτομα πεθαίνουν από λοιμώξεις που έχουν καταστεί ανθεκτικές στα αντιβιωτικά, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

Ειδικό ευρωβαρόμετρο για τα αντιβιοτικά

Σύμφωνα με τα ευρήματα του ειδικού ευρωβαρόμετρου, το 23% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι έχουν λάβει αντιβιοτικά χορηγούμενα από το στόμα το περασμένο έτος. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 2009.

Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 42% στη Μάλτα έως 15% στη Σουηδία και τη Γερμανία, ενώ στην Κύπρο βρίσκεται στο 27%.

Περίπου το 8% των αντιβιοτικών ελήφθησαν χωρίς ιατρική συνταγή, ποσοστό που στην Κύπρο βρισκόταν στο 6%.

Η έρευνα έδειξε επίσης μια ανησυχητική έλλειψη ευαισθητοποίησης εκ μέρους των πολιτών όσον αφορά την κατάλληλη χρήση αντιβιοτικών:

Μόνο οι μισοί (50%) από τους ερωτηθέντες γνώριζαν ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά κατά των ιών. Επίσης, μόνο τρεις στους 10 Ευρωπαίους γνώριζαν ότι η άσκοπη χρήση αντιβιοτικών τα καθιστά αναποτελεσματικά, ότι η λήψη αντιβιοτικών θα πρέπει να σταματήσει μόνο μετά την ολοκλήρωση της συνολικής θεραπείας, ότι τα αντιβιοτικά συχνά προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως διάρροια, και ότι δεν είναι αποτελεσματικά κατά του κρυολογήματος.

Η έρευνα του ευρωβαρόμετρου πραγματοποιήθηκε μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου του 2022 με δείγμα 26.511 συνεντεύξεων σε όλη την ΕΕ, εκ των οποίων 504 στην Κύπρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Μετά την πρόταση του γκωλικού Σιοτί για συμμαχία με τη Λεπέν - Η πρώτη δημοσκόπηση μετά την προκήρυξη των εκλογών δίνει ...
ΠΗΓΗ: Reuters
 |  ΚΟΣΜΟΣ