
Kathimerini.gr
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα Σάββατο ότι η Ινδία και το Πακιστάν συμφώνησαν σε «πλήρη και άμεση κατάπαυση του πυρός».
Η ανακοίνωση ήρθε εν μέσω εντάσεων, πληγμάτων και αντεπιθέσεων εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων των δύο χωρών.
«Επειτα από μία μακρά νύχτα συνομιλιών με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η Ινδία και το Πακιστάν συμφώνησαν σε ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΧΘΡΟΠΡΑΞΙΩΝ. Συγχαρητήρια και στις δύο χώρες που χρησιμοποίησαν την κοινή λογική και τη μεγάλη ευφυΐα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Truth Social ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ακολούθησε επιβεβαίωση από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών. «Το Πακιστάν και η Ινδία συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός με άμεση ισχύ», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Πακιστάν, Ισαάκ Νταρ.
Και πρόσθεσε: «Το Πακιστάν πάντα προσπαθούσε για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα!».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας ανακοίνωσε από την πλευρά ότι τόσο η Ινδία όσο και το Πακιστάν θα «σταματήσουν πυρά και στρατιωτική δράση σε ξηρά, αέρα και θάλασσα» με ισχύ από τις 17:00 τοπική ώρα.
«Η Ινδία έχει διατηρήσει σθεναρή, σταθερή και αδιάλλακτη στάση κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της και θα συνεχίσει να το κάνει», πρόσθεσε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών.
Ενα βήμα πίσω
Η ανακοίνωση ήρθε μια ημέρα κατά την οποία οι φόβοι πως τα πυρηνικά οπλοστάσια των δύο χωρών θα μπορούσαν να τεθούν σε χρήση ενισχύθηκαν, καθώς ο στρατός του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι επίκειται σύγκληση ανώτατου στρατιωτικού και πολιτικού οργάνου που επιβλέπει τα πυρηνικά του όπλα.
Ωστόσο, ο Πακιστανός υπουργός Αμυνας εξήγησε αργότερα ότι δεν είχε προγραμματιστεί τέτοια συνάντηση.
Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές έδειξαν προθυμία προς το παρόν να κάνουν ένα βήμα πίσω μετά τις ανταλλαγές της ημέρας, ενώ ο αριθμός των νεκρών αμάχων και στις δύο πλευρές των συνόρων ανήλθε στους 66.
Με πληροφορίες από Reuters