ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΗΠΑ: Τι επιδιώκουν οι αντάρτες των Ρεπουμπλικανών

Το κυνήγι της δημοσιότητας και η ακροδεξιά ατζέντα των υπερσυντηρητικών βουλευτών

Kathimerini.gr

Δεν θα είναι καθόλου εύκολο για τον Κέβιν Μακάρθι να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ψήφους των περισσότερων από τους Ρεπουμπλικάνους «αντάρτες» στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, που επαναλαμβάνει την προσπάθεια επανεκλογής προέδρου στις 7 μ.μ. της Παρασκευής, ώρα Ελλάδος, ύστερα από 11 ψηφοφορίες χωρίς αποτέλεσμα τις τρεις προηγούμενες ημέρες.

Η δυσκολία έγκειται, όπως εξηγούν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, στα βασικά αιτήματα των διαφωνούντων με την υποψηφιότητα του επικεφαλής της ισχυρότερης κοινοβουλευτικής ομάδας όπως αναδείχθηκε από τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

«Δεν πρόκειται για πολιτικές, αλλά για τη μάχη»

Οι λεγόμενοι αντάρτες απαιτούν εσωτερικούς κανόνες με σκοπό να επεκτείνουν την ισχύ της ακροδεξιάς εντός της Βουλής, ενώ επιδιώκουν να παρουσιάζονται ως αδιάλλακτοι εχθροί της ατζέντας των Δημοκρατικών. Αλλά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, οι πιο σκληροπυρηνικοί αντίπαλοι του κ. Μακάρθι δείχνουν απλώς να έχουν την πρόθεση να τον εκδιώξουν από την ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας.

«Δεν πρόκειται για πολιτικές, αλλά για τη μάχη», είπε ο Ντακ Χέι, πρώην συνεργάτης του βουλευτή Έρικ Κάντορ. «Όσο περισσότερο ακούτε τη λέξη «μάχη» ή «μαχητής», τόσο λιγότερο ακούτε για μια στρατηγική για αυτόν τον αγώνα».

Όσο περισσότερο διαρκεί η διαδικασία για την εκλογή προέδρου, τόσο περισσότεροι υποστηρικτές του κ. Μακάρθι έχουν εκφράσει την οργή τους για αυτήν την κατάσταση πραγμάτων, με έναν από αυτούς να αποκαλεί τους αντιρρησίες «οι 20 Ταλιμπάν».

Ο ρόλος των συντηρητικών ΜΜΕ

Μία από τις ιδιαιτερότητες αυτής της ψηφοφορίας ομιλητών ήταν να βλέπει κανείς την ομάδα του κ. Μακάρθι να προσπαθεί να συντονίσει τα συντηρητικά ΜΜΕ, το οποία βοήθησαν στην άνοδο προσωπικοτήτων εκτός πολιτικής, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, και έχουν αποδυναμώσει σταθερά την ικανότητα των ηγετών των κομμάτων να κρατούν τα στελέχη τους υπό έλεγχο. Ίσως όμως ούτε και αυτά τα ΜΜΕ μπορούν πλέον να επηρεάσουν τους διαφωνούντες βουλευτές.

Με όλα αυτά, οι υπεύθυνοι κομματικής πειθαρχίας των Ρεπουμπλικάνων αισθάνονται ότι καθίστανται ανίσχυροι. Άλλωστε, μερικοί από τους πιο θορυβώδεις συντηρητικούς βουλευτές βρίσκουν τώρα πιο ελκυστικό να γίνουν στιγμιαία διασημότητες και έχουν την πολυτέλεια να απορρίψουν τις προσφορές του κ. Μακάρθι για προνόμια στο Κογκρέσο επιλέγοντας να εκμεταλλευτούν την οργή των Ρεπουμπλικανών χορηγών της βάσης.

Έρευνα των New York Times για τους 20 βουλευτές των Ρεπουμπλικανών που ψήφισαν σταθερά κατά του κ. Μακάθρι έδειξε ότι 12 από αυτούς είχαν αρνηθεί την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2020, ενώ 17 είχαν υποστηριχθεί από τον κ. Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου. Οι περισσότεροι από τους αντάρτες προέρχονται από περιφέρειες με βαθιά ρεπουμπλικανική παράδοση.

Περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό, αυτό που καθορίζει τους «επαναστάτες» είναι η πολιτική με γνώμονα την προσωπικότητα. Για αυτούς τους αντιρρησίες, το ζητούμενο είναι να κερδίσουν επαίνους στο εναλλακτικό συντηρητικό οικοσύστημα των ΜΜΕ.

«Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους μπαίνουν στο Κογκρέσο και μεθούν με το κόκκινο φως της κάμερας», είπε η Άλις Στιούαρτ, μια Ρεπουμπλικανή σύμβουλος επικοινωνίας.

«Οι συντηρητικοί αστέρες των μέσων ενημέρωσης πρέπει να αναλογιστούν ότι αντίπαλοί μας είναι ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί, όχι οι Ρεπουμπλικάνοι συνάδελφοί μας», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οι έρευνες των γερμανικών αρχών, το μυστηριώδες ιστιοπλοϊκό, οι Ουκρανοί ύποπτοι και τα αναπάντητα ερωτήματα
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Ειδική αποστολή των συνεργατών του Αμερικανού προέδρου, καθώς μια πτώση του θα ήταν καταστροφική για την προεκλογική εκστρατεία ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ